середа, 15 грудня 2010 03:00

Ярославський став простим українським уболівальником

Пропагандистська кампанія, проведена напередодні чергового конгресу Федерації футболу України, за технологією була схожа на передвиборну. Ті самі замовні статті у пресі, ті самі агітаційні біґ-борди на вулицях та автомагістралях, ті самі настінні написи.

Єдина і принципова відмінність — у політичних кампаніях наголос завжди робили на тому, за кого закликають голосувати організатори. Просто писати "Геть Ющенка!", "Геть Януковича!" чи "Геть Тимошенко!" політично непродуктивно. Слід було називати альтернативу, що й робили організатори політичних кампаній.

У кампанії "Суркіса у відставку!" немає ані офіційних організаторів, ані офіційного керівника, який би пропонував себе чи ще когось на місце Суркіса. Це має виглядати як "протест простих футбольних уболівальників".

Як "прості вболівальники" спромоглися оплатити цю недешеву акцію? Аби зробити це, вони б мали хоч якось організуватися, створити фонд, куди збирали би гроші тощо. Про таке поки що не повідомляють. Потенційні опоненти Григорія Суркіса, головним із яких на сьогодні вважають власника "Металіста" — Олександра Ярославського, заперечують свою участь у влаштуванні антисуркісівської кампанії. Той-таки Ярославський знову послався на "простих уболівальників".

Видається, що він не грішить проти істини. Лише забуває додати імена цих фанів. Бо для пропаганди досить було бажання лише одного чи кількох уболівальників, які мають для цього, по-перше, гроші, по-друге, підтримку в органах влади, без мовчазної згоди якої розмістити подібну агітацію повсюди проблематично.

Швидше за все, акція була лише "пробою сил". Мета — побачити реакцію на це все не лише широких верств населення, яким до долі Суркіса на чолі ФФУ загалом байдуже, а насамперед футбольних функціонерів, учасників конгресу. За словами віце-президента ФФУ Олександра Бандурка, в деяких областях на делегатів тиснуть керівники регіонів. Роблять все, звісно, без допомоги біґ-бордів, листівок, замовних публікацій.

Нагадаю, на цьому конгресі ФФУ, за статутом організації, неможливо не лише зняти Григорія Суркіса з посади, а й вписати це питання до порядку денного. Одне тішить — імовірно, можна буде побачити або навіть і почути тих-таки "простих уболівальників", які прагнуть відставки президента Федерації. Серед них буде й Олександр Ярославський, якого вперше обрали делегатом конгресу.

"В оточенні Суркіса багато п'явок"

У понеділок Олександр Ярославський провів у Києві прес-конференцію.

— Автори біґ-бордів — ті, хто їх розвішував, — каже. — Людям просто урвався терпець. Подивіться, що відбувається. "Металіст" на сьогодні за відвідуваністю міцно посів друге місце. Якщо про "Динамо", то Суркісам дісталася команда, у яку вкладав увесь Радянський Союз. І де тепер команда?

Власник "Металіста" ще не знає, чи виступатиме на конгресі 15 грудня.

— Подивлюся по ситуації. У нашому футболі багато питань, які я хочу змінити. Але із Суркісом це навряд чи вдасться. Адже в його оточенні багато п'явок, які присмокталися, проте не мають до футболу жодного стосунку. Не можу назвати альтернативу Суркісу на посаді президента ФФУ — це некоректно. Цією людиною має бути не політик, а професійний менеджер. Суркіса знає весь світ, він постійно десь виступає, а футболом йому займатися ніколи.

Євген САВЧУК

Зараз ви читаєте новину «Ярославський став простим українським уболівальником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути