понеділок, 10 вересня 2007 16:19

Аншлаг був лише в ложі для почесних гостей

Автор: фото: reuters/David Mdzinarishvili
  Наставник збірної України Олег Блохін (ліворуч) дає вказівки капітану команди Андрієві Шевченку. 70-та хвилина матчу, рахунок 0:1
Наставник збірної України Олег Блохін (ліворуч) дає вказівки капітану команди Андрієві Шевченку. 70-та хвилина матчу, рахунок 0:1

У столиці Грузії Тбілісі українську делегацію, що прибула на матч відбірного циклу Євро-2008, зустріли й увесь час супроводжували жебраки та фанати Шевченка. І перші, й другі примудрялися обходити охорону, проникаючи всюди, де мали з"явитись наші футболісти. Коли до команди наближався хтось із місцевих, залишалося лише вгадати, що він попросить — грошей чи автограф нашого найзнаменитішого форварда.

Процес поставили на професійну основу. Жебраки та жебракині просили подати... українською мовою, а "мисливці за Шевченком" знаходили його у найнесподіваніших місцях.

Загалом же в суботу футбольного настрою у Тбілісі не спостерігалося. Про матч нагадував хіба що капітан грузинської збірної Каха Каладзе: його зображення супроводжує рекламу місцевого мобільного оператора. На щойно відремонтованому стадіоні "Динамо", який замість імені Леніна носить тепер ім"я Пайчадзе, дарма очікували на те, що гра між Грузією та Україною збере повні трибуни. Повно було лише у ложі для почесних гостей.

До гри з українцями збірна Грузії мала в активі лише дві перемоги над командою Фарерських островів. Усім іншим суперникам по групі грузини вже по разу програли, зокрема нашим — рік тому. Керована німцем Топмеллером збірна виглядає нелогічно. У нас виступ гравця за закордонну команду або навіть просто перебування у ній автоматично відкриває йому двері до збірної (Шевченко, Воронін, Тимощук, Калиниченко). У Грузії, де кількість футбольних заробітчан вимірюється десятками, принципи дещо інші. Коли я перед грою скептично зауважив, що кілька футболістів збірної Грузії навіть у чемпіонаті України не здатні себе показати, місцеві колеги попросили звернути увагу на гравця під номером 77. Він, запевнили, має здивувати футбольний світ.

Кенія грав так, як Шевченко дванадцять років тому

Хоча стадіон і не був заповнений, публіка вболівала завзято. Глядачі одразу забули про свій пієтет перед капітаном нашої збірної Шевченком. Коли м"яч потрапляв до нього, вони одразу переходили на російську, гукаючи "нє нада!". Чи то наш лідер почув ці заклики, чи просто тому, що інакше зараз не може, його внесок у командний доробок обмежився одним прискоренням по флангу, одним ударом по воротах і кількома точними передачами. Якби українці перемогли, утримавши рахунок 1:0, можна було б сказати, що Шевченко, Воронін, Ротань, Гусєв та інші берегли сили на гру проти Італії. Може, так би й було. Але за півгодини до фінального свистка на полі з"явився Кенія. Той самий 77-й номер

Стадіон в один голос почав скандувати його прізвище. 17-річний хлопець діяв свіжо й натхненно, так, як грав 12 років тому юний Шевченко. За Кенією пішли й інші грузинські гравці, подолавши втому та зневіру у своїх силах. Врешті ще один юніор Сірадзе таки зрівняв рахунок, подарувавши грузинам маленьке футбольне свято.

У нас на подібне свято шансів практично не було. А звідки їм узятися, коли тренер збірної України вже третій рік уперто повторює, що йому немає кого брати у команду? Тому й продовжує тягнути нашу збірну самотній і втомлений Шевченко.





Чемпіонат Європи-2008. Відбірний турнір. Група 2

Грузія — Україна — 1:1 (0:1)

8 вересня. Тбілісі. Національний стадіон ім. Бориса Пайчадзе.

40 тис. глядачів (уміщує 60 тис.).

Суддя: А. Хамер (Люксембург).

Грузія: Ломая, Ґвініанідзе, Каладзе, Асатіані, Салуквадзе, Ментешашвілі (Татанашвілі, 78), Джакобія (Сірадзе, 61), Цкітішвілі, Іашвілі (Кенія, 61), Марцваладзе, Деметрадзе.

Тренер: Клаус Топмеллер (Німеччина).

Україна: Шовковський, Єзерський, Русол, Кучер, Гусєв, Тимощук, Шелаєв (Гладкий, 90), Ротань (Гай, 79), Назаренко, Воронін (Калиниченко, 71), Шевченко.

Тренер: Олег Блохін.

Голи: Шелаєв (7), Сірадзе (87).

Попередження: Іашвілі (53), Цкітішвілі (64), Ротань (65), Ґвініанідзе (85).

Італія — Франція — 0:0,   Шотландія — Литва — 3:1



Турнірна таблиця


   І В  Н  П  М  О 
 1. Франція  8  6  1  1      15–2  19
 2. Шотландія  8  6  0  2      16–7  18
 3. Італія  8  5  2  1      13–6  17
 4. Україна  7  4  1  2      9–7  13
 5. Литва  8  2  1  5      5–10  7
 6. Грузія  9  2  1  6      14–15  7
 7. Фарери  8  0  0  8      2–27  0


Наступні матчі

12 вересня (середа)

Україна — Італія

Франція — Шотландія

Литва — Фарери

Результати інших матчів

Група 1

Португалія —Польща — 2:2

Сербія — Фінляндія — 0:0

Група 3

Угорщина — Боснія та Герцеговина — 1:6

Мальта — Туреччина — 2:2

Молдова — Норвегія — 0:1

Група 4

Сан-Марино — Чехія — 0:3

Словаччина —Ірландія — 2:2

Вельс — Німеччина — 0:2

Група 5

Росія — Македонія — 3:0

Англія — Ізраїль — 3:0

Хорватія — Естонія — 2:0

Група 6

Латвія —Північна Ірландія — 1:0

Швеція — Данія — 0:0

Ісландія — Іспанія — 1:1

Група 7

Нідерланди — Болгарія — 2:0

Білорусь — Румунія — 1:3

Люксембург —Словенія — 0:3

Зараз ви читаєте новину «Аншлаг був лише в ложі для почесних гостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути