середа, 16 грудня 2009 18:10

Андрій Котельник продовжить кар"єру в США

Автор: фото з сайту www.boxnews.com.ua
  Львів’янин Андрій Котельник каже, що його боксерська кар’єра —на закаті
Львів’янин Андрій Котельник каже, що його боксерська кар’єра —на закаті

Колишній чемпіон світу з боксу львів"янин Андрій Котельник, 31 рік, заявив, що переходить у нову для себе вагу — з 63,5 кг до 66,7 кг . Він збирається стати першим українцем — чемпіоном світу в двох категоріях. Із 17 до 20 грудня Котельник проводить у Львові VII Всеукраїнський турнір з боксу на свої призи серед дітей віком 12–14 років.

— Турнір пройде за участі близько 100 боксерів зі Львова, Києва, Тернополя, Вінниці та Луганська, — говорить він. — Змагатимуться у вагових категоріях від 49 до 81 кілограма. З відомих боксерів турнір відвідає чемпіон світу за версією WBO у вазі до 69,8 кілограма Сергій Дзінзірук та олімпійський чемпіон Василь Ломаченко.

Минуло п"ять місяців відтоді, коли ви втратили пояс чемпіона світу за версією WBA у вазі до 63,5 кілограма у бою з англійцем Аміром Ханом. Переглядали цей бій?

— Так, один раз. Такі бої в Англії ніхто не віддає. Фахівці розуміють, що в такому досить рівному поєдинку чемпіон мав лишатися чемпіоном. Переконаний, якби бій відбувся в Україні, Америці чи Німеччині, перемогу віддали б мені. Якби в мене був такий менеджер, як в Аміра — Френк Воррен, то я був би пожиттєвим чемпіоном.

Матч-реванш із Ханом можливий?

— Імовірність такого бою мінімальна, тому що Амір розуміє: його перемога — випадковість. Якби випала нагода зустрітися, я свій шанс не втратив би.

Перед боєм із Ханом у вас був варіант зустрічі з американцем Дмитром Салітою, який нещодавно програв Аміру технічним нокаутом у першому раунді.

— Англійці запропонували кращі умови, ніж американці, і я на них погодився. А щодо Саліти. Те, що він піжон, було зрозуміло з його заяв. Він себе показав у ринзі (з Ханом. — "ГПУ"). Нехай тренується спочатку, а потім висловлюється.

Чому вирішили перейти у вагу до 66,7 кілограма?

— Хочу спробувати щось нове. Моя кар"єра на закаті. Хочу ще два роки, якщо дозволить здоров"я, спробувати себе в новій категорії. У мене головна мотивація — повернути титул чемпіона світу й стати першим українським боксером — чемпіоном світу в двох вагових категоріях.

"Юніверсум" з кожного мого гонорару забирав 35 відсотків

Чи говорили керівництву "Юніверсуму", свого нинішнього клубу, що не збираєтеся продовжувати з ними контракт?

— Так. В "Юніверсумі" не найкраща атмосфера, з клубу йдуть боксери, є проблеми з телебаченням, фінансами. Тому вони самі кажуть, що, на жаль, мені нічого не можуть запропонувати.

Керівник "Юніверсуму" Клаус-Петер Коль судиться з багатьма боксерами, які вирішили залишити гамбурзький клуб.

— Гадаю, зі мною такого не буде, бо я йому завжди був байдужий. Ставлення було таке: "Прорвуся, то прорвуся. Ні, так ні". Вони на мене і не витратилися дуже. Ті вклади, що робили, я відпрацював. Основні свої бої я проводив на виїзді. А та сторона, яка приймає, все й оплачує. "Юніверсум" з кожного мого гонорару забирав 35 відсотків. Плюс вони володіли всіма правами на моє ім"я, трансляцію поєдинків тощо.

Ви ведете переговори з трьома американськими компаніями про подальшу співпрацю?

— Точно. Але називати їх не хочу, поки не маю конкретних пропозицій щодо контрактів.

Американці люблять таких боксерів, як Тайсон, Ґатті, Пак"яо, не дуже сприймаючи раціональний обережний європейський стиль. Не боїтеся, що американська публіка може не сприйняти вас?

— А чому не сприйме? Я справжній боєць, закатую видовищні бої. Все їм сподобається. На бій Котельник–Хан у Манчестері прийшли подивитися 10 тисяч глядачів. Не приходять тільки на одного Хана подивитися.

У новій вазі з ким хотіли б зустрітися?

— Із будь-ким.

Як щодо бою з чемпіоном WBA В"ячеславом Сенченком із Донецька?

— Цей поєдинок мені нецікавий. У кого Сенченко може виграти з першої десятки своєї ваги? Я поважаю Сенченка. Але ми говоримо про світовий бокс і про всеукраїнський, — сміється. — Це два різних рівні. Хочу боксувати в Америці з кращими. Комусь щось доводити в Україні не збираюся. Я боєць іншого рівня.

Ломаченко має найвищий світовий рейтинг

У столиці Азербайджану Баку відбувся щорічний форум Міжнародної асоціації любительського боксу AIBA. По його завершенні були нагороджені кращі боксери, тренери, арбітри, журналісти 2009 року. Загалом, визначені переможці в 12 номінаціях.

Найкращим боксером року став італієць 25-річний Доменіко Валентіно — вага до 60 кг. Олімпійського чемпіона Пекіна, українця 21-річного Василя Ломаченка (до 57 кг) визнали кращим боксером світового рейтингу. У нього найбільша кількість балів — 4100 — серед боксерів усіх категорій. Обидва цьогоріч стали чемпіонами світу в Мілані.

У наступному сезоні боксер із Білгород-Дністровського Одещини виступатиме в новій вазі — до 60 кг. Тож матиме можливість в очному протистоянні довести, що він кращий, ніж Валентіно.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Котельник продовжить кар"єру в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути