Ексклюзиви
четвер, 20 травня 2010 10:13

Ананду допомагає перемагати дружина

Автор: фото: REUTERS
  Перша партія матчу за звання чемпіона світу між Віші Анандом та Веселіном Топаловим. Символічний хід робить колишній чемпіон світу Анатолій Карпов
Перша партія матчу за звання чемпіона світу між Віші Анандом та Веселіном Топаловим. Символічний хід робить колишній чемпіон світу Анатолій Карпов

 Індійський гросмейстер Вішванатан Ананд, 40 років, захистив титул чемпіона світу з шахів. У матчі за корону він обіграв болгарина Веселина Топалова. 2007-го Ананд переміг на супертурнірі восьми елітних гросмейстерів, а наступного року виявився сильнішим за росіянина Володимира Крамника.

Фахівці вважають, що головний чинник його стабільної гри високого рівня — незвичайна шахова філософія і надзвичайний універсалізм. Віші, на відміну від багатьох зіркових колег, не ставить перед собою завдання — будь-що виграти всі змагання, в яких бере участь. Його максималізм — вибірковий: на одних турнірах він може відверто "відпочивати", зате на інших — пріоритетних для нього — викладається на всі сто.

Його стилю важко дати чітке визначення. Бо вміє проводити штикові атаки й вести окопну війну, грати на різке перехоплення ініціативи і довго маневрувати. Журналісти полюбляють називати індійця "тигр із Мадраса", і він цілком виправдовує це прізвисько. Шахові партії Ананда — це полювання хижака, котрий сам вибирає, яким чином здолати жертву. У матчі на першість світу проти Крамника Віші сміливо — навіть чорними — загострював гру, ішов уперед, тримав суперника в напрузі й урешті-решт запресингував того. Проти Топалова був "інший" Ананд. Він не форсував подій, переважно грав другим номером, наче тигр сидів у засідці. Однак варто було болгарину трохи відкритися, як індієць стрімко атакував, не залишаючи жертві жодного шансу на порятунок.

Безумовно, величезну роль у звершеннях Ананда зіграла його дружина — Аруна. Вона і менеджер, і психолог, і лікар, і дієтолог. Гросмейстер познайомився зі своєю майбутньою половиною за три тижні до весілля. Пошуком нареченої, як це часто буває в Індії, займалися батьки шахіста, які вибрали йому пару з-поміж більш як сотні гарних "варіантів".

Аруна в шахи не грає, зате справжня профі в різноманітних картярських іграх.

— Ми з Віші часто вечорами граємо в бридж або покер, — розповідає. — Коли він програє, то щиро переживає. Навіть більше, ніж після шахових поразок. Саме тому він гарний гросмейстер, але такий собі картяр.

Переміг Іванчука у фіналі серед юнаків

Вішванатан Ананд народився 11 грудня 1969-го в індійському місті Мадрас. Уперше шахові фігури він побачив 6-річним — показали мати й сестра. У 10 років Віші зіграв на міжнародному турнірі, а 16-річним очолив національну збірну.

1987-го Ананд переміг у фіналі юнацького чемпіонату світу фаворита — Василя Іванчука. 1992-го — успіх на супертурнірі в Лінаресі, де індієць обійшов Каспарова, Карпова та Іванчука. Наприкінці 1990-х він програв матчі за світову корону спочатку Каспарову, а потім Карпову, але 24 грудня 2000-го таки домігся свого — став 15-м чемпіоном світу з шахів, вигравши турнір Міжнародної федерації шахів за нокаут-системою.

Зараз ви читаєте новину «Ананду допомагає перемагати дружина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути