середа, 30 вересня 2009 18:44

Аналізувати гру киян неможливо

Автор: фото: REUTERS/Gustau Nacarino
  Півзахисник ”Барселони” Андрес Іньєста лежить на полі стадіону ”Ноу Камп”. Над ним захисник ”Динамо” Євген Хачеріді. Іньєста відіграв один тайм — після травми йому важко проводити повний матч
Півзахисник ”Барселони” Андрес Іньєста лежить на полі стадіону ”Ноу Камп”. Над ним захисник ”Динамо” Євген Хачеріді. Іньєста відіграв один тайм — після травми йому важко проводити повний матч

Порівнянню футболу із театром, напевно, стільки само років, скільки футболу. Проте у випадку із Барселоною, де є однойменна футбольна команда, це порівняння — не перебільшення.

Не можна сказати, що у столиці Каталонії бракує театрів. За кількістю видовищних установ, різноманітних мистецьких виставок, фестивалів Барселона навряд чи поступається Парижу чи Лондону. Але усе місто майже цілодобово нагадує театральний під"їзд, де люди живуть від спектаклю до спектаклю. Тобто від матчу до матчу.

Там, де у нас висить політична реклама, у Барселоні розміщена такого ж масштабу реклама із зображенням Златана Ібрагімовича. Нова зірка гранатово-синіх дивиться на перехожих із вітрин магазинів, біл-бордів, обкладинок журналів та газет. Одне слово, звідусіль, заодно щось рекламуючи. Про клубну символіку окрема розмова. Складається враження, що місто Барселона існує при футбольному клубі "Барселона", як величезна декорація до футбольних спектаклів.

Коли у нас називають футбол спектаклем, то зазвичай натякають цим на щось не дуже гарне. Коли йдеться про футбольний спектакль у виконанні "Барселони", жодних натяків не треба, і слова про спектакль слід розуміти винятково буквально.

Футбольні вистави у виконанні чинного чемпіона Іспанії останнім часом мають одноманітний сюжет. Мессі, Пуйоль, Ібрагімович, Хаві, Іньєста та інші виконавці під керівництвом тренера Гвардіоли виходять на поле та виграють. Але не тільки за перемогами своєї команди йдуть на стадіон та вмощуються перед телевізорами прихильники "Барселони". Як знавців-театралів їх цікавить, як зіграє ту чи іншу роль на полі той чи інший виконавець, яким буде сьогодні склад трупи, які творчі знахідки покажуть під час вистави. Перепрошую, футбольного матчу.

Ібрагімович звідусіль щось рекламує

Для українців, яких прибуло на футбол до Барселони чимало, було дивним, що велетенський стадіон не ревів 90 хв, підтримуючи команду. На майже 100-тисячній футбольній арені "Ноу Камп" під час гри Ліги чемпіонів між "Барселоною" і "Динамо" часом було так тихо, що можна було почути, як хтось чихнув на протилежній трибуні. Це було не тому, що публіка не уболівала за своїх. Просто коли грає той же Мессі, кричати ніколи. Хочеться насолодитися таким футболом. Народ і насолоджується, реагуючи оплесками лише на окремі вдалі дії футболістів.

На жаль, чемпіони України, які прибули до Барселони як лідери групи, виглядали позавчора як тло, на якому виблискують зірки. "Динамо" виявилося нездатним перешкодити гравцям "Барселони" показувати свій футбол у всій красі не дуже силкуючись і не хвилюючись за результат. Футболом, тобто поєдинком, де дві команди виборюють перемогу, ця гра була до першого м"яча у ворота української команди. А далі тривав чудовий футбольний спектакль. На жаль, у виконанні не "Динамо". Тому не можна аналізувати гру київської команди проти "Барселони" — її майже не було.

Результати матчів другого туру групового турніру Ліги чемпіонів у квартеті "F"

"Барселона" (Іспанія) — "Динамо" (Київ, Україна) — 2:0

Голи: Мессі (26), Педро (75)

"Рубін" (Казань, Росія) — "Інтер" (Мілан, Італія) — 1:1

Становище команд після двох турів: "Барселона" — чотири очки, "Динамо" — три, "Інтер" — два, "Рубін" — одне. У третьому турі, 20 жовтня (вівторок), "Інтер" прийматиме "Динамо", а "Барселона" зіграє вдома з "Рубіном".

Зараз ви читаєте новину «Аналізувати гру киян неможливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути