середа, 01 серпня 2012 00:45

Яна Шемякіна принесла країні перше "золото"

Українська шпажистка 26-річна Яна Шемякіна зі Львова перемогла еліту світового рейтингу і принесла Україні першу золоту медаль на Олімпіаді-2012.

— У Яни надзвичайно м'який характер. Вона дуже відверта, щира, — каже Василь Бусол, 66 років, президент Федерації фехтування Львівщини. — Така напориста, як на Олімпіаді, буває тільки під час змагань. Виходить на поєдинок — ніби перевтілюється. Заводиться, напирає і перемагає. До 11 років Яна серйозно захоплювалася гірськими лижами. Після невдалого спуску зламала ногу, й батьки наполягли залишити цей вид спорту. Вона прийшла до нас, тренувалася в невеликому залі "Сокіл" у центрі Львова. Кілька років тому менеджер із Севастополя хотів переманити її та ще кількох дівчат у місцеві спортклуби. Обіцяв квартири, фінансову винагороду. Вона відмовилася.

Шемякіна навчається в аспірантурі на кафедрі фехтування, боксу та національних єдиноборств Львівського державного університету фізичної культури. Мешкає у двокімнатці зі старшою сестрою та її дитиною. Батько інженер, мати — домогосподарка. Яна кілька років зустрічається з бізнесменом Олегом. Він киянин, також займається фехтуванням, супроводжує її на змагання.

Турнір львів'янка почала із зустрічі з чемпіонкою світу-2009 Любов'ю Шутовою з Росії. Яна захопила перевагу зі старту і випереджала на два-три удари до закінчення зустрічі — 15:9.

Наступна суперниця була ще грізніша. Румунка Ана Бранца — срібна призерка Ігор-2008, дворазова чемпіонка світу, шостий номер світового рейтингу. Щоправда, в особистих зустрічах Яна перемагала Ану чотири рази з шести. Востаннє місяць тому на етапі Кубка світу в Лейпцигу. У Лондоні майже весь бій суперниці провели удар в удар. Переможниця визначалася в додатковому часі, переможний укол за рахунку 13:13 завдала українка.

У чвертьфінальному бою Шемякіна зійшлася із ще однією румункою, четвертим номером світового рейтингу Сімоною Ґерман, дворазовою чемпіонкою світу, чотириразовою чемпіонкою Європи. Їй українка досі поступалася — у двох зустрічах. У середині другого періоду Шемякіна була попереду 11:7. Але Ґерман відігралася, а в третьому періоді навіть повела 12:13. Та Яна не дозволила повторитися пекінській історії. Зібралася і виграла — 15:14.

Півфінал. Суперниця — лідерка світового рейтингу Юїє Сун із Китаю. З нею Яна зустрічалася двічі — кожна з них здобула по перемозі. Зараз, діючи у своїй улюбленій захисній манері, українка фехтувала раціональніше. І не випустила суперницю вперед жодного разу — 14:13.

У вирішальній сутичці львів'янці протистояла німкеня Брітта Гайдеманн. Остання фехтувала несміливо і відверто побоювалася контратак. Перший період судді завершили достроково через пасивність опоненток. З другої трихвилинки Шемякіна стала поступово виявляти перевагу. Повела 3:2, а на початку заключного періоду здійснила свій фірмовий укол у ногу і відірвалася в рахунку на два удари — 6:4. Але Гайдеманн перевела бій у додатковий час. Вихованка Андрія Орликовського знайшла момент для контратаки і завдала переможного удару — 9:8.

— Не можу повірити в те, що зробила, — говорить після нагородження Яна Шемякіна.

Зараз ви читаєте новину «Яна Шемякіна принесла країні перше "золото" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути