вівторок, 15 січня 2013 06:30

Ахметов викупив Тайсона за 22 мільйони доларів

Автор: фото з сайта www.isport.ua
  13 cічня Тайсону виповнилося 25 років
13 cічня Тайсону виповнилося 25 років

Донецький "Шахтар" купив у харківського "Металіста" атакувального півзахисника Тайсона, 25 років. Новий господар харківської команди Сергій Курченко не хотів відпускати футболіста, але власник чемпіона Рінат Ахметов викупив контракт Тайсона. Згідно з його умовами — достатньо було заплатити $20 млн, щоб бразилець перейшов до іншого клубу навіть без згоди "Металіста". Ще $2 млн пішли агенту футболіста і колишньому клубу Тайсона — бразильському "Інтернасіоналю". Тож повна сума трансферу — $22 млн.

"Шахтар" купив Тайсона з кількох причин.

1. Заміна Вілліану

Футболіст вчасно не прибув на збір "Шахтаря" і не приховує бажання залишити донецький клуб. Навіть якщо взимку вдасться зберегти Вілліана в команді — не факт, що від нього на полі буде віддача, адекватна потенціалу. У поєдинках чемпіонату України Вілліан уже часто клеїть дурня, налаштовуючись тільки на матчі проти лідерів. Тайсон здатний замінити на позиції співвітчизника. Новачок "Шахтаря" менш технічний, ніж Вілліан, зате в нього більша швидкість.

Поява конкурента і неможливість працевлаштуватися в "Челсі" через проблеми з англійською робочою візою можуть змусити Вілліана переглянути своє ставлення до роботи в донецькому "Шахтарі".

2. Заміна Луїсу Адріано

У "Шахтаря" основний форвард — Луїс Адріано. Рівноцінної заміни йому немає: Марко Девич — добротний нападаючий, але до найвищого рівня, на який претендують "гірники", не дотягує. Тайсон може зіграти і на позиції нападаючого.

3. Можливість грати в Лізі чемпіонів

Тайсон виступав цього сезону тільки в Лізі Європи. Згідно з правилами УЄФА, такий футболіст може взимку перейти на інший рівень — Ліги чемпіонів. Тож "Шахтар" може розраховувати на новачка вже в нинішньому європейському сезоні.

4. Симпатія Луческу

Румунський фахівець особисто хотів бачити гравця в клубі ще до того, як його купив "Металіст". Тайсон загострить конкуренцію між бразильцями в команді, його ігровий стиль цілком підходить футболу "Шахтаря". Новачок — чи не найшвидший спортсмен у команді, це дасть гірникам додаткові ігрові опції.

Курченко, відпустивши Тайсона, планує додати до виручених із трансферу грошей ще $30 млн. На ці гроші — $50 млн — власник "Металіста" обіцяє купити двох-трьох футболістів такого ж класу, як і дебютант "Шахтаря". Щоправда, колишній форвард київського "Динамо" Олег Саленко сумнівається в перспективах "Металіста".

— За моєю інформацією, харківську команду залишать ще двоє-троє висококласних футболістів, — каже Олег Саленко.

Якщо це дійсно так, то стають зрозумілими мотиви продажу "Металіста". Колишнього власника клубу Олександра Ярославського могли змусити це зробити на користь донецького "Шахтаря". Мета — знищення будь-якої інтриги в боротьбі за перше місце чемпіонату України. Усі розмови про те, що без неї неможливо досягнути реальних успіхів у Лізі чемпіонів, у наших реаліях не підтверджуються. "Шахтар" успішно грає в Лізі чемпіонів і без внутрішніх навантажень. Наприкінці 1990-х таким же шляхом ішло київське "Динамо".

Поки що контракт із "Металістом" підписав колишній голкіпер "Шахтаря" Богдан Шуст.

Також харків'яни повертають свого колишнього форварда Джексона Коельйо.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов викупив Тайсона за 22 мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути