середа, 07 березня 2012 00:45

Абрамович звільнив тренера й чекає на Моуріньйо

Автор: фото: REUTERS/Eddie Keogh
  Андре Віллаш-Боаш прийшов до ”Челсі” торік влітку. Його трансфер з ”Порту” коштував 15 мільйонів євро
Андре Віллаш-Боаш прийшов до ”Челсі” торік влітку. Його трансфер з ”Порту” коштував 15 мільйонів євро

34-річний Андре Віллаш-Боаш звільнений з посади головного тренера англійського "Челсі". Останній поєдинок на цій посаді португалець провів у суботу: його команда поступилася у виїзному матчі "Вест Бромвіч Альбіону" (0:1). Лондонський клуб посідає п'яте місце за 11 турів до закінчення чемпіонату Англії. Поточна позиція не дозволить "Челсі" стартувати в Лізі чемпіонів 2012/13, а в цьогорічному розіграші турніру лондонці програли перший матч 1/8 фіналу в італійському Неаполі (1:3).

Причин, через які власник "Челсі" Роман Абрамович звільнив тренера, кілька. Головна — наставник не зміг знайти спільну мову з ветеранами команди: Френком Лемпардом, Джоном Террі, Дідьє Дроґба, Ешлі Коулом. Їхні найкращі часи минули, й "Челсі" потрібні були інші лідери. Боаш намагався провести кадрову перебудову. Але нові головні фігури в кожній лінії — форвард Фернандо Торрес, півзахисник Хуан Мата та оборонець Давид Луїш — виявилися неготові замінити "зірок" клубу середини "нульових". Страждав результат, португалець змушений був випускати ветеранів, хоча не  розраховував на їхню підтримку.

Незважаючи на це, Боаш міг би втриматися на своєму містку принаймні до повторного поєдинку проти "Наполі". Абрамович пробачає невдачі в чемпіонаті Англії: місцеву прем'єр-лігу "Челсі", починаючи з 2005 року, виграв тричі. У Лізі чемпіонів, яка ніколи не підкорювалася клубу, ситуація складна, проте її можна виправити. Але Віллаш-Боаш дозволив собі публічно покритикували власника клубу за придбання Торреса. Як закінчують тренери "Челсі" після такого, знає Жозе Моуріньйо, не згодний свого часу із забаганкою шефа щодо купівлі Андрія Шевченка.

Невдача в "Челсі" не зміцнить репутацію Віллаша-Боаша, але серйозно і не похитне її.

Здібності португальця як серйозного фахівця з побудови нової команди влітку можуть стати в пригоді італійському "Інтеру". Міланський клуб торік був готовий залучити Боаша, але не захотів заплатити 15 млн євро відступних "Порту". Тепер тренер вільний від будь-яких зобов'язань, а його тактична підкованість знадобиться в чемпіонаті Італії.

Водночас Абрамович, який викинув 64 млн євро на наставників за останні 7 років, поки що призначив головним тренером італійця Роберто Ді Маттео, колишнього помічника Віллаша-Боаша. З нового сезону клуб знову може очолити Жозе Моуріньйо: тиждень тому португалець з'їздив із сім'єю до Лондона. Він обирав помешкання й фотографувався з фанами "Челсі". Моуріньйо не приховує бажання повернутися до англійської прем'єр-ліги. Він уже практично виграв чемпіонат Іспанії з іспанським "Реалом", має непогані шанси на перемогу в Лізі чемпіонів. Якщо це станеться, Моуріньйо виконає в Мадриді свою місію й далі спробує стати клубним чемпіоном Європи з улюбленим "Челсі".

Альтернативою Моуріньйо може стати нині безробітний іспанець Рафаель Бенітес. Він має досвід роботи в Англії й уміє перемагати в жаданій для Абрамовича Лізі чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «Абрамович звільнив тренера й чекає на Моуріньйо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути