пʼятниця, 27 травня 2011 07:45

"Шахтар" виграв Кубок

Автор: фото: Володимир Котленко
  Наприкінці матчу виникла бійка. Фовард ”Динамо” Артем Мілевський (праворуч) зчепився з півзахисником ”Шахтаря” Фернандіньйо
Наприкінці матчу виникла бійка. Фовард ”Динамо” Артем Мілевський (праворуч) зчепився з півзахисником ”Шахтаря” Фернандіньйо

Донецький "Шахтар" усьоме став володарем Кубка України. У фінальному матчі турніру він переміг київське "Динамо" — 2:0.

Вирішальний поєдинок Кубка приймали Суми. У день матчу в місті заборонили продавати алкоголь у радіусі 2 км від стадіону.

— Не хочемо платити штраф 6 тисяч гривень, продавши вам пару пляшок пива, — кажуть у навколишніх кафе та магазинах.

У місті можна побачити як фанатів "Шахтаря", так і вболівальників "Динамо". Через футбол центр перекрили для руху машин. На центральній площі встановили великий екран, де охочі можуть подивитися гру. В одному з пивних ресторанів на околиці Сум футбол можна переглянути, заплативши за вхід 50 грн.

За 1,5 год. до матчу починається рясний дощ. На стадіоні все одно аншлаг, але пройти на "Ювілейний" важче, бо замало воріт. Удається потрапити за кілька хвилин до початку поєдинку.

Фанати "Шахтаря" розташовуються за північними воротами, динамівські — навпроти. Обом виділили по п'ять тисяч квитків, іще 15 тис. розібрали місцеві вболівальники. Здебільшого вони підтримують "динамівців", бо там грає півзахисник Олег Гусєв — уродженець селища Степанівка Сумського району. Під час оголошення складу команд його прізвище викликає найбурхливіші оплески.

Президент "Динамо" Ігор Суркіс відмовляється від місця у віп-ложі. Сидить трохи вище за журналістів, поруч із генеральним директором клубу Резо Чохонелідзе. Багато курить під час гри.

Наставник "Шахтаря" Мірча Луческу обирає схему 1-4-2-3-1, на місці правого атакувального півзахисника випускає бразильського хорвата Едуардо. Центр захисту становлять Ярослав Ракицький та Олександр Кучер, ліворуч діє В'ячеслав Шевчук. У "Динамо" жодних сюрпризів": 1-4-4-2. Відновилися флангові захисники Даніло Сілва та Горан Попоп, у центрі захисту за відсутності травмованих Тараса Михалика й Леандро Алмейди немає альтернативи Юссуфу і Євгенові Хачеріді.

Видовищним матч не виходить. На розмоклому від дощу полі обом командам важко контролювати м'яч. "Динамівці" намагаються обмежити суперникові простір для розвитку атак. До перерви це їм вдається — "Шахтар" рідко безпосередньо загрожує воротам, в'язне на середині поля й практично не атакує флангами. Тактично та фізично кияни не програють суперникові, але в них серйозні проблеми з організацією атак. І опорні, й крайні півзахисники працюють здебільшого на руйнування, а Шевченку та Мілевському не вдається вибігти в контратаку, натиснувши на найслабше місце "гірників" — Олександра Кучера. Воротарі в гру практично не вступають.

На початку другого тайму "Динамо" позначає свою перевагу — суперника відсунули ближче до його воріт. Але триває це 10 хв. — Фернандіньйо та Вілліан частіше беруть гру на себе, дорожать м'ячем. Крім того, активніше справа діє Срна. Передача капітана "гірників" на Луїса Адріано і виграш тим позиції у Хачеріді приводять до першого голу у ворота "Динамо" — Адріано відкидає м'яча Едуардо, той б'є в один темп.

"Динамо" не має особливих резервів для посилення гри. Виходить на поле Олександр Алієв, але до жорсткої гри він не готовий, корисний тільки за розіграшу стандартних ситуацій. Після одного зі штрафних Мілевський влучає у штангу, Сьомін хапається за голову.

Наприкінці матчу "Шахтар" чітко організовує контратаку — Адріано забиває другий гол. Підсумок матчу вирішено.

На нагородження першими виходять "динамівці". Олександр Шовковський свою медаль чіпляє на штатив одному з телеоператорів.

Футбол. Кубок України. Фінал

"Динамо" (Київ) — "Шахтар" (Донецьк) — 0:2 (0:0).

25 травня. Суми. Стадіон "Ювілейний". 27 тис. глядачів (розрахований на 28 тис.).

Суддя: В. Швецов (Одеса).

"Динамо": Шовковський-к, Даніло Сілва (Бетао, 57), Юссуф, Хачеріді, Попов, Єрьоменко (Алієв, 69), Вукоєвич, Ярмоленко, Гусєв, Мілевський, Шевченко. Тренер: Юрій Сьомін (Росія).

"Шахтар": П'ятов, Срна-к, Ракицький, Кучер, Рац, Гюбшманн, Фернандіньйо, Вілліан (Алекс Тейшейра, 89), Жадсон (Мхітарян, 80),  Едуардо, Луїс Адріано (Дуглас Коста, 90). Тренер: Мірча Луческу (Румунія).

Голи: Едуардо (64), Луїс Адріано (87).

Попередження: Едуардо (35), Бетао (72), Попов (82), Мілевський (88), Попов (88).

Вилучення: Едуардо (75), Бетао (85).

 

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" виграв Кубок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути