середа, 31 січня 2018 11:09

Знаменитий хокейний воротар зіграв останній "сухий" матч

Знаменитий хокейний воротар зіграв останній "сухий" матч
Террі Савчук - чотириразовий володар Кубка Стенлі.

31 січня 1970 року знаменитий воротар українського походження Террі Савчук здобув свою 447-у і останню перемогу в НХЛ. Він також в 103-й раз зіграв на нуль, відбивши 29 кидків, чим допоміг "Рейнджерс" розгромити "Піттсбург Пінгвінз" - 6:0. Савчук загинув в травні 1970 року, будучи рекордсменом ліги в цих двох категоріях.

Його вважають воротарем номер один світового хокею. Легендарний гравець "Детройта" в списку найкращих в історії НХЛ перебуває на дев'ятому місці. Чотириразовий володар Кубка Стенлі. Найкращий воротар НХЛ 1952, 1953, 1955 та 1965 років. У своєму дебютному сезоні в 70 матчах пропустив у середньому менше однієї шайби за гру. До хокею уродженця Вінніпега залучив старший брат Микола. Після передчасної смерті брата Террі прийшов на тренування дитячої команди в його обладунках.

Мав безліч хвороб — одну руку коротшу за іншу, ушкоджений хребет і артрит. Принципово відмовлявся від маски. Мав кількасот шрамів і понівечене обличчя. Після удару шайби в око став гірше бачити. Лише в обличчя шайба влучала понад 400 разів. Через хворий хребет "винайшов" сучасну воротарську стійку — раніше воротарі стояли на хокейних воротах у повен зріст і лише Террі здогадався зігнутися.

Принципово відмовлявся від маски. Мав кількасот шрамів і понівечене лице. Після удару шайби в око став гірше бачити. Лише в обличчя шайба влучала понад 400 разів

На довгі роки став улюбленцем публіки, що його обожнювала за сміливість, мужність, чудову реакцію. 1955 року Террі обмінюють у "Бостон". Він занепадає духом. Чергова страшна хвороба — монокульоз, збільшення лімфатичних вузлів і постійна гарячка, зробила із сором'язливого хлопця справжнього відлюдька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Один з найкращих воротарів у історії хокею розмовляв зі штангами

За кар'єру провів 103 "сухі" матчі. 1970 року побився з колегою по команді "Нью-Йорк Рейнджерс" Роном Стюартом. Під час бійки впав на залізну решітку й відбив печінку. Невдовзі помер у лікарні 40-річним.

Зараз ви читаєте новину «Знаменитий хокейний воротар зіграв останній "сухий" матч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути