понеділок, 16 липня 2018 18:57

Збірна України з бейсболу вперше гратиме вдома
6

23-28 липня у Кропивницькому відбудеться Чемпіонат Європи з бейсболу, група С. Україна вперше приймає турнір такого рівня.

Що треба знати про бейсбольне Євро, розповідає Олександр Виноградов, журналіст, автор блогу "Ukraine Baseball Softball Photo Бейсбол Софтбол в Україні Фото".

Чому Кропивницький обрали місцем проведення Чемпіонату Європи?

При визначені місця проведення турніру Європейська конфедерація бейсболу розглядає бажання та можливості національних федерацій.

У нашій країні нині єдиний спеціалізований бейсбольний стадіон – у місті Кропивницькому. Інші залишились в окупованому Криму.

Автор: http://vseok.org.ua
  Бейсбольний стадіон "Діамант" у Кропивницькому
Бейсбольний стадіон "Діамант" у Кропивницькому

Чи виділяють на організацію турніру якісь кошти з Європейської Конфедерації бейсболу?

Напряму ні. Конфедерація надає технічну та організаційну допомогу. Наприклад, повністю забезпечила змагання м'ячами. Специфіка бейсболу – під час гри витрачається декілька десятків м'ячів. Не лише тому, що вилітають за межі поля. Після контакту м'яча із битою він деформується, і гравці мають право просити суддю замінити м'яч. За регламентом бейсбольних турнірів, м'ячами всі ігри забезпечує команда-господар.

Наші суперники - Румунія, Угорщина, Грузія, Естонія. Який баланс зустрічей із цими командами в офіційних турнірах? Хто головний конкурент українців?

2008-го грали в одній групі із румунами за вихід до дивізіону "А". Програли на груповому етапі 0:1, потім виграли 2 матчі фінальної серії 8:1, 16:4. Декілька гравців із того складу нашої збірної все ще грають .

Один із бейсболістів збірної Румунії Едуард Пірву декілька років тому грав у складі збірної "Усіх зірок" Європи в серії проти Японії. З іншими командами давно не зустрічалися. До турніру ніхто з наших тренерів не скаже публічно, хто головний конкурент.

Автор: https://www.facebook.com/UkraineBaseballPhoto
  Українець Денис Бречко (№22) здобуває третю базу у матчі зі збірною Словаччинии
Українець Денис Бречко (№22) здобуває третю базу у матчі зі збірною Словаччинии

Хто грає за національну команду України з бейсболу? Чи є в теперішній збірній представники іноземних клубів або натуралізовані гравці?

Основа збірної - гравці команди "Біотехком", Кропивницький. Вони є 22-разовими чемпіонами України з бейсболу. На збори також запросили спортсменів із Рівного й Києва. "Легіонери" у збірній України були на початку 2000-х, коли наші гравці виступали в чеських клубах, одних з найсильніших у Європі.

Тоді ж за Україну грав кубинець за походженням Райдель Арбелай Пекека. У планах є натуралізувати гравців. Це дійсно дуже важливо і мало б результат. Таку практику застосовують майже усі європейські бейсбольні федерації.

Автор: https://www.facebook.com/UkraineBaseballPhoto
  Сувенірні магніти Чемпіонату Європи з бейсболу
Сувенірні магніти Чемпіонату Європи з бейсболу

Яке найвище досягнення українців на Єврочемпіонаті?

У дивізіоні "А" найвище місце – 9-те із 12-ти збірних. Посідали його українці у 1995 та 2007 роках. Чемпіонати Європи з бейсболу проходять з 1954 року. Найтитулованіша збірна "Старого світу" - Нідерланди.

Як готується місто до турніру?

За все 240-тисячне місто не скажу, але міська й обласна влада надзвичайно суттєво допомагають в організації турніру.

Уболівальники бейсболу із захватом очікують на чемпіонат, аби побачити матчі збірної не по Інтернету. Національна команда України гратиме вдома вперше за всю свою історію. На початку 1990-х в Україні проходили Кубки СНД з бейсболу, але то були неофіцінійні турніри Європейської Конфедерації бейсболу.

Це чудова можливість для жителів Кропивницького "вигуляти" свої прапори, прапорці, шарфи та футболки із національною символікою на трибунах стадіону під час матчів збірної. Можна буде вживу підтримати національну команду України, не їдучи при цьому до Києва, Дніпра, Харкова, Одеси, Львова.

Тим паче, що саме у збірній України з бейсболу наше кропивницьке представництво міцніше, ніж у інших видах спорту.

Автор: https://www.facebook.com/UkraineBaseballPhoto
  Передсезонні збори збірної України з бейсболу, ліворуч гравець "Біотехком" Дмитро Лимаренко
Передсезонні збори збірної України з бейсболу, ліворуч гравець "Біотехком" Дмитро Лимаренко

За якою формулою пройде турнір?

5 збірних грають одна з одною щодня із понеділка по п'ятницю по 2 гри: об 11:00 та о 16:00. У суботу фінал – зустрінуться 2 найкращі за підсумками групового етапу команди.

У турнірній таблиці рахуються не очки, а кількість перемог. При рівній кількості їх між 2-ма командами – особисті зустрічі. Між 3-ма та більше командами – рахується співвідношення набраних у нападі очок до пропущених у захисті в іграх між цими командами.

До речі, саме за таким критерієм збірна України минулого року випала з групи "В" - за різницею ігрових очок у порівнянні із 2-ма іншими командами, у яких була однакова кількість перемог/поразок.

2016-го молодіжна збірна України з бейсболу вперше стала чемпіоном Європи. У фінальному матчі наша команда гравців до 21 року здолала однолітків із Росії. На турнірі в ізраїльському місті Петах-Тіква українці двічі обігрували росіян. На груповому етапі наші бейсболісти виявилися сильнішими — 3:0, у фіналі цифри на табло 7:5 зафіксували перемогу України. На шляху до вирішального поєдинку також обіграли збірні Литви й Ізраїлю.

Автор: https://www.facebook.com/UkraineBaseballPhoto
  Молодіжна збірна України з бейсболу - Чемпіон Європи 2016 року
Молодіжна збірна України з бейсболу - Чемпіон Європи 2016 року

Індивідульні нагороди першості Європи отримали 3 українські бейсболісти. Дмитро Кілієвич із Рівного - найкращий пітчер, Євген Жанталай - найкращий відбиваючий та Віталій Чухрий - найцінніший гравець чемпіонату, обоє - з Кропивницького.

Зараз ви читаєте новину «Збірна України з бейсболу вперше гратиме вдома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути