понеділок, 23 квітня 2012 00:35

"Збірна України виконала анти-завдання" - Юрій Гунько

"Збірна України виконала анти-завдання" - Юрій Гунько
Юрій Гунько зіграв за збірну України 151 матч ФОТО: www.hockey.ua

Колишній хокеїст збірної України і теперішній керівник спортивного департаменту ПХЛ Юрій Гунько на прохання "Gazeta.ua" оцінив виступ національної команди на чемпіонаті світу у Любляні.

Нагадаємо, підопічні Анатолія Хоменка зайняли останнє місце і вилетіли у Дивізіону ІВ. Українці програли Австрії, Словенії, Угорщині, Великій Британії (в овертаймі). В останньому матчі турніру у серії булітів обіграли Японію.

Наступного сезону українська команда за вихід до Дивізіону ІА позмагається з Румунією, Литвою, Нідерландами, Естонією та Польщею.

"Оцінювати виступ збірної потрібно по результату, - каже Юрій Дмитрович. - Команда їхала у Любляну із одним завдання, а виконала анти-завдання. Моя оцінка — "незадовільно".

У чому причини такого виступу?

"Про них ми говоримо кожного року. Їх усі знають, але сподіваються, що якось пронесе. Потрібно піднімати дитячий хокей, зробити чемпіонат України сильнішим і побудувати льодові катки. Їх катастрофічно не вистачає. Діти хочуть займатися хокеєм, але не мають для цього відповідних умов.

Щодо суперників українців на турнірі, то ми з цими командами грали раніше. Перемагали їх без якихось надзусиль. Зараз збірна повернулася туди, звідки починала свій шлях після розпаду СРСР — у групу С. Тепер все починається спочатку."

На турнір збірна їхала з метою підвищення у класі. Виліт — це катастрофа?

"Якщо ставити перед собою низькі завдання, то команда завідомо програє. Збірна їхала на турнір боротися за перших два місця, але вийшло все зовсім по-іншому. Одна справа говорити і хотіти, і зовсім інша — робити.

Виліт у Дивізіон ІВ важко назвати катастрофою. Це просто незадовільний виступ збірної. Ось і все. На жаль, результат команди на турнірі дуже поганий. Як мінімум потрібно було залишатися у цій групі."

Вильоту можна було уникнути?

"Думаю, що так. Були такі матчі, які починалися з того, що наша збірна пропускала шайби у першому періоді. Команда починала грати у другому та третьому періодах. Треба грати з перших хвилин і до кінця. Наші могли виступити краще. За великим рахунком, всі суперники були по силам команді Хоменка. Їх потрібно було перемагати. Можливо по-іншому налаштовуватись на матчі."

Які проблеми у грі збірної ви можете виділити?

"Суперники виявилися швидшими за нашу збірну. В українців було дуже багато провалів у захисті, як наслідок виходи один на нуль, два на один. Також потрібно було реалізовувати більшість та якомога менше вилучатися. У сучасному хокеї багато що вирішує реалізація чисельної переваги.

Також нам потрібно було використовувати свої сильні сторони. У нас є хороші захисники, які дуже добре кидають. Можна було організувати гру через них. Наш захисник Саша Побєдоносцев закинув чотири шайби. Це також показник. У більшості його можна було виводити на кидок. Якщо він влучає у ворота, то жоден голкіпер не зможе врятувати свої володіння від голу. Те саме можна сказати і про Сергія Климентьєва та Юрія Наваренка.

Захисників з хорошими кидками можна було більше використовувати. Ось і все. А тримати шайбу і чекати поки хтось відкриється - це прото вбивати час у більшості. Це йде на руку супернику, а не нам.

Також ніхто з наших збірників не грає на хорошому рівні. Більшість виступають у ПХЛ та ВХЛ. Це ще одна причина наших поразок. Коли збірна виступала у вищому дивізіоні, то більша частина команди грала у тодішній російській суперлізі. Нам потрібно прагнути розвивати свій чемпіонат. Зараз швидкості у хокеї дуже виросли і всім командам треба прагнути грати швидше. Тоді буде результат.

Склад збірної на турнірі? Я б не хотів це коментувати. Ходили розмови, що одних потрібно прибирати зі збірної, а інших викликати. Результат всім відомий. Можливо, це просто співпадіння."

Анатолій Хоменко подав у відставку після завершення турніру. Можливо був сенс продовжити роботу з командою?

"За один рік дуже важко підготувати команду. Неправильно, що після кожного невдало виступу, як вважає федерація, треба змінювати тренера. Інша справа, коли сам тренер подає у відставку. Це його рішення і його право. Моя думка — потрібно брати тренера на олімпійський цикл."

За словами президента Федерації хокею України Анатолія Брезвіна новим наставником збірної стане тренер "Донбасу" Олександр Куликов. Відповідне рішення у вівторок прийме виконком організації.

"Мабуть, Анатолій Іванович знає трохи більше, ніж ми з вами. Але суміщати дві посади буде важко."

Тренером збірної має бути вітчизняний фахівець чи іноземець, скажімо канадець?

"Коли збірну очолив Хоменко багато хто казав, що нарешті з національною командою працюватиме українець. Я всім відповідав, що неважливо хто тренер. Головне, щоб команда давала результат. А національність тренера значення не має. Збірну України очолювали хороші фахівці — росіянин Володимир Голубович, канадець Дейв Льюїс і білорус Михайло Захаров. Вони всі кваліфіковані. Їм просто треба було дати час попрацювати з командою. Одного сезону мало."

Брезвін також заявив, що федерація "не відкидає питання натуралізації гравців" для збірної.

"Це зайвий крок. Хокеїсти хорошого рівня дуже дорого коштують. Натуралізовані гравці можуть виконати завдання на один сезон — вийти у вищий дивізіон. А потім команда знову вилетить. Краще пустити гроші на дитячий хокей.

Також можна розпочинати чемпіонат України трохи раніше. Як наслідок, збірна матиме більше часу на підготовку до турніру. Наприклад, не два тижні, а хоча б місяць. Більша частина збірників грає у вітчизняному чемпіонаті. Одиниці виступають у ВХЛ. Якщо "Донбас" заявиться у КХЛ, то ще не відомо хто з українців туди потрапить. Поки нічого не можу сказати. Думаю, більша частина хокеїстів збірної виступатиме у ПХЛ. Тому краще розпочати турнір раніше, щоб національна команда мала достатньо часу на підготовку. У таких умовах тренер зможе награти зв'язки та комбінації, згуртувати команду. За місяць це можна спокійно зробити.

Додам, що цього року у нас вийшов цікавий внутрішній чемпіонат. У порівняні з тим, що було це крок уперед. А те що збірна робить кроки назад, то це відгомін простою у нашому хокеї. Він дійсно був. Все трималось на тих хлопцях, які виходили зі збірною у вищий дивізіон, грали там. І коли їх час пройшов, всі бачать що сталося. На жаль, молоде покоління поки не може пробитися у хороші чемпіонати. Все це через погану роботу дитячих шкіл і відсутність катків. Точніше вони є, але використовуються не за призначенням."

Зараз ви читаєте новину «"Збірна України виконала анти-завдання" - Юрій Гунько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути