субота, 25 квітня 2015 12:55

"Зарплата провідних футболістів "Динамо"- 900 доларів" - Палкін

"Зарплата провідних футболістів "Динамо"- 900 доларів" - Палкін
Фото: shahtar.com

Генеральний директор "Шахтаря" Сергій Палкін дав розгорнуте інтерв'ю виданню MatchDay, де поділився своєю думкою про нинішню ситуацію в українському футболі. Зокрема, він розповів про...

Про скасування КДК ФФУ жовтої картки Ярмоленка

Явне порушення або неявне, визначає і дає відповідь лише Комітет арбітрів ФФУ. Не окремо взятий рефері, якого вони запросили, натиснули на нього, і він написав все, що вони захотіли, а Комітет арбітрів. Я впевнений на 100%, що в папері, який вони отримали від Комітету арбітрів, не сказано, що це явне порушення. Упевнений на 100%, що Колліна як професійна людина не піде на цей скандал. Якщо вони такі розумні, чому не розглянули інші моменти? Коли Ярмоленко бив ліктем захисника "Волині", коли Віда б'є. Чому вони ці моменти не розглядають? КДК - це люди, які незрозуміло звідки прийшли, і туди ж підуть потім. Тобто вони зараз нароблять справ і просто потім зникнуть, а страждати будемо всі ми. ФФУ настворювала дір у регламентних нормах, які дозволяють крутити, як хочете. Якби вони уніфікували, зробили, як це зроблено в регламенті УЄФА, привели до одного знаменника, то таких проблем не було б.

Про податки, які платять клуби

Футбольний клуб "Шахтар" на пострадянському просторі - найбільш відкритий і законослухняний клуб. За п'ять минулих років ми заплатили 2 мільярди гривень податків до бюджету. А тепер візьміть "Динамо" (Київ). Візьмемо для порівняння 2012 рік. Ви знаєте, скільки вони заплатили прибуткового податку з зарплат футболістів? В еквіваленті - 44 тисячі доларів. А ви знаєте, скільки "Шахтар" заплатив? Більше 12 мільйонів доларів! Так у мене питання: "Динамо" на цю різницю по відрахуваннях до бюджету купує собі футболістів, інвестує в клуб, це фейр-плей вважається? Поясніть, як може бути так, що в них зарплата провідних футболістів, ринкова вартість яких під 20-25 мільйонів євро, становить на місяць 900 доларів? Все ж кажуть: в Європу хочемо! Ну так платіть, робіть, як у Європі. Де це все, де ця Європа?

Про те, як зробити український футбол кращим

Те, що зверху змінюються обличчя, це все добре. Але якщо ми не поміняємо базу, основу федерації футболу, головного її органу - Конгресу, його принципи формування... Тому що від Конгресу йде розвиток усього футболу в нашій країні. На Конгресі представники регіонів, які розвивають цей футбол. А як виходить? Футбольні клуби української Прем'єр-ліги і ПФЛ: у них сьогодні на фінансуванні, вихованні знаходиться, думаю, 50-65% футболістів країни, тих, хто грає в футбол. А делегатів від Прем'єр-ліги - три. Стільки ж, скільки в туристичній компанії, підставній. Там цих підставних контор дуже багато. Це спеціально було створено, щоб впливати на вибори президента. Дай бог, щоб Павелко щось поміняв. Чому у Федерації футболу Німеччини кожен делегат Конгресу - це особа, за якою стоїть реальний футбол, реальні люди, що грають у футбол. І чим більше людей, що грають в футбол у вашій організації, тим більше делегатів у вас представлено в Конгресі. Тому там все розвивається. Там система працює - чіткі, жорсткі завдання, контроль і т.д. Чи не туристичні компанії, що не "Роги й копита", які попередні президенти ФФУ настворювали.

Про новий формат чемпіонат

Якби ми впливали, ми б формат чемпіонату поміняли на початку поточного сезону. Коли у нас була більшість клубів вищої ліги "За". Якби федерація була "наша", ми б формат 100% поміняли. Але ні - приїхали два клуби, пояснили там нагорі, і все на цьому. А той формат, що у нас є, я вже казав: він є тільки у Гібралтару, Ісландії, Молдови, Білорусі і у нас. Ви знаєте, за яку концепцію "Динамо"? За два кола і 16 команд. Питання тільки в одному, де ми візьмемо 16 команд? Вони роблять все, щоб залишилося все, як було. І під їхнім впливом не поміняли формат ще в минулому сезоні. Ми сьогодні поки опираємося на 14 команд. Хочеться вірити, що 14 команд залишаться.

Про гроші і борги клубів

Борги є у всіх. Але ви повинні розуміти одну таку річ: питання, які вирішуються і приймаються, мають контекст політичний. У нас сьогодні політикою пронизане все суспільство. Тому навіть якщо ти маєш море боргів, ну хто сьогодні візьметься прибрати футбол, наприклад, зі Львова чи ще звідкись? Хто візьме на себе цю відповідальність? Вболівальники того міста, клуб якого викинуть, таке влаштують... Перше і найголовніше, що потрібно зробити: щоб чемпіонат набув усе більший і більший інтерес. Буде інтерес, будуть і доходи. Головне питання у чому: щоб в чемпіонат України пішли гроші. Наше завдання - придумати такий формат, щоб у чемпіонат пішли гроші. Щоб телетрансляторам було цікаво. А варіантів формату дуже багато. І всі вони ґрунтуються на одному - підвищити рейтинг. Потрібні дві базові речі: розвивати масовий футбол (це основа буття нашої федерації) і звертати увагу на вищу лігу. Наша Прем'єр-ліга - це двигун футболу України. Потрібно сконцентруватися на тому, щоб реформатувати наш чемпіонат і підвищувати його рейтинги. Ми зробили базові розрахунки: якщо ми поміняємо формат на той, що ми пропонували, то відвідуваність, прибутковість, телевізійні трансляції - відразу збільшення йде 50-70%. Якщо рейтинги будуть збільшуватися, обломиться всім. Буде розподіл коштів серед усіх клубів.

Зараз ви читаєте новину «"Зарплата провідних футболістів "Динамо"- 900 доларів" - Палкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути