пʼятниця, 01 липня 2022 19:10

"З жеребом не пощастило" – Андрій Шахов оцінив перспективи "Динамо" в Лізі чемпіонів

Київському "Динамо" не пощастило з жеребом у другому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів сезону-2022/23. Потенційними суперниками команди Мірчі Луческу були АЕК з Ларнаки й "Фенербахче" зі Стамбула. Киянам дістався сильніший і відоміший суперник. Матчі відбудуться 21 й 27 липня в Польщі, де "біло-сині" проводитимуть домашні поєдинки єврокубків, і в Туреччині. Переможець продовжить боротьбу за путівку до групового етапу ЛЧ, а той, хто програє, вилетить до Ліги Європи.

Проте навіть проти такого серйозного супротивника за нинішнього становища "Динамо" має всі шанси на позитивний підсумковий результат. Так вважає авторитетний футбольний журналіст і коментатор Андрій Шахов.

В інтерв'ю Gazeta.ua експерт розповів, на що варто очікувати від майбутнього протистояння, а також оцінив перспективи київської команди на успіх.

Як оцінюєте жереб Ліги чемпіонів? Чи можна казати, що "Динамо" не пощастило?

Автор: facebook.com/Andrew Shakhov
  Журналіст Андрій Шахов: "Якщо "Динамо" знову розраховує грати в Лізі чемпіонів, суперників рівня "Фенербахче" проходити потрібно"
Журналіст Андрій Шахов: "Якщо "Динамо" знову розраховує грати в Лізі чемпіонів, суперників рівня "Фенербахче" проходити потрібно"

Погодьтеся, коли був вибір між скромним віцечемпіоном Кіпру, який ніколи раніше не грав навіть у кваліфікації Ліги чемпіонів і взагалі нічого не добивався в єврокубках, і "Фенербахче", внаслідок чого нашому клубу дістається куди грізніший останній варіант, доречно говорити про те, що з жеребом "Динамо" не пощастило. До того ж матч у відповідь відбудеться на "Шюкрю Сараджоглу" (домашній стадіон стамбульського клубу. – Gazeta.ua).

З іншого боку, всі ми чудово розуміємо: якщо команда знову розраховує грати в Лізі чемпіонів, суперників рівня "Фенербахче" проходити потрібно. Бо очевидно, що попереду противники будуть ще сильнішими й майстернішими.

З жеребом у Лізі чемпіонів "Динамо" не пощастило

Чи має реальні шанси "Динамо" пройти "Фенербахче"?

Зрозуміло, що шанси є. А як може бути інакше?

Загалом прогнозувати результат цього протистояння – доволі непросте завдання. З одного боку, ніхто не знає, що таке "Фенербахче" зразка липня 2022 року. Адже попри друге місце й повернення до кваліфікації ЛЧ, "канарки" влітку змінили тренера. А новий віник, як відомо, по-новому мете. На цей час ми можемо тільки здогадуватися, як і в що гратиме "Фенербахче" Жорже Жезуша.

З іншого боку, "Динамо" з відомих причин 2022-го не провело жодного офіційного матчу. Так, ігрову практику хлопці мають, проте одна справа проводити контрольні й благодійні поєдинки, а інша – рубатися з надзвичайно вмотивованим і амбітним суперником. Який має найбільший у Туреччині бюджет і, мабуть, найкращий у країні добір гравців.

А проте ми чудово знаємо потенціал наших футболістів, які 2021 року здобули неоціненний досвід гри й у Лізі чемпіонів з топовими противниками, й у фінальній частині чемпіонату Європи. І чесно, віддаючи належне гравцям суперника, я не впевнений, що в нинішньому "Фенербахче" є футболісти кращі за Забарного, Шапаренка, Циганкова, Буяльського. До того ж які разом грають не перший сезон. Мені здається, що потенціал гравців "Динамо" вищий.

Прихід нового тренера й активність турецького клубу на трансферному ринку можуть зіграти на руку "Динамо"? Футболісти можуть бути незіграними й не до кінця розуміти вимоги нового наставника.

Я не говорив би поки про активність на трансферному ринку. Поки що "Фенербахче" розстався тільки з відомим у нас аргентинцем Хосе Сосою, якому вже 37, а посилився лише Брумою та Лінкольном, яких чудово знає Жорже Жезушу. Решта поки не більше, ніж чутки. Так, чутки багато в чому показові. Наприклад, сватають у "Фенер" Довбика, Дзюбу й Серлота – форвардів-силовиків. З цього, наприклад, можна зробити висновок, що Жорже Жезуш збирається грати, як було в нього і в "Бенфіці", з яскраво вираженим наконечником. Прихід когось із цього тріо означатиме зміну стилю "Фенербахче" у порівнянні з тим, як команда грала минулого сезону. Але поки нікого з них не підписали, маємо лише здогадки, засновані на іменах потенційних новачків і спогадах про те, як грали попередні команди Жорже Жезуша.

Однак є ще один нюанс. За винятком пів року в "Аль-Хілялі", Жезуш, попри свій колосальний досвід працював винятково з португальськомовними командами. І тут питання: чи зможе Жорже Жезуш менш як за місяць донести свої ідеї до футболістів в умовах мовного бар'єру? Відповідь дасть лише протистояння з "Динамо". Проте очевидно, що Жезуш – наддосвідчений майстерний тренер, який, на жаль, має досвід успішної роботи в матчах з київським "Динамо".

"Динамо" матиме перевагу у швидкості й зіграності

На вашу думку, чого очікувати від майбутнього протистояння загалом?

Як кажуть, у страху очі великі, і я з побоюванням чекаю на перший матч. Зрозуміло, що все складається проти "Динамо". У країні триває війна... Брак турнірної практики, яка зазвичай ставала союзником наших команд (нагадаю, що наші неодноразово проходили турків у кваліфікації Ліги чемпіонів), адже турецький чемпіонат стартує наприкінці серпня, неможливість зіграти в рідній країні й місті, на знайомому стадіоні зі своїми вболівальниками. Усе це грає на руку супернику киян.

Але немає жодних сумнівів у тому, що подібні складнощі лише додадуть нашим хлопцям мотивації та бажання пройти турецький бар'єр. Тож упевнений: буде наполеглива, напружена, самовіддана боротьба, у якій "Динамо" матиме перевагу у швидкості й зіграності.

Зараз ви читаєте новину «"З жеребом не пощастило" – Андрій Шахов оцінив перспективи "Динамо" в Лізі чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути