пʼятниця, 28 серпня 2020 11:40

Воротар збірної України помер після зіткнення на футбольному полі

Воротар збірної України помер після зіткнення на футбольному полі
Сергій Перхун був вершим воротарем московського ЦСКА. Фото: Reuters

28 серпня 2001 року помер Сергій Перхун – 24-річний воротар московського ЦСКА і збірної України. За 10 днів до цього під час виїзного матчу з "Анжі" воротар вийшов за межі штрафного майданчика, намагаючись відбити головою високу подачу. Назустріч йому вискочив форвард махачкалинців Будун Будунов. Гравці щосили вдарилися головами. Обоє впали на землю. Будунов мав струс мозку й пропустив решту сезону. Сергій Перхун знепритомнів дорогою в лікарню. Пробув 10 днів у комі й помер.

Перхун був рекордсменом "Дніпра". Він дебютував за клуб, коли йому виповнилося 16 років і 1 місяць. На матч із "Кривбасом" його ризикнув поставити тренер Микола Павлов. "Дніпро" переміг - 2:1. Павлов подзвонив батькові Сергія й запитав, чи можна тому віддати преміальні за гру.

– Можна, бо він відповідальний хлопець, – почув у відповідь.

За 7 наступних сезонів Сергій зіграв за свій клуб лише 23 матчі. І це попри те, що у складі юнацької збірної України став бронзовим призером першості Європи.

Павлов подзвонив батькові Сергія й запитав, чи можна тому віддати преміальні за гру

2000 року Перхун поїхав до Тирасполя, де відразу став основним гравцем. За чутками, молодого воротаря навіть запрошував до "Динамо" Валерій Лобановський. Однак той вибрав ЦСКА. У конкуренції з Новосадовим і Мандрикіним швидко став основним голкіпером. У 13 матчах за клуб пропустив лише 6 голів. 15 серпня 2001 року дебютував за збірну України у товариській грі зі збірною Латвії.

– Після гри Сергій запитав мене, чи викличу я його на наступні матчі, – згадував тодішній тренер Леонід Буряк. – Звісно, викличу, – пообіцяв я.

Батько гравця згадував, що перед матчем з "Анжі" син послав смс дружині.

– Умру, але не пропущу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Помру, але гол не пропущу"

На честь Сергія Перхуна в Дніпрі споруджено пам'ятник. Щорічно проводять турніри його пам'яті. У Москві живуть його дружина Юлія й дві доньки. Батьки Сергія Перхуна розлучилися. Будун Будунов приїхав на могилу Перхуна лише 2007 року. Згодом очолив Федерацію футболу Дагестану.

Зараз ви читаєте новину «Воротар збірної України помер після зіткнення на футбольному полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути