Ексклюзиви
субота, 18 січня 2014 01:44

Онук за діда, син за батька, друг за друга: на "Олімпійському" нагородили бомбардирів "клубу Блохіна"
58

Нагороди чекають героїв
Фото: Фото: Євген Савчук
Олег Протасов (ліворуч) і Леонід Буряк довго не могли наговоритися

17 січня на "Олімпійському" відбулася церемонія нагородження премією "Голеадор" українських футболістів, які забили 100 і більше голів у складі своїх клубів і збірної країни. Всі вони входять до символічного клубу Олега Блохіна, який першим подолав дану позначку.

"Чимало футболістів виступали на кордоні часів - починали в СРСР, а продовжували і закінчували вже в незалежній Україні. І при підрахунку голів ми враховували м'ячі, забиті не тільки в епоху незалежності, але і в чемпіонаті, Кубку СРСР, а також у складі збірної Радянського союзу", - сказав автор ідеї і ведучий статистики, журналіст Віктор Хохлюк. Він зазначив, що винятком є Максим Шацьких, який, незважаючи на статус легіонера, вже майже 15 років виступає в Україні. По його кандидатурі було проведено референдум, за результатами якого більшість уболівальників виступила за вступ Максима до клубу Блохіна. При цьому враховувалися тільки голи, забиті у складі українських команд.

Хвилин за сорок до початку заходу в холі Олімпійського дворика кипить життя. Поруч з подіумом - стіл з символічними кубками. На кожному - табличка з прізвищем номінанта і кількістю забитих голів. Поруч лежать синьо-жовті футболки збірної України, ідентифіковані так само, як і кубки. Для присутніх накритий шведський стіл. На ньому - чай , кава і все, що до них.

Атмосфера зворушлива, легенди футболу весь час спілкуються між собою, періодично перериваються для бажаючих сфотографуватися.

Учасників запрошують зайняти місця в залі. Перших два ряди - для номінантів. Ведучі заходу - відомий спортивний журналіст, телеведучий Микола Васильков та прес-аташе національної збірної України Олександр Гливинський. Вручати призи до них приєднуються гендиректор концерну "Укрспортарени " Сергій Симак, представник компанії "Мерседес-Бенс" Олег Санько і заступник міністра молоді та спорту України Вадим Сисюк. Останній зачитав привітання керівника відомства Равіля Сафіулліна.

Нагородження кожного номінанта починається з відеоролика його голів. Складається враження, що хвилююча атмосфера в залі передається апаратурі: перший ролик не запускається.

"Невеликі технічні проблеми. Але за електроенергію було заплачено" - намагається перевести ситуацію в жарт Олександр Гливинський. Неполадки усуваються швидко, проблем з технікою більше не виникає.

Не всі володарі нагород змогли приїхати не церемонію. Зокрема, не було самого Олега Блохіна.

"Він сто відсотків мав приїхати, але, мабуть, характер і або щось ще завадило. Можливо, затори ", - висловив свою версію неявки Олега Володимировича віце-президент "Динамо" Олексій Семененко. Отримувати йому довелося нагороду не тільки за Блохіна, а й за Сергія Реброва.

Через температури не з'явився ще один знаменитий динамівець Віктор Леоненко. Приз за останнього отримував Микола Васильков. Як і нагороду свого друга дитинства Андрія Шевченка, тому приїхати завадили особисті обставини.

Приз автора104-х м'ячів Олександра Заваров, який є помічником Михайла Фоменка у збірній України, приїхав отримувати син, Олександр Заваров-молодший. А от забрати нагороду Геннадія Литовченка, який перебуває на зборах нижегородської "Волги", прибула вся сім'я - дружина, дочка і маленький онук Данило.

Четверо номінантів - Олександр Пономарьов, Віктор Колотов, Віталій Старухін і Микола Кудрицький - удостоєні нагород посмертно. Їх пам'ять присутні вшанували хвилиною мовчання.

Не обійшлося і без музичних пауз. Їх заповнили брати Борисенки і група "Скай".

Захід завершується колективною фотосесією.

Повний список номінантів премії "Голеадор" виглядає так:

Андрій Шевченко (374 м'ячі, забивав в Україні, Італії, Англії), Олег Блохін (336, СРСР, Австрія, Кіпр), Олег Протасов (275, СРСР, Греція, Японія), Сергій Ребров (219, Україна, Англія, Туреччина, Росія), Олександр Пономарьов (184, СРСР), Максим Шацьких (Україна, 165), Андрій Воробей (Україна, 152), Іван Гецко (СРСР, Україна, Ізраїль, Росія, 151), Ігор Ніченко (141, СРСР, Україна, Угорщина), Сергій Андрєєв (130, СРСР, Швеція), Ігор Петров (123, СРСР, Ізраїль, Україна), Олег Саленко (СРСР, Україна, Іспанія, Туреччина, Шотландія), Вадим Євтушенко (119, СРСР, Швеція), Марко Девіч (115, Сербія, Україна), Олександр Паляниця (115, СРСР, Україна, Австрія), Олександр Гайдаш (114, СРСР, Україна, Туреччина), Євген Селезньов (113, Україна), Геннадій Литовченко (112, СРСР, Греція, Австрія, Україна), Віталій Старухін (110, СРСР), Віктор Колотов (108, СРСР), Віктор Леоненко (108, СРСР, Росія, Україна), Руслан Любарський (107, Україна, Словаччина, Ізраїль), Леонід Буряк (106, СРСР), Микола Кудрицький (106, СРСР, Ізраїль), Сергій Мізін (106, Україна), Михайло Соколовський (105, СРСР), Віктор Грачов (105, СРСР, Угорщина, Україна), Олександр Заваров (104, СРСР, Італія, Франція), Тімерлан Гусейнов (104, СРСР, Україна), Олександр Косирін (103, Україна, Ізраїль), Олег Ящук (102, Україна, Бельгія, Греція).

Зараз ви читаєте новину «Онук за діда, син за батька, друг за друга: на "Олімпійському" нагородили бомбардирів "клубу Блохіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути