неділя, 03 серпня 2014 13:34

В Україні вперше вийшла книга про братів Кличків

В Україні вперше вийшла книга про братів Кличків
Фото: fakty.ictv.ua

У столичному видавництві "Академія" накладом 1000 примірників вийшла книга політтехнолога і журналіста Володимира Бондаренка "Брати Клички. Секрети успіхів чемпіонів". Це перша в Україні книга про факти з життя славетних боксерів. Над нею автор працював майже 5 років. Раніше виходили книги про тренера чемпіонів та окремо про Віталія.

— Усе почалося з образи на Віталія Кличка, — розповідає Володимир Бондаренко. — 2008 року чемпіон Європи з боксу Володимир Вірчіс програв титульний бій кубинцю Хуану Гомесу. А наступним суперником кубинця мав бути Віталій Кличко. Коли журналісти попросили його висловитися про Вірчиса, він сказав: "Єдине, що мене з ним ріднить, — це колір шкіри". Мене це образило, бо Вірчис — мій земляк із Каховки на Херсонщині, я з ним добре знайомий. Почав вивчати біографію Кличків, заглиблюватися в їхні характери. І все більше полюбив цих видатних спортсменів. Зрозумів, що вони справді неспівставні з Вірчисом, при всій повазі до нього.

Як ви збирали матеріал для книги?

— Насамперед, з усіх можливих відкритих джерел, з публікацій в Україні і за кордоном. Мені багато допомогли волонтери на чолі з моїм другом, кандидатом філологічних наук Олегом Харченком. Вони перекладали публікації зарубіжних видань. Намагався побувати на поєдинках братів, зустрічався з їхніми знайомим, родичами, друзями, колегами, сусідами. Деякі люди, дізнавшись, що я пишу книгу, самі знаходили мене і розповідали цікаві історії. Серед них були й депутати Верховної Ради. Спілкувався і з самими Кличками.

Як знайомилися з ними?

— За абсолютно буденних обставин. І до першого, і до другого при першій ліпшій нагоді підходив і просив сфотографуватися. Жоден з них не відмовив. Потім починалося спілкування.

Чим вони схожі і різні?

— Віталій і Володя вразили насамперед своєю відданістю спорту. Це їх об'єднує. Віталій має більш рішучий і вольовий характер. Володимир — трохи м'якший і сентиментальніший. Пригадую, на похоронах їхнього батька Володимира Родіоновича Володя зронив сльозу, а Віталій до хрусту зводив щелепи. Старший брат мріє вручити молодшому нагороду, коли стане президентом України. А Володя захоплюється подорожами, хоче об'їхати весь світ, побувати в найекзотичніших точках.

Завдяки чому вони досягли таких феноменальних успіхів у спорті?

— У них феноменально вольові характери. Це їм прищепили батьки. Обидва мають здатність тримати потужні удари, мають блискавичну реакцію. Віталій у 17 років на випускному вечорі сказав однокласникам, що він стане чемпіоном світу з боксу. Над ним посміялися. Тоді по всьому світу гриміла слава Майкла Тайсона. А вже через кілька років Віталій виконав свою обіцянку. Під час поєдинків Кличків з суперниками працює синергія обох братів. Адже якщо один на рингу, то інший знаходиться в залі і підтримує його. Тож ментально кожен суперник змушений битися відразу з двома. Тому перемогти їх практично неможливо.

Хто виховав їх такими?

— Безумовно, головним вихователем був їхній батько Володимир Родіонович, учасник ліквідації наслідків на ЧАЕС. Заслужений генерал, льотчик, розвідник. Мені випала честь познайомитися з його багатьма бойовими побратимами. Розповіли чимало фактів з його біографії, які свідчили про цілеспрямований характер, сердечність і мужність. Якось він проїхав за кермом 500 кілометрів, щоб зустріти наших поранених бійців, що виконували миротворчу місію в Іраку.

Чи були якісь курйози у спілкуванні з героями книги?

— Якось я був у Київраді і здалеку побачив одного поважного працівника апарату, з яким хотів поговорити. Кинувся до нього прожогом і ненароком зачепив Віталія Кличка. "Ти мене ледве з ніг не збив, -— посміхнувся Віталій. — Це навіть боксерам важко зробити. Куди летиш?" Коли я пояснив причину свого поспіху, він сказав, що поспішати до такої людини — свята справа. Я думав, він мені копняка дасть. Потім тиждень обходив його десятою дорогою. За кілька днів на якомусь блозі з'явилася замітка: "Шалений політолог ледве не закінчив кар'єру Віталія Кличка".

Як сприймають книгу читачі?

— За місяць весь наклад розлетівся. Чимало примірників я передав своїм друзям у зону АТО на Донбасі. Збираємося друкувати другий наклад — 3000.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше вийшла книга про братів Кличків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути