Ексклюзиви
вівторок, 17 березня 2015 18:10

"Сказав би Путіну, що він повторює помилки історії" - Володимир Кличко

"Сказав би Путіну, що він повторює помилки історії" - Володимир Кличко
"Через два, п'ять чи 20 років Росія буде просити вибачення за свою агресію і анексію Криму" - Кличко lequipe.fr

Чемпіон світу з боксу Володимир Кличко розповів авторитетній французькій спортивній газеті "L'Equipe", що сказав би президенту Росії Володимиру Путіну, якби зустрів його на вулиці.

Де ви живете? В Києві, Гамбургу, Маямі чи Нешвіллі?

"Всюди. У мене є чотири резиденції, але саме в Україні я відчуваю себе вдома".

Останнім часом ми мало чули про вашого старшого брата Віталія.

"Він зараз дуже зайнятий. Зараз ми знаходимося у стані війни з Росією, яка атакує наші кордони на сході. Це велика трагедія. В цих умовах на Віталієві лежить велика відповідальність. Наша політична система та економіка у небезпеці. Проросійський диктатор Віктор Янукович втік зі своїми друзями, залишивши казну порожньою. Нам треба відновити завдану шкоду. Мій брат намагається стати ближчим до західного світу, щоб знайти економічну допомогу і вирішити цей конфлікт. Це займає весь його час".

Щоб ви сказали Володимиру Путіну, якби зустріли його на вулиці?

"Що він повторює помилки історії. Ця війна немає сенсу. Ми дві братні країни. Через два, п'ять чи 20 років Росія проситиме вибачення за свою агресію та анексію Криму. Після подій другої світової війни ви не можете безкарно порушувати міжнародні закони.

Події, які зараз відбуваються, можуть стати початком третьої світової війни. Чому Росія не стверджує, що Аляска — це також одна з її території? Історично вони були б праві. Ця територія належала їм поки Російська імперія не продала її США майже 100 років тому (в 1867). Провівши гарну пропагандистську кампанія, Росія могла б прикинутися, що діє в інтересах людей російського походження, які зараз живуть на Алясці".

Чи очікуєте, що все стане як раніше?

"Ви були у Донецьку під час Євро-2012? У місто приїхали тисячі французів, англійців та вболівальників з інших країн. Аеропорт, в який вони прилітали, більше не існує. Стадіон пошкоджено. Всюди смерть та анархія".

На вашу думку країни Європи ведуть себе, як боягузи?

"Мені здається, що європейська спільнота спить. Путін робить все, що він хоче. У боксі ми говоримо, що "Треба залякати хулігана" ("You must bully the bully"). Він не зупиниться, якщо його не змусити до цього".

Мохаммед Алі відмовився воювати у В'єтнамі на боці США. Якою буде ваша позиція, якщо розпочнеться війна?

"Але війна вже тут. Ми зараз знаходимося на другому рівні з трьох. Кожен чоловік у віці від 18 до 50 зобов'язаний відгукнутися на виклик в армію. Відмова Алі була іншою. Він казав, що "в'єтнамці не зробили нічого поганого".

Мені ще не прийшла повістка захищати свою країну. Але якщо я її отримаю, то буду діяти відповідно до закону. Хоча на мою думку, я можу бути значно кориснішим, як публічна особа, привертаючи увагу до ситуації, ніж перебуваючи на лінії фронту.

Європа заснула. Ви маєте розбудити європейську свідомість і сказати, що лінія фронту стає ближчою".

Яке послання у вас є для Франсуа Олланда?

"Містер Олланд показав, що він розумна людина не відправивши два військових кораблі Росії. Нам потрібна підтримка Франції та Франсуа Олланда, який разом з Ангелою Меркель домовлялися про припинення вогню у Мінську. Але ця угода не діє. Люди продовжують помирати.

Олланд і Меркель закривають на це очі? Ви повинні мати європейське бачення проблеми. Не дозволяйте російським літакам літати над європейським повітряним простором. Ви маєте діяти жорсткіше. Ми маєте сказати "Стоп" тирану".

Ви виглядаєте засмученим і злим через події в Україні.

"Вони сильно на мене впливають. Я боюсь за свій народ і за Європу. Це не локальний конфлікт. Росія через політику Путіна впливає на медіа, щоб промивати людям мізки своєю пропагандою. У них є гроші, щоб купити телеканали, радіо та газети.

У німецькій пресі я прочитав, що у Франції є політична партія Національний фронт, яка отримала кредит від Росії. Як ви збираєтесь зупинити хулігана без покарання? Є міжнародні закони, які мають виконуватися. Інакше Європа вибухне.

Моя роль, як публічної особистості, говорити свою думку і позицію. Я знаю, яким є життя у диктатурі. Я знаю, як все відбувається у Росії. Якщо ви спробуєте висловити свою думку, або якщо у вас інша сексуальна орієнтація, то ви можете закінчити у в'язниці.

Я можу сказати, що я б'юся за свою країну. Протягом майже 25 років я був один в рингу, але мій успіх має вплив на мого брата, на мою сім'ю і мій народ. Було б неправильно думати, що я б'юся тільки за себе.

Мої перемоги приносять додаткову надію і мотивацію для мого народу", - сказав Кличко-молодший.

Зараз ви читаєте новину «"Сказав би Путіну, що він повторює помилки історії" - Володимир Кличко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути