вівторок, 12 червня 2012 09:00

У післяматчевому Києві торжествувала ейфорія та дружба народів
24

Фото: Фото: Ростислав Мисюкевич

"Ше-ва! Ше-ва!", - скандують вболівальники у фан-зоні на Хрещатику. На великому екрані, встановленому напроти метро Хрещатик, йде трансляция матча Україна-Швеция. Перед екраном -- тисячі вболівальників. Деякі сидять на тротуарах, настіливши на асфальт ковдри. Хлопець років 25 спостерігає за грою, вилізши на стовп ліхтаря. Кілька хвилин тому Андрій Шевченко забив другий гол у матчі. Вболівальники починають співати державний гімн, обіймаються та вимахують жовто-блакитними прапорами.

"Мама, два-один! – кричить у слухавку дівчина років 25 у вінку. На щоках намальовані державні прапори. На повторі показують, як президент Віктор Янукович радісно схоплюється з трибуни, побачивши гол.

"У-у-у! – невдоволено гудуть люди та свистять. Потім кричать:

"Україна!" - плескають у долоні. Після закінчення гри більшість глядачів йде з фан-зони. На асфальт залишаються порожні пластикові пляшки, паперові пакет из Мак-дональдса, та газети.

Анатолій Саєнко приїхав на гру з Кривого Рогу. Працював сантехніком, газозварювальником, останні два місяці сидить без роботи. Ночувати планує на залізничному вокзалі.
- По 35 гривен в мягком зале. Там диванчики на двоих, можно сидя поспать. Нормально! – знизує плечима. - Я вот песню написал. Называется "Подаруйте перемогу Україні"

Наспівує: "Слава Богу, дочекалися події/Євро-свято у футбольній Україні".

"Сегодня отнес эту песню на ICTV – может, в эфир запустят, - говорить він. На шиї у Анатолія на жовто-блакитній стрічці висить подушечка у формі серця, до неї прікріплена пластикова медаль з цифорою "1". Питаю, що це означає.

"Означает, что мы, болельщики, готовы сердце отдать за первое место! Наш флаг будет первым!" - тицяє великим пальцем правої руки в намальований на лобі жовто-блакитний прапор.

Через годину після гри до фан-зони заходять шведські вболівальники – їх кілька сотень. Николас из Ґетеборга фотографується з дніпропетровчанами Євгенієм і Русланом – вони працюють у Київі. Як пояснюють: "в рекламном бизнесе".

"Давай, братан, еще "ван"! - показує Ніколасу вказівний палець хлопець, що фотографує. Швед посміхається, киває. Хлопець робить ще один знімок.

"Шевченко – супер!" – виголошує Ніколас.

"Вот вам, шведы, и Полтава!" – сміється Євгеній. Тримає пластиковий бокал пива.

За кілька метрів футбольні фанати из Нідерландів охоче фотографуються з усіма бажаючими. На голландцях – однакові яскраво-помаранчеві костюми.

Біля намету з пивом та напоями, який стоїть на початку вул. Богдана Хмельницького, стоять Тейл з Нідерландів і киянин Ігор. Тейл у чорній футболці, на пояс пов'язав фанівську помаранчеву олімпійку. Ігор у футболці української збірної. Говорять про матч Нідерланди-Німеччина, що відбудеться 13 червня.
- Ю він, Холанд! – говорить Ігор.
- Але ж це Німеччина! – англійською відповідає Тейл.
- Ю він! – відмахується Ігор. Далі підбирає слова. - Олд Євро... Россия-Голландия... Бест гейм! Ай лав ит! (згадує матч Росія - Голандія, що відбувся на попередньому чемпіонаті Євро. Росія виграла з рахунком 3-1 – ред.)
- Гуд гейм! – погоджується Тейл.  – Аршавін - о-о-о! – хитає  він головою.
- Он подошел, говорит продавцу: "Водка!" и деньги тянет. Я ему объяснил, что водки тут нет. Разговорились, - розказує Ігор про знайомство з голандцем.

"Сьогодні шведи йшли маршем. В одному з будинків на Хрещатику теж живуть шведи - вони вивісили національний прапор. Як фанати його побачили – то це просто дійство було, вистава: ті їм щось кричать, ті дружньо їм відповідають. Ми вже тут сміялися, що вони кричать: "Сколько стоит там жилье?", а ті їм: "Очень дорого оно!". І стрибають від радощів і ті, і інші. І знаєте, скільки наших людей стояли там, знімали це все, і раділи за них? - розказує Олександр Даньков у наметовому містечку під Печерським судом.

Він – співробітник виконавчого секретаріату БЮТу, сьогодні чергує на території наметового містечка. Сидить у наметі з партійною символікою, перед ним стіл з листівками. На них - портрет екс-прем'єра Юлії Тимошенко та напис англійською "Звільніть Юлію".

"Люди бачать ту саму вільну Європу, ту саму демократію, і це добре. Один мені сьогодні говорив: "Скільки вже шведи тут – і жодної бійки!". В 1957 році в СРСР відбувся Всесвітній фестиваль молоді. І після цього фестивалю почалася так звана "відлига". Бо тоді приїхали іноземці, наші з ними поспілкувалися, і побачили, що рогів у них немає. І після цього владі гайки затягувати стало важче.

Біля столика зупиняються 50-річний Пітер та його син 17-річний Антон зі Швеції. Вони у фанівських футболках. Беруть в руки кілька листівок з написом "Free Yulia".

"Ми багато знаємо про справу Юлії Тимошенко – наше телебачення слідкує за ситуацією, - говорить Пітер англійською. – І це просто якесь божевілля. Але, насправді, все залежить від людей – вони мають прийняти рішення, що хочуть жити в країні без корупції. А щодо футболу – то Україна була сьогодні краща.

"У нас однакові кольори! – посміхається Антон. Торкається долонею своєї футболки. – Хай вам поталанить з цією справою! – киває на листівку з портретом екс-прем'єрки.

"І хай щастить проти Франції і Англії!" – додає Пітер.

О 1.30 на початку бульвара Тараса Шевченка стоять троє таксистів. До них підходять два шведа у футболках національної збірної, обидва з рюкзаками.

"Ехать надо? Куда?" – питає їх таксист у футболці і шортах.

"Отель "Ібіс", - відповідає вболівальник. Готель розташований за адресою бульвар Шевченка, 25.

"Файв хандрид!" (500 грн – ред.) – показує п'ятірню таксист.

"Файв? – дивується іноземець. – Ноу! - хитає головою.

Ідуть бульваром вгору.

Зараз ви читаєте новину «У післяматчевому Києві торжествувала ейфорія та дружба народів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

75

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути