четвер, 17 грудня 2020 21:01

"В останні два сезони "Шахтар" зробив крок назад"

"В останні два сезони "Шахтар" зробив крок назад"
Луїш Каштру працює у "Шахтарі" із літа 2019 року. Фото: ФК "Шахтар"

Експерт 28-річний Вадим Лукомський прокоментував виступи "Шахтаря" та "Динамо" у Лізі чемпіонів.

"Шахтар" у дуже не простій групі Ліги чемпіонів набрав 8 очок. Двічі переміг "Реал", не програв "Інтеру", але отримав 0-10 від "Боруссії". Як Ви оціните виступ "гірників"?

-Від "Шахтаря" завжди високі очікування. У кращі роки "гірники" могли не тільки грати на рівних із провідними командами, але і не відступати від свого стилю, філософії гри. Це було навіть помітно під час роботи Паулу Фонсеки. В останні два сезони "Шахтар" зробив крок назад. Попри те, що у поточній Лізі чемпіонів набрали на 2 очки більше, ніж у попередній.Якісь гри стала гіршою.

Якщо говорити про поточну Лігу чемпіонів, то мене найбільше порадував перший матч "гірників" проти "Реала" у Мадриді. Луїш Каштру втратив 10 гравців через коронавірус, але його команда в красивому стилі перемогла "вершкових". Я не чекав, що команда при Каштру може так грати.

Але продовження не було. "Інтер" дивом не покарав "Шахтар" у наступній грі в Києві. У мене склалося враження, що проти італійців "гірники" зіграли дуже погано. Коли подивився цифри, то виявилося, що команда Каштру зіграла навіть гірше, ніж у півфіналі проти того ж "Інтера", коли програла 0:5. "Інтер" у Києві створив більше моментів. В одному матчі все залітало, в іншому не пощастило. У останньому турі потрібно було грати не результат. Захисний варіант десь був виправданий.

У мене склалося враження, що проти італійців "гірники" зіграли дуже погано. Коли подивився цифри, то виявилося, що команда Каштру зіграла навіть гірше, ніж у півфіналі проти того ж "Інтера", коли програла 0:5

Заслужений провал проти "Боруссії" Менхенгладбах. "Гірники" намагалися виходити з під пресингу через короткий пас, за що були покарні. Розгром "Шахтар" заслужив. Можливо, не такий великий.

Матч проти "Реала" у Києві мене теж не вразив. Команда Зінедіна Зідана не домінувала, але грала краще суперника. "Гірники" зачепилися за свій шанс після помилки суперника в обороні. Не було такого враження, як після першої гри у Мадриді.

Якщо резюмувати, то "Шахтар" досяг свого піку при Фонсеці, а далі став командою більше вразливою, менш симпатичною. Відмовилися від власних принципів.

Можуть в такому футболі гравці прогресувати та розвиватися?

- В такий футбол команда грає не завжди. В УПЛ вони дотримуються свого стилю. У Європі, якщо суперник дозволяє, теж так грають. Поки важко визначити, чи це свідомий відхід від власної філософії, чи підлаштування від суперника. Мірча Луческу та Пауло Фонсека знаходили краще баланс між обороною та атакою.

Такі реалії дають можливість розвиватися гравцям іншого амплуа – напевно найкращий воротар турніру 19-річний воротар Анатолій Трубін. Він себе в такій системи проявив із кращої сторони.

До правого захисника Додо приписують інтерес з боку провідних клубів. Реальний його трансфер?

- Я з великою недовірою ставитися до подібних чуток. Минулого року писали, що Микола Матвієнко перейде в "Арсенал". Там була ситуація, коли характеристики певного гравця накладалися на потреби конкретного клубу. "Каноніри" шукали лівогоного захисника із хорошим першим пасом. Під стиль гри Мікеля Артети.

Додо себе яскраво проявив. Медіа починають писати якісь історії. Не має такого, що конкретний клуб веде гравця на конкретну позицію, на якій потребує посилання. Якщо не має такої необхідності, топклуби називаються просто зі стелі. Це така комплімент гравцю, який себе проявив.

Які перспективи "Шахтаря" у Лізі Європи?

-В ЛЄ багато сильних команд. В цьому турнірі багато залежить від жеребкування. Починаючи із чвертьфіналу, хто потрапить в суперники. Якщо загалом оцінювати рівень команд, то "гірники" не потрапляють навіть в 5-ку найсильніших. Але якщо врахувати додаткові фактори – не всі команди максимально мотивовані на турнір, справи в внутрішніх чемпіонатах, то "Шахтар" може мати вдалий пазл. Я б не називав донецьку команду фаворитом турніру, але перспективи у них добротні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Арсенал" та "Лідс" цікавляться півзахисником "Шахтаря"

Що скажете виступи "Динамо" в Лізі чемпіонів?

-В цій групі мало мона щось хорошого про "Динамо" сказати. В другому тайму матчу проти "Барселони" на "Ноу Камп" кияни себе здорового проявили. Напевно, що це все.
Сам вихід в Лігу чемпіоні для "Динамо" –це вже досягнення. Особливо якщо враховувати, що вони пройшли АЗ. Цей клуб із Нідерландів – це дуже сильна команда. Минулого сезону вона йшла на рівні з "Аяксом" до зупинення чемпіонату через коронавірус. Це головний успіх киян.

У "Динамо" не має глобальної ідеї. У більшості матчі команда виглядала дуже прагматично

Те що відбулося далі важко оцінити. За результатами із "Ференцарошем" кияни мають позитивним результат. Структурно, показала більше ідей саме команда Сергія Реброва. Мені подобається, що український тренер хоче побудувати в Будапешті. Окремі гравці здорово себе проявляють – Нгуен, Зубокв. Зрозуміло, чого команда хоче досягти, як вона будує свою гру. Але вона впирається в стелю, бо гравці не має високого класу.

У "Динамо" не має глобальної ідеї. У більшості матчі команда виглядала дуже прагматично. Вони не показали себе ефективно, як захисна команда та не показали ніякої ідеї як команда яка прагне грати в футбол. Тому чогось позитивного, окрім того, що кияни вище "Ференцвароша" за результатами, я про "Динамо" сказати не можу.

Не час Віктору Циганкову їхати в провідні чемпіонати?

-Я розумію, що Циганков вже переріс рівень УПЛ. В ЛЧ у Віктора є голи, але він в системі, яка не дає можливість розумному та креативному футболісту себе проявити. Я не хочу чіплятися за конкретні епізоди та переоцінювати футболіста. Потрібно за ним більше дивитися в УПЛ, де "Динамо" домінує. В ЛЧ не можу сказати, що він мене вразив, чи розчарував. Система "Динамо" не створила умови, щоб вражати.

Повну версію інтерв'ю із Вадимом Лукомським читайте у журналі "Країна" за 24 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"В останні два сезони "Шахтар" зробив крок назад"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути