пʼятниця, 08 травня 2020 21:00

"У "Карпатах" мені бракувало часу. Але готовий знову працювати в Україні"

40-річний іспанець Серхіо Наварро працював головним тренером "Карпат". Нині – асистент тренера у "Леванте", команді Ла Ліги, вищої ліги чемпіонату Іспанії.

Досвід роботи в "Карпатах" був для вас першим у самостійній тренерській роботі. Були готові до такого виклику ?

- Я та мої помічники знали, що нам буде вкрай важко. Ми мали не так багато часу, але повинні були швидко дати результат. Одразу опинилися під тиском. Щоб змінити систему команди та досягти результату, потрібно було виконати великий обсяг роботи за короткий час.

Ми мали власний план, як досягти успіху у побудові системної роботи в "Карпатах". Але у футболі щось серйозне створити за короткий відрізок не так просто.

Попри те, що ми так і не досягли потрібного результату, вважаю, що дуже багато чого моя команда змогла зробити у Львові заради подальшого розвитку клубу. Ми працювали, чесно віддаючись нашій справі на 100 відсотків.

Після того, як залишив "Карпати", то передивився всі матчі команди, коли я керував нею. Якби ми мали більше часу та працювали далі, то досягли б більшого. Гравці вже почали змінюватися, розуміти, чого від них вимагають. Потрібно було терпіння, щоб подолати невдачі.

Автор: ФК "Вільярреал"
  Серхио Наварро був головним методистом "Вільярреала"
Серхио Наварро був головним методистом "Вільярреала"

Щоб ви змінили у своїй роботі в Карпатах, якби можна було час повернути назад?

- Нічого. Ми всі - від президента клубу та менеджерів найнижчої ланки - намагалися роботи все, що було у наших силах, щоб клуб став інший та досяг успіху. Я та моя тренерська команда заклали фундамент, але у нас просто не було часу. Хорошу команду не можна побудувати за декілька місяців.

Я ні про що не шкодую. "Карпати" стали для мене прекрасним досвідом в тренерській роботі. Я полюбив цей клуб. Намагався робити все, що він став успішнішим та кращим.

Мені дуже сподобався Львів. Справжнє європейське місто. Люди дуже відкриті та комунікабельні Дуже шкода, що не вдалося порадувати місцевих вболівальників, віддячити фанатам футболу хорошими результатами.

Яке враження на вас справив український футбол - його сильні сторони та слабкі сторони?

- До роботи у Львові про український футбол мені фактично нічого не було відомо. Я знав про команди, які грають у єврокубках та великих українських футболістів.Це не так вже багато.

Побачене справило позитивне враження. Футболісти самовіддані, у них є сила волі, бажання досягти успіху та більшого у власній кар'єрі.

Я для себе відкрив, що Україна – футбольна країна. Попри всі складнощі вболівальники "Карпат" їздили на всі гостьові матчі команди. Палко підтримували на домашніх матчах. Такі речі не можуть не подобатися.

Якості, притаманні українцям від природи, потрібно поєднати із вихованням футболістів. Більше уваги приділяти дитячому та юнацькому футболу. Тоді Україна має всі шанси досягати більшого на футбольних полях.

Автор: sportarena.com
  Серхіо Наварро намагався змінити філософію "Карпат"
Серхіо Наварро намагався змінити філософію "Карпат"

А країна наша як вам?

- Мені дуже сподобався Львів. Справжнє європейське місто. Люди дуже відкриті та комунікабельні Дуже шкода, що не вдалося порадувати місцевих вболівальників, віддячити фанатам футболу хорошими результатами.

Фран Сол міг стати гравцем "Карпат" в 2017 році. Ви знаєте його по спільній роботі у "Вільярреалі". Це сильний нападник, він може розкритися в "Динамо"?

- Коли я працював методистом в "Вільярреалі", Фран Сол виступав за другу команду цього клубу. Тому мені цей футболіст дуже гарно знайомий. Можу сказати тільки про нього хороші слова. Я не здивований, що він зміг досягти успіху в Нідерландах та перейшов до такого великого клубу, як "Динамо".

Великий професіонал. Він завжди прагнув ставати кращим та досягати більшого. Якщо у нього щось не виходило, то працював самостійно та шукав можливості для прогресу.

Проблеми Сола полягають в тому, що він приїхав з іншого футболу, з іншого культурного середовища. Яким би він не був професіоналом та сильним нападником, але йому потрібен час на адаптацію. Крім того, травма плеча виявилася дуже недоречною. У мене не має сумнівів, що Фран Сол розкриється та принесе "Динамо" користь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не грає основний форвард "Динамо"

Ви працювали методистом в академії "Вільярреала". На що в першу чергу звертають увагу при підготовці гравців в Іспанії?

- Розуміння футболу, здатність швидко приймати рішення і не боятися брати відповідальність на себе.

В академії "Динамо" та "Дніпра" працювали іспанські спеціалісти - Альберто Босх, Унаї Мельгоса, Вісенте Гомес, Жорді Гратакос. Чому такий великий попит на іспанських методистів та тренерів у світі?

- Іспанські тренери ніколи не сидять на місці. Вони постійно вдосконалюються, працюють над методологією тренувального процесу, практичних навичках, намагаються покращити всі можливі компоненти тренерської роботи.

Роман Зозуля, Василь Кравець, Сергій Мякушко, Андрій Лунін зараз виступають в Сегунді. Наскільки це сильний дивізіон та чи можна в ньому прогресувати?

- Сегунда – дуже сильна технічно, гравці добре працюють із м'ячем. Загалом там рівень футболу доволі високий: украй важко визначити фаворита турніру, бо багато цікавих та самобутніх команд. Кожен може здивувати. Фінансово клуби стоять міцно на ногах. Недарма футболісти із Сегунди можуть потрапити в провідні ліги Європи, або виступати в Ла Лізі.

Для українських гравців це дуже хороша можливість себе показати. Крім якості футболу можна також сподіватися на перехід до сильнішого клубу чи ліги.

Автор: ФК "Карпати"
  "Карпати" стали для Серхіо Наварро першим самостійним досвідом роботи
"Карпати" стали для Серхіо Наварро першим самостійним досвідом роботи

Які чесноти повинен мати гравець, щоб бути успішним в іспанському футболі та грати в Ла Лізі?

- Швидко думати та полі та приймати рішення. Але й без фізичної підготовки у нинішньому футболі нікуди.

В Луніна величезний потенціал. Все залежатиме від того, чи дадуть йому можливість проявити себе

Андрій Лунін поки ніяк не може заграти на рівні Ла Ліги. Які його перспективи в іспанському футболі та чи може він заграти в "Реалі"?

- В Луніна величезний потенціал. Все залежатиме від того, чи дадуть йому можливість проявити себе. Він багато працює над собою, швидко адаптувався до іспанського футболу та побуту, вивчив мову. Варто дочекатися свого шансу.

Ви працювали разом з Остапом Маркевичем у "Вільярреалі". Які враження від його роботи?

- Я пам'ятаю, що коли тільки Остап приїхав до клубу, то він дуже ретельно всім цікавився, задавав багато запитань. Його цікавили всі деталі роботи із футболістами в Іспанії. Тому я не здивований, що він став самостійним тренером.

Автор: ФК "Карпати"
  Серхіо Наварро не вдалося досягти успіху в Україні
Серхіо Наварро не вдалося досягти успіху в Україні

Чи плануєте повернутися до самостійної тренерської роботи?

- Звісно. Бо я хочу зростати як тренер. Якщо будуть цікаві пропозиції з України, то готовий їх розглянути.

Наскільки важко буде Ла Лізі дограти сезон, враховуючи коронавірус та як він змінить іспанський футбол? Правда, що найбільший удар буде по дитячому футболі?

- Поки відповіді на це запитання не має. Держава ще не прийняла рішення, як має виходити із карантину спорт. Точні дати, календар ще не відомі.

Загалом криза серйозно вдарить в першу чергу по дитячому футболу на по маленьких клубах із нижчих дивізіонах. Поки навіть припускати, коли вони зможуть повернутися не варто.

Як переживаєте карантин?

- Працюємо з дому. Займаємося методологічною та аналітичною роботою. Надсилаємо відео гравцям, які мають підтримувати хорошу фізичку форму. Попри карантин намагаємося не забувати про футбол та чекаємо, коли знову гравці можуть повернутися на поле.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ребров зміг би повернути золоті медалі до Києва"

Серхіо Наварро був футболістом "Вільярреала". Одружений. Виховує двох доньок.
:

Зараз ви читаєте новину «"У "Карпатах" мені бракувало часу. Але готовий знову працювати в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути