пʼятниця, 02 червня 2017 11:09

У футболі запровадили пенальті

У футболі запровадили пенальті
На КС-2006 Шовковський не пропустив жодного гола в серії пенальті зі Швейцарією. Збірна України в результаті вийшла до 1/4 фіналу. Фото: lenta.ru

2 червня 1891 року за пропозицією ірландського бізнесмена Вільяма Маккрама у футболі запровадили новинку – 11-метровий штрафний удар без стінки.

Уільям народився в родині мільйонера. Талантів до ведення бізнесу не мав, бо дуже швидко продав бавовняну фабрику. Натомість реалізував себе в спорті. Був голкіпером місцевої футбольної команди, грав у крикет, регбі й шахи. У червні 1890-го його ідею покарання команди 11-метровим виклав на засіданні ФІФА президент ірландської футбольної федерації Джек Рід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австрійський воротар відбив 16 пенальті за сезон

Новинка спочатку не сподобалася гравцям. Її називали "смертною карою" через низькі шанси голкіпера парирувати пенальті. Однак у лютому 1891 року в чвертьфіналі Кубка Англії між "Сток Сіті" й "Нотс Каунті" м'яч на останній хвилині не влучив у ворота "Нотс", бо їхній захисник вибив його рукою. Суддя призначив штрафний. Однак у стінку стали всі гравці команди, що захищалася. Голу не було. "Гончарі" образилися й заявили протест. Це пришвидшило уведення пенальті. Перший пенальті пробили у серпні 1891 року.

За рік "Сток" знову потрапив у скандал. Цього разу в матчі з "Астон Віллою". Господарі отримали право на 11-метровий удар, але доки готувалися, збіг час матчу. Відтоді ввели правило: гру не зупиняти, аж поки пенальті не буде пробито.

Першою серією пенальті на Кубку світу став матч ФРН – Франція 1982 року. Перемогли німці.

Рекордна серія трапилася в чемпіонаті Нігерії. Аби виявити переможця, гравцям обох команд знадобилися 48 ударів. Український голкіпер Олександр Шовковський 2006 року під час Кубка світу в Німеччині встановив рекорд, не пропустивши жодного голу в матчі 1/8 фіналу проти Швейцарії.

За підрахунками статистів від 76% до 82% пенальті реалізують.

Зараз ви читаєте новину «У футболі запровадили пенальті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути