середа, 23 січня 2008 19:46

У Європі створили нову футбольну організацію

У Європі створили нову футбольну організацію
У Європі з"явилася нова футбольна організація, яка покликана замінити об"єднання найвпливовіших клубів Старого світу G-14.

Всі зацікавлені сторони тепло зустріли заснування Асоціації європейських клубів (АЄК) і підписання Меморандуму про взаєморозуміння між цією організацією і УЄФА.

Заснування АЄК дозволить досягти гармонії у відносинах між європейськими клубами, УЄФА і ФІФА. Асоціація буде незалежним і автономним органом, що представляє інтереси клубів Європи на континентальному рівні. АЄК також визнаватиме УЄФА і ФІФА як організації, котрі управляють футболом відповідно в Європі і світі.

"На мій погляд, цей день не варто вважати історичним. Тому що я відчуваю логіку, якої дотримувалися люди, котрі керувались здоровим глуздом. До цієї угоди вели роки роботи. Ми знайшли правильний баланс, який втілився у формі Асоціації європейських клубів. Крім того, було б неможливо прийти до угоди без допомоги ФІФА в певних сферах", - сказав президент УЄФА Мішель Платіні.

Голова нової організації Карл-Хайнц Румменігге так описав подію: "Це хороший день для європейського футболу. Все пройшло у дусі справедливості, пошани і взаємних поступок, що допомогло відновити гармонію в європейській футбольній сім"ї".

Президент "Барселони" Жоан Лапорта додав: "Ми шукали рішення і знайшли його. Це дуже важливий день, тому що футбольна сім"я прийшла до рішення, що грунтується на довірі і любові до футболу".

АЄК, незалежна і автономна організація, яка представляє європейські клуби, складається з делегатів від всіх 53 національних асоціацій, що входять до складу УЄФА. В принципі в асоціацію повинні входити 103 клуби. Точне число клубів від кожної асоціації встановлюватиметься кожні два роки в кінці єврокубкового сезону на підставі рейтингу національних асоціацій УЄФА. При цьому дотримуватимуться певні принципи: перші три асоціації будуть представлені п"ятьма клубами кожна; наступні три асоціації зможуть заявити по чотири клуби; асоціації, що займають місця з 7-го по 15-е отримають по три клуби; асоціації, що займають місця з 16-го по 26-е, - по два клуби; решта асоціацій буде представлена одним клубом кожна.

На зустрічі було обумовлено, що до генеральної асамблеї і виборів в кінці сезону асоціацію і 16 клубів-засновників представлятиме тимчасова рада. Після виборів до ради АЄК увійдуть 11 членів, а також чотири представники, призначених правлінням Стратегічної ради УЄФА з професійного футболу. Більше того, в майбутньому половину місць в Комітеті УЄФА з клубних змагань займуть представники асоціації клубів.

До тимчасової ради АЄК увійшли: Карл-Хайнц Румменігге (голова, "Баварія"), Жоан Лапорта (заст. голови, "Барселона"), Умберто Гандіні ("Мілан"), Пітер Кеньон ("Челсі"), Мартен Фонтейн ("Аякс") і Жан-Мішель Ола ("Ліон").

У число 16 клубів-засновників входять "Реал", "Барселона", "Мілан", "Ювентус", "Ліон", "Рейнджерс", "Манчестер Юнайтед", "Челсі", "Баварія", "Аякс", "Порту", "Олімпіакос", "Андерлехт", "Біркіркара", загребське "Динамо" і "Копенгаген".

У підписаному сторонами меморандумі міститься пункт про те, що кожні чотири роки після проведення чемпіонату Європи проводитиметься виплата національним асоціаціям, які, у свою чергу, перерахують гроші клубам, що здійснили свій внесок в успішне проведення турніру. Передбачається, що за підсумками ЄВРО-2008 буде розподілено 43,5 млн. євро, а за підсумками ЄВРО-2012 - ще 55 млн. євро (за умови, що фінансові результати будуть близькі до показників 2008 року). Платежі розраховуватимуться за встановленим тарифом за гравця на день. Стосовно ЄВРО-2008 базовий тариф, наприклад, становитиме близько 4 тисяч євро на день. У 2012 році ця цифра виросте до 5 тисяч євро на день.

Крім прямих фінансових благ для клубів, Меморандум про взаєморозуміння містить пункт, відповідно до якого УЄФА буде у відбірному циклі чемпіонату Європи по можливості розподіляти збірні в групи максимум з шести команд.

UEFA COM
Зараз ви читаєте новину «У Європі створили нову футбольну організацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути