неділя, 03 грудня 2017 20:11

"В Донецьку дуже багато чому навчився": футболіст "Металурга", який став зіркою "Манчестер Сіті"
8

Яя Туре у футболці донецького “Металурга”
Яя Туре з менеджером Дмитром Селюком
Яя Туре виступає за “Манчестер Сіті” з 2010 року
Яя Туре виступає за “Манчестер Сіті” з 2010 року
Яя Туре виступає за “Манчестер Сіті” з 2010 року

"Багато клубів цікавляться Яя Туре, але взимку він нікуди не піде, 100 відсотків. Будь ласка, не турбуйтеся. Яя поважає свій контракт і залишиться в "Сіті" до кінця сезону.

Яя любить клуб і абсолютно відданий "Манчестер Сіті", - написав Дмитро Селюк, агент півзахисника "Манчестер Сіті" Яя Туре в твіттері.

Угода 34-річного хавбека з "Сіті" розрахована до червня 2018 року. В івуарійця дефіцит ігрової практики в складі "городян". Повідомлялося, що він може перейти в "Нью-Йорк Сіті".

Гравець прийшов в "Манчестер Сіті" 2. липня 2010 року. Сума трансферу склала 24 мільйони євро. Термін угоди був розрахований на 5 років.

У своєму першому сезоні в Манчестері Туре забив переможні голи у півфіналі Кубка Англії проти "Манчестер Юнайтед" і фіналі проти "Сток Сіті", а "Сіті" став володарем Кубка. У Прем'єр-лізі ж команда зайняла 3-е місце, потрапивши в Лігу чемпіонів на наступний рік, а Яя забив 6 м'ячів в 35 іграх.

У наступному сезоні "Манчестер Сіті" став чемпіоном Англії вперше з 1968 року, а Туре, який виїжджав у ході чемпіонату на Кубок Африки, повторив свій результат, забивши 6 голів в 32 матчах.

Тільки чудова гра Луїса Суареса за "Ліверпуль" завадила Яя стати футболістом року в Англії

Навесні 2013 року Туре продовжив контракт до літа 2017 року з зарплатою близько £ 10 млн на рік.

Наступний футбольний рік виявився дуже вдалим як для "Манчестер Сіті", так і для Яя Туре. "Сіті" під керівництвом Мануеля Пеллегріні знову став чемпіоном Англії, а Туре забив 20 голів і віддав 9 результативних передач в 35 іграх.

Тільки чудова гра Луїса Суареса за "Ліверпуль" завадила Яя стати футболістом року в Англії, але він був оголошений найкращим футболістом Африки 4 раз поспіль. Також за допомогою Туре клуб з Манчестера виграв Кубок Ліги і вперше вийшов з групи в Лізі чемпіонів, але в 1/8 поступився "Барселоні" 0:2 і 1:2.

Сезон 2016/17 почався для Туре з конфлікту агента гравця Дмитра Селюка і нового тренера "Манчестер Сіті" Хосепа Гвардіоли. В результаті Туре вперше з'явився на полі лише 19 листопада в матчі 12-го туру проти "Крістал Пелас" і відразу забив обидва м'ячі "городян" у переможній грі.

У кар'єрі Яя Туре є український слід. У 2003 році він перейшов в донецький "Металург", де відіграв півтора року і забив 3 м'ячі.

  Яя Туре у футболці донецького “Металурга”
Яя Туре у футболці донецького “Металурга”

"Металург" - перший по-справжньому професійний клуб у моїй кар'єрі. До цього я виступав в Бельгії, але саме в Донецьку дуже багато чому навчився.

У чемпіонаті України дуже жорсткий футбол. Більшість команд думають в першу чергу про оборону. Щоб бути на виду, необхідно перш за все не поступатися в боротьбі. З цим я зіштовхнувся вперше в житті, і такий досвід дуже придався в подальшому", - згадував пізніше Яя Туре.

Яя Туре привезли в "Металург" зовсім юним. Керівники дуже за нього переживали. Багато що йому дозволяли

"Яя Туре привезли в"Металург" зовсім юним. Пам'ятаю, як він грав на довгому кроці, перекати. Людина виділялася. Але його няньчили реально. Керівники дуже за нього переживали. Багато що йому дозволяли. Було видно, що футболіст хороший. Він нам казав, що його брат в лондонському "Арсеналі" грає, і "Металург" для нього - "перебитися", час провести. Він, по-моєму, до "Металурга" навіть їздив на перегляд у лондонський "Арсенал", - говорить екс-півзахисник донецького "Металурга" Олександр Алексєєнко.

Старший брат Яя Туре Коло - захисник "Селтіка", а молодший брат Ібрагім - теж був футболістом і виступав за "Сафа". Туре говорить на п'яти мовах - французькою, англійською, іспанською, російською та одному з місцевих діалектів Кот-д'Івуара. Яя, як і його старший брат Коло, є мусульманами.

Молодшого сина назвав Дмитром на честь свого менеджера Дмитра Селюка.

Яя Туре є послом Доброї волі ООН.

  Яя Туре з менеджером Дмитром Селюком
Яя Туре з менеджером Дмитром Селюком

Досягнення

"Олімпіакос"

Чемпіон Греції: 2005/06

"Барселона"

Чемпіон Іспанії (2): 2008/09, 2009/10
Володар Кубка Іспанії: 2008/09
Володар Суперкубка Іспанії: 2009
Переможець Ліги чемпіонів УЄФА: 2008/09
Володар Суперкубка УЄФА: 2009
Переможець Клубного чемпіонату світу: 2009

"Манчестер сіті"

Чемпіон Англії (2): 2011/12, 2013/14
Володар Кубка Англії: 2010/11
Володар Кубка Футбольної ліги (2): 2013/14, 2015/16
Володар Суперкубка Англії: 2012

Збірна Кот-д'Івуару

Володар Кубка африканських націй діє до: 2015

Особисті

Футболіст року в Африці: 2011, 2012, 2013, 2014

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мрію зіграти у фіналі Ліги чемпіонів у Києві" - гравець "Шахтаря", який підкорив Англію

"Манчестер Сіті" взагалі дуже "український" клуб. За команду виступають бразилець Фернандіньо, який перейшов в команду з донецького "Шахтаря". Олександр Зінченко є вихованцем "гірників" хоч і приєднався до "городянам" з російської "Уфи". Правда, українець не заявлений за "Манчестер Сіті" в Лізі чемпіонів.

6 грудня "Манчестер Сіті" зіграє в Харкові з "Шахтарем" матч Ліги чемпіонів. Початок зустрічі о 21:45, текстовий онлайн - Gazeta.ua. Прямий ефір на каналі "Україна".

Для виходу в 1/8 фіналу турніру "Шахтареві" потрібно взяти одне очко в матчі з невмотивованим "Манчестер Сіті".

Зараз ви читаєте новину «"В Донецьку дуже багато чому навчився": футболіст "Металурга", який став зіркою "Манчестер Сіті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути