Ексклюзиви
неділя, 15 грудня 2019 20:11

В дитинстві однолітки насміхалися над Іммобіле

У листопаді форвард Іммобіле двічі забив вірменам, але не сильно прикрасив неприємну статистику. Тепер у нього три голи за збірну Італії за два роки.

Ви навряд чи здивуєтеся, якщо не стежите за Серією А і пам'ятаєте Чіро тільки по "Боруссії" і "Севільї". Він переїжджав в Дортмунд відносно молодим, після 22 голів за сезон в "Торіно" і в п'яти хвилинах від статусу топ-бомбардира, але за півтора року в Іспанії і Німеччини забив всього 14 разів. В Італію Чіро повернувся середняком.

Якщо ви не стежите за Серією А і пам'ятайте Чіро тільки по цих клубах, то здивуєтеся і тому, що він творить в "Лаціо". Він забив 102 голи за три роки і до кінця наступного сезону напевно стане найкращим в історії клубу. Ческо Ачербі впевнений, що Іммобіле може поборотися за "Золотий м'яч". Про це пише "Трибуна"

Чіро ставав головним бомбардиром Серії А і Ліги Європи, двічі повторив 85-річний рекорд Джузеппе Меацци і зараз йде по суперграфіку Ігуаїна часів "Наполі". Випускник академії "Юве" робить те, що чекали від Кріша. І в цьому сезоні забив утричі більше Роналду.

 

Чому в нього не вийшло ніде, крім Серії А? Іммобіле таки справді трохи домашній і в Німеччині скаржився на розмірений місцевий побут і холодність німців, але в чисто ігровому плані він навряд чи обмежений одним чемпіонатом.

Якщо в "Вгадай, хто" загадати Чіро і обмежити питання чисто футбольними характеристиками, суперника чекає глухий кут. Вловити Іммобіле неймовірно складно. Він швидкий, але не настільки, щоб це впадало в очі. Не технічний, але і не дерево - здатний одним рухом обіграти трьох. У міру високий, в міру сильний, м'яч захистити може, але сам нікого не продавить - програє 75% єдиноборств угорі і 68% внизу. Б'є щільно, але не настільки, щоб удар визначав його.

Вловити Іммобіле неймовірно складно. Він швидкий, але не настільки, щоб це впадало в очі

Єдиний фізичний талант Чіро - володіння тілом. У дитячій команді він був середняком, головатим і не дуже спритним нападником, над яким сміялися через недолугу гусячу манеру бігу. Іммобіле не ображався. Він розклав кпини на складові, зрозумів, що жертвує швидкістю заради стійкості (на напівзігнутих простіше утримати рівновагу), і послідовно розвивав координацію. Тепер Чіро легко дістає п'ятою невдалі кроси і закладає корпус під удар будь-якої складності, але використовує навик насамперед для компенсації сили: "На полі ви завжди в боротьбі, завжди є чиєсь плече або рука на спині, і якщо ви швидко втрачаєте міць в ногах - буде складно".

 

Збереження балансу на швидкості - виключно важлива для Іммобіле якість. Він не обманює захисників помилковими відкриванням, як Мауро Ікарді, і не відривається за мить до удару, як Ігуаїн; його стиль зав'язаний на постійному русі. Іммобіле класно грає на лінії із захисниками, ловить на створенні офсайду і тікає за спини, а якщо суперник наглухо закрився - шукає простір між зонами. Уявіть нападника, який на фланзі, повертається на вістрі, ведучи захисника, непомітно заходить центральним і фулбека - і все за одну атаку. Захисники постійно передають його один одному. Іммобіле використовує нестиковки з розмежуванням зон і знаходить простір, коли суперники не встигають розібратися, кому за нього відповідати.

Постійним рухом розгадується парадоксальна статистика Чіро: він пробігає близько 10 кілометрів за матч, більше всіх "дев'яток" Серії А, але по спробах відбору займає 29-е місце, а за перехопленнями - передостаннє. Іммобіле бігає заради голів.

(Цікаво, як ігровий стиль зав'язаний на характері Чіро. Кілька років тому журналіст Даніеле Манусія так описав враження від інтерв'ю з ним: "Інтенсивність, фізична і розумова енергія Іммобіле відчуваються, навіть коли він сидить в кріслі. Він постійно змінює позу, крутить якісь то предмети зі столу - в загальному, завжди в русі. Якби в кімнату кинули м'яч, він точно дістався б до нього першим").

Ще одна характеристика руху Іммобіле - адаптація під фазу атаки. З боку здається, що він випереджає захисників завдяки вибору позиції і швидкості думки, але насправді лаціале забезпечує явну перевагу правильним орієнтуванням корпусу. Іммобіле налаштовує положення тіла в залежності від позиції партнера, найближчого захисника і дистанції до воріт. Після прийому м'яч завжди захищений корпусом, а ворота в поле зору - Чіро вже знає найкоротший шлях до них.

Це унікальна і дуже цінна якість. У "Барсі" є центр інновацій, який спеціально вивчає положення тіла і напрям зору в різних фазах матчу, і це дослідження в клубі вважають фундаментальним - розраховують з його допомогою створити нових Бускетс і Хаві. Іммобіле робить це на рівні інстинкту.

Отримавши Чіро, Сімоне Індзагі побудував вертикальну команду з подовженою структурою - 3-1-4-1-1. "Лаціо" розбивається на безліч ліній (захисники, латералі, опорник, півзахисники, другий форвард і "дев'ятка" - все на різних поверхах володіння) і створює глибину атаки. Так грали в 90-е, за часів, коли нападники дивилися тільки вперед, і система "Лаціо" багато в чому повторює чемпіонську команду Ерікссона.

Якби в кімнату кинули м'яч, він точно дістався б до нього першим

Збірна грає інакше. Манчіні ставить тонкий футбол з контролем м'яча і високим володінням, з сотнями передач від Жоржиньо і Верратті, розтягує суперника в ширину і рідко атакує простір за спинами захисників. У скупченій грі, яка неминуче перетворює в автобус будь-якого суперника, у Іммобіле немає шансів. Йому не вистачає простору. І не вистачає свободи, щоб його шукати: в команді Манчіні нападник бере участь в будівництві атак.

Іммобіле ніколи не забив би за Італію так, як у ворота "Наполі". Йому довелося б спуститися нижче і відігратися з півзахисником.

Історія Чіро Іммобіле - про те, як неправильне використання перетворює бомбардира в середняка. Він дуже обмежений і зовсім не здається топ-нападником, коли обробляє м'яч або бореться із захисниками. Але сприйняття змінюється, коли бачиш цифру навпроти забитих голів. Правильна система перетворює Іммобіле в одну з найефективніших "дев'яток" в світі. Проблема в тому, що таких систем в футболі не надто багато.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 19-річним Холандом ганяються елітні клуби

У нинішньому чемпіонаті Італії Іммобіле забив 17 м'ячів в 15 матчах.

Зараз ви читаєте новину «В дитинстві однолітки насміхалися над Іммобіле». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути