понеділок, 30 жовтня 2017 11:09

В Африці відбувся один із найвеличніших боксерських боїв

В Африці відбувся один із найвеличніших боксерських боїв
Після поєдинку за Мохаммедом Алі закріпилось прізвисько "Найвеличніший"

Чи не найбільший бій в історії боксу відбувся в Кіншасі, Заїр – нині Демократична Республіка Конго. Він отримав назву "The rumble in the jungle" – "Гуркіт в джунглях" і пройшов 30 жовтня 1974 року. Зійшлися 25-річна надія надважкої ваги, непереможний чемпіон світу за двома версіями Джордж Форман – мав 40 перемог, 37 нокаутів - і на сім років старший екс-чемпіон світу з двома поразками Мохаммед Алі. Не дивно, що ставки були три до одного на користь Формана.

Це був перший бій в якості промоутера для Дона Кінга. Він переконав заїрського диктатора Мобуту, що це буде найбільший бій в історії, який стане до того ж першим чемпіонським боєм в Африці. А отже ім'я Мобуту навіки увійде в історію. І той погодився виділити на організацію поєдинку $12 млн. - по $5 млн. дісталися кожному із суперників.

Перші раунди були за Форманом. Він провів кілька чутливих ударів, від яких у Алі – за його зізнанням – почались галюцинації

Бій розпочався о восьмій ранку за місцевим часом – для зручності американських телеглядачів. Проходив на стадіоні в присутності 60 тисяч глядачів в умовах підвищеної вологості і високої температури. Перші раунди були за Форманом. Він провів кілька чутливих ударів, від яких у Алі – за його зізнанням – почались галюцинації. Але Мохаммед перетерпів, дав удосталь "вимахатись" супернику і в самому кінці восьмого раунду, коли Джордж ледь пересував ноги, зловив його на контратаці. Технічний нокаут. На сцену вийшов тоді ще маловідомий ринг-анонсер Майкл Баффер і оголосив переможця бою і нового чемпіона світу у надважкій вазі Мохаммеда Алі. Після цього поєдинку за ним закріпилось прізвисько "Найвеличніший" – так він назвав себе сам.

За кілька тижнів після бою сталося неймовірне. Алі, який знаходився в опалі у влади за свої антивоєнні заяви, отримав запрошення у Білий дім на зустріч з президентом США Джеральдом Фордом. Після зустрічі Форд назвав Алі принциповою людиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбувся один з найжорстокіших поєдинків в історії боксу

Після цієї перемоги "Найвеличніший" 10 разів захищав свої титули. Втратив їх у бою з Леоном Спінксом, одразу ж повернувши один із них після перемоги у матчі-реванші. Після двох поспіль поразок 1981-го Мохаммед Алі завершив кар'єру.

Зараз ви читаєте новину «В Африці відбувся один із найвеличніших боксерських боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути