пʼятниця, 25 липня 2014 14:55

Урок єдності: як "Динамо" і "Шахтар" у Львові грали
24

Фото: Ірина КОЗЮПА
Вболівальники фотографуються біля пам'ятника Бандері
Площа Ринок до 17:00
Площа Ринок після 17:00

"Це буде матч єдності — команди зі Сходу та Центру зіграють на Західній Україні" — ще задовго до Суперкубку сказав нам лідер ультрас львівських "Карпат" Тарас Павлів. І справді, кращого місця для такого матчу не знайти днем з вогнем.

Взагалі у минулому сезоні стадіони в Україні стали осередками патріотизму та висловлення громадянської позиції. Так само буде і тепер. Тому у матчі за Суперкубок країни футбол відійшов на другий план. На першому місці – єдність України.

На це натякали промо-відео та слоган поєдинку – "Ми з тобою однієї гри". Герой ролика спочатку розірвав футболки "Динамо" і "Шахтаря", а потім зшив половинки докупи синьо-жовтими нитками. Таку динамо-шахтарську футболку зображали на афішах, програмках, квитках і акредитаціях.

До однієї такої афіші на стадіоні "Арена-Львів" за півтори години до матчу підходить батько із сином. Показує пальцем на біло-синю половинку футболки.

"Це "Динамо". А це "Шахтар", - чоловік переводить погляд на помаранчево-чорні смуги. - Якого кольору нитки?"

"Синьо-жовті" - відповідає хлопець.

"Розумієш, що це означає?", - продовжує батько.

"Так", - каже син.

Цей діалог слухали всі, хто стояв у той момент біля афіші.

* * *
У поїзді Запоріжжя — Львів перше, що бачиш, коли заходиш у вагон – Тараса Шевченка. На дверях біля графіку руху висить листок формату А4 у файлі. "І оживе добра слава, Слава України" - такими словами із вірша "І мертвим, і живим, і ненарожденним…" зустрічає і проводжає Шевченко всіх пасажирів.

На вокзалі відразу помічаєш динамівську символіку. Багато динамівської символіки. Хлопці і дівчата у біло-синіх футболках і шарфах прибули на матч не тільки з Києва, а з різних міст і містечок України.

Пересування ультрас по Львову легко можна простежити за наявністю стікерів. На дорожніх знаках біля вокзалу практично живого місця не лишилося.

О 17:00 фанати збираються на площі Ринок біля Нептуна. Одягнені у вишиванки, футболки з написами "ПТН ПНХ" і символіку своїх клубів. Співають гімн України, старі та нові хіти про Путіна, Жириновського, Меркель, скандують "Слава Україні — Слава Нації", "Схід і Захід разом", "Донбас — це Україна". Львів'яни та туристи підспівують, знімають фанатів на мобільні телефони, стрибають, щоб показати, що вони не москалі.

"Какие ребята молодцы. Настоящие патриоты", — голосно хвалить вболівальників літній чоловік.

* * *

Після обіду на підході до "Львів Арени" чути "We are the champions".

"Котра година?" - по дорозі до стадіону наздоганяє білявий хлопчик років шести у футбольній формі.

"Без трьох хвилин третя. Запізнюєшся?"

"Ага. У нас репетиція. Сьогодні я буду виводити на поле когось із футболістів" - каже він.

"І кого ти хочеш вивести?" - запитую.

"Ярмоленка", - хвилину подумавши каже хлопець.

Біля кас невеличкі черги. Люди забирають замовлені через інтернет квитки.

"Девушка, вы местная?" - запитує компанія із шести хлопців.

"Ні. Але може зможу вам допомогти".

"Где достать билеты? В кассах только по 700 гривен есть".

Відповідаю, що не знаю. Справді не знаю. Але було б чудово, якби така проблема виникала перед всіма матчами української прем'єр-ліги.

* * *

"Як і планувалося чемпіонат України стартує 26 липня, - розповідає журналістам перший віце-президент Федерації футболу України Анатолій Попов. До матчу залишається менше, ніж 20 хвилин. Буквально щойно завершився виїзний виконком ФФУ. З чаші стадіону чути вигуки фанатів "Слава Україні". - Зіграємо у два кола. Вилетить одна команда. З 1/8 фіналу Кубка України учасники гратимуть два матчі."

* * *

Одне з вікон автобуса "Динамо" прикрашає синьо-жовтий прапор. Сам транспортний засіб також синього кольору із великим жовтим написом "FC Dynamo Kyiv".

"Динамо" і "Шахтар" виходять на поле під пісню "Вставай" "Океана Ельзи". 34-тисячна "Арена Львів" заповнена. За одними воротами розташувалися ультрас "Динамо". Вони у білому. Протилежна трибуна — помаранчева.

Капітани Даріо Срна та Олександр Шовковський одягли унікальні футболки. Такі як в афішах — динамо-шахтарські зшиті жовто-синіми нитками. Перед початком гри вони їх знімуть.

Гімн України, мабуть, найемоційніший момент матчу. Українські футболісти співали "Ще не вмерла України" з правою рукою на серці. Навіть арбітри, які зазвичай не проявляють емоцій, підспівували славень, а львів'янин Юрій Можаровський поклав руку на серце.

Дітлахи у стилізованих футболках з вишивкою розгорнули велетенський синьо-жовтий прапор. До речі, маленькі прапорці були на футболках гравців "Динамо" — біля комірця.

Ультрас "Динамо" і "Шахтаря" на своїх секторах вивісили патріотичні банери. Кияни побажали миру: "Нехай мирне зоряне небо запанує над нашим Донбасом". Донеччани віддали шану загиблим на війні: "Вічна шана та уклін до землі тим, хто загинув за країну свою."

На початку другого тайму на динамівському боці "Львів Арени" засвітився величезний напис "Ідея волі сильніша за атомну зброю". Вийшло дуже сильно. Ймовірно, це вже творіння рук ультрас "Карпат", які славляться вмінням влаштовувати яскраві шоу з піротехінкою.

* * *

"Це Олексій. Йому півроку і він вболівальник "Динамо", - чоловік показує на маленький згорток. Не відразу помічаю, що у нього є ручки і ножки. - Він приїхав на матч з Чигирина — першої козацької столиці." Питаю маму хлопчика чи не боялась вона брати сина на футбол. Жінка заперечно хитає головою. Маленький Олексій сміється мені в камеру. І зовсім не лякається шуму "Львів Арени", яка не перестає співати і не втомлюється передавати привіт Путіну.

На 68-й хвилині Ребров випускає на поле Гусєва. Стадіон скандує його прізвище. Дуже голосно. Жодного гравця так не вітали як Олега. Таке враження, що найбільше стараються ультрас "Шахтаря". На фіналі Кубка України Гусєв підійшов до сектору "гірників" під час матчу і заряджав "Слава Україні". Вони не забули.

На 88-й хвилині фанати починають співати гімн України. Весь стадіон зривається з місць і підспівує. Навіть журналісти залишають у спокої свої ноутбуки.

* * *

"Шахтар" переміг "Динамо" завдяки голам двох новачків. Гладкий і Марлос подарували Донецьку трофей. По грі на Кубок більше заслужила столична команда, але гірникам зараз більше треба. Це було видно по команді. Після голу Марлоса вітати гравця побігла вся лавка запасних, тренери і навіть Каніболоцький примчався з іншого боку поля. Після нагородження працівники клубу вантажили речі в автобус з медалями на шиї.

П'ятов і Луїс Адріано, яких перед матчем нагородили за успіхи у минулому сезоні, виходили з роздягальні з нагородами у руках. Тайсон взагалі пов'язав собі на голову синьо-жовтий шарф із написом "Україна".

Динамівці виглядали засмученими, але після нагородження тепло вітали гравців "Шахтаря" з перемогою. Цього разу матч пройшов без вилучення. Були дрібні сутички, але команди дограли повними складами. Можливо, футболісти за порадою Олександра Сопка взяли приклад з ультрас.

Зараз ви читаєте новину «Урок єдності: як "Динамо" і "Шахтар" у Львові грали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути