пʼятниця, 17 листопада 2017 11:09

Помер Ференц Пушкаш

Помер Ференц Пушкаш
На честь Ференца Пушкака перейменований найбільший стадіон Будапешта

17 листопада 2006 року помер один із найвидатніших форвардів в історії футболу Ференц Пушкаш.

Поява в "Реалі" Ференца Пушкаша стала ще одним підтвердженням дивовижної далекоглядності президента Сантьяго Бернабеу, який ризикнув підписати контракт з колишнім форвардом збірної Угорщини, незважаючи на його 31-річний вік і довгий простій у кар'єрі.

Головний тренер Королівського клубу аргентинець Луїс Карнілья був проти підписання контракту з Пушкашем, і коли стало відомо про те, що угорець все ж буде виступати за "Реал", між наставником "вершкових" і адміністратором клубу Антоніо Кальдероном відбулася така розмова:

- Президент підписав контракт з Пушкашем!
- І що ми будемо робити з його пузом?
- А це вже Ваше завдання - зробити так, щоб він його скинув.

У 1958 році в "Мадриді" з'явився один з найвидатніших форвардів в історії клубу. На той період Ференцу Пушкашу був 31 рік, і мав він 12 кілограмів зайвої ваги. Втім, проблеми зайвої ваги угорський нападник повністю так і не позбувся, про що красномовно свідчать фотографії та відеозаписи. Однак солідні габарити не завадили Пушкашу добитися в футболці Королівського клубу воістину великих досягнень: він виступав за команду до 1967 року, встигнувши за цей час зіграти за "вершкових" в 261 матчі і забити в них 242 голи.

- Президент підписав контракт з Пушкашем!
- І що ми будемо робити з його пузом?
- А це вже Ваше завдання - зробити так, щоб він його скинув

Крім того, Пушкаш зібрав солідну колекцію трофеїв: п'ять чемпіонських титулів в Іспанії, Кубок Генералісимуса - так до смерті Франсиско Франко називався Кубок Короля, три Кубка чемпіонів і Міжконтинентальний кубок.

Насправді і до переходу в "Реал Мадрид" Пушкаш був зіркою першої величини, форвардом "Гонведа" та легендарної збірної Угорщини тренера Густава Шебеші, яка була, напевно, найсильнішою збірною світу першої половини 50-х. Ця команда виграла олімпійський футбольний турнір в 1952 році в Гельсінкі і дійшла до фіналу Кубка Світу 1954 року в Швейцарії, де сенсаційно поступилася збірній ФРН. Та збірна стала жертвою політичних подій 1956 року, коли антиросійське повстання в Будапешті спровокувало введення в столицю Угорщини радянських військ. Після цього багато угорців постаралися емігрувати на захід, і в їх числі виявилося чимало футболістів тієї знаменитий команди.

Деякі фахівці вважають, що Пушкаш так жодного разу і не отримав Золотий М'яч, виступаючи за "Реал", тому що представники країн Варшавського Договору принципово за нього не голосували

Пушкаш був одним з тих, хто втік з Угорщини в франкістську Іспанію - головного ідеологічного противника країн соціалістичного табору. Так, недавній кумир Угорської Народної Республіки відразу перетворився на зрадника, якому було відмовлено у поверненні на батьківщину аж до падіння соціалізму. Деякі фахівці вважають, що Пушкаш так жодного разу і не отримав Золотий М'яч, виступаючи за "Реал", тому що представники країн Варшавського Договору принципово за нього не голосували.

Ференц Пушкаш отримав іспанське громадянство і навіть зіграв кілька матчів за збірну Іспанії. Його тренерська кар'єра також знала певні успіхи: так, в 1971 році він вивів у фінал Кубка європейських чемпіонів грецький "Панатінаїкос", що до сих пір є найкращим досягненням грецького футболу в головному європейському клубному турнірі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пушкаш дебютував за збірну Угорщини

Пушкаш помер в Угорщині в 2006 році від хвороби Альцгеймера. На його честь був перейменований найбільший стадіон Будапешта.

Зараз ви читаєте новину «Помер Ференц Пушкаш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути