неділя, 20 серпня 2017 11:09

Пушкаш дебютував за збірну Угорщини

Пушкаш дебютував за збірну Угорщини
Ференц Пушкаш зіграв за збірну Угорщини 85 матчів, у яких забив 84 м'ячі

20 серпня 1945 року перший матч за збірну Угорщини проти збірної Австрії зіграв 18-річний Ференц Пушкаш – майбутня зірка світового футболу.

Батько футболіста був етнічним німцем і носив прізвище Пурчельд і грав за "Кішпешт" із Будапешта. Однак, коли синові виповнилося 13, змінив прізвище на Пушкаш.

Ференц дуже швидко став найсильнішим гравцем команди. У 16 років він дебютував за "Кішпешт". Згодом виступав за "Гонвед". У 18 – за збірну Угорщини. То була чарівна пора, коли угорці були неймовірно сильними. Збірна мала серію із 32 матчів, в якій здобула 25 перемог, мала 6 нічиїх і лише одну поразку.

У 1953 році угорці двічі зустрілися із збірною Англії й виграли двічі: 6:3 - у Лондоні й 7:1 - у Будапешті. Вони мали перемагати на Кубку світу в 1954 році, але трагічно програли німцям у фінал - і 2:3, ведучи в рахунку - 2:0.

У 1983 році угорський лідер Янош Кадар дозволив повернутися до рідної країни

Ця збірна перестала існувати в 1956 році, коли Угорщину втопили в крові радянські танки. Пушкаш лишився в Австрії і чекав запрошень від інших клубів. Італійці не гукали його, бо вважали, що в 29 років Ференц уже не той.

Ризикнув мадридський "Реал". Іспанців не зупинило, що федерація футболу Угорщини впаяла "зраднику батьківщини" Пушкашу 2-річну дискваліфікацію. У Мадриді Ференц склав зірковий дует із аргентинцем Альфредо ді Стефано.

У 1962 році Пушкаш зіграв за Іспанію на Кубку світу в Чилі, однак нічим не відзначився. З групи вийшли Бразилія й Чехословаччина – майбутній чемпіон і срібний призер.

Загалом за збірну Угорщини Пушкаш зіграв 85 матчів, у яких забив 84 м'ячі. У 1983 році угорський лідер Янош Кадар дозволив йому повернутися до рідної країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блохін потрапив у топ-100 найкращих футболістів в історії

Пушкаш помер 17 листопада 2006 року в Будапешті – місті, де й народився.

Зараз ви читаєте новину «Пушкаш дебютував за збірну Угорщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути