четвер, 13 березня 2014 12:35

"Ультрас були по один бік барикад. Є речі важливіші від клубної ворожнечі"

"Ультрас були по один бік барикад. Є речі важливіші від клубної ворожнечі"
gazeta.ua

- Не тільки в ультрас, а в багатьох людей за останні три місця змінилися світогляд, цінності та пріоритети. Ми розуміємо, що доля країни залежить від кожного з нас. Ми не надіємось на політиків. Зараз нам потрібно моніторити і контролювати їх діяльність. Зі свого боку ми також повинні вносити багато конструктиву та реалізовувати його, - каже один із лідерів ультрас київського "Динамо" Андрій Коренівський. У вівторок фанати більшості команд прем'єр-ліги провели зустріч з міністром молоді та спорту Дмитром Булатовим.

- Під час революції фанати зі всієї України дивилися в одному напрямі. Ми були по один бік барикад. У різних ситуаціях поряд опинялися люди з ворожих фанатських рухів. Останні події показали, що є речі, які стоять на порядок вище від клубної ворожнечі. Ми всі українці. Під час Майдану ми були солідарні.

Я не можу зараз сказати, як ми будемо жити далі. Але чимало людей вже не розуміють, як можна кричати якісь образливі речівки на адресу вчорашніх ворогів та опонентів.

Коли у Федерації футболу України приймали рішення про відновлення чемпіонату, то знову завели стару пісню про ультрас, так само як і перед Євро-2012. У суспільстві був певний стереотип щодо нас. Насправді, ми за цим не женемося. Нам не потрібно доводити, що ми адекватні. Ми робили те, що вважали за потрібне. Реакція суспільства, це вже інше питання. Зараз цей маргіналізм має відійти.

На вихідних відновляється чемпіонат. Першочергове завдання — це безпека на матчах. Я вважаю, що є певні сили зацікавлені у дистабілізації ситуації в Україні. Є сторона, якій це вигідно, у першу чергу в інформаційному плані.

Що стосується міліції, то зараз наші цілі співпадають. Вони мають слідкували за безпекою. Ми в цьому також зацікавлені. В ідеалі під час футбольних матчів міліція має бути в стороні, де її взагалі не буде видно. Зі всім мають справлятися стюарди.

У лютому ультрас оголосили перемир'я. Воно триватиме надалі?

- Звичайно. Зараз я не скажу, як довго. Поки у нашій країні не буде порядку всі погодяться, що потрібно створювати, а не вносити деструктив.

Я вже не уявляю, як кричатиму якісь образливі речівки. Щодо бійок, то для чого розбивати один одному обличчя, якщо можна всім разом зібратися і пройти якісь воєнні курси.

Фанати "Динамо" першими висловили підтримку Майдану. За вами потягнулися інші ультрас. Що всіх об'єднало?

- Якщо людина поверхово знайома з ультрас, то для неї це може виглядати незвично, але ми завжди стояли на позиціях українського патріотизму. Ми любимо нашу землю і свою країну.

Були сумніви, щодо деяких фанатських рухів, адже у Східних регіонах є люди з романтикою Російської імперії, але всі бачили наскільки ця влада була бандитською.

Особисто у мене ще є кримінальна справа, яка вийшла завдяки правлінню Віктора Януковича. У 2011-у році з нашої трибуни звучала не дуже приємна для нього речівка ("Спасибо жителям Донбасса ..."). Після цього відбулася бійка. Формально кримінальну справу завели за бійку, але насправді через наше скандування.

Справа сім'ї Павліченків — це також результат правління попередньої влади. За якісь гроші у людей почали забирати квартиру, ніхто ніяких адекватних рішень не приймав, справу фабрикують, а людей саджають. І ти нікому нічого не доведеш. Ходиш, проводиш марші, танцюєш під судами, а владі все одно.

Як вам реакція футболістів на поточні події в Україні?

- На жаль, гравці у сучасному світі, це більше як зірки шоу-бізнесу. Наш клуб не виключення. Публічно висловився лідер, і не побоюсь цього слова, легенда київського "Динамо" Олександр Шовковський. Він доросла і розумна людина. Багато хто мовчав. Про легіонерів я не кажу. Звичайно, хотілося б, щоб заяви футболістів носили більш масовий характер.

Це ще один доказ того, що футбол з виду спорту, який має нести в маси дух патріотизму, єднання та підтримки, коли команда виходить і б'ється за своє місто, перетворився у бізнес.

Президент "Динамо" Ігор Суркіс не висловлював своєї позиції, щодо Майдану. Як ультрас це сприймають?

- Можна припустити, що людині було що втрачати. Можливо, він не хотів все ставити на шальки терезів. Це його право. Я не знаю всіх обставин його життя.

Чесно кажучи, ми також були не у простій ситуації. Якби ми відразу відкрито висловили свою позицію, то, напевно, були б однією з найбільш незахищених груп. Вся інформація про нас є в міліції та СБУ. Вони злили цю базу в інтернет. Там були навіть наші мобільні телефони. Люди з власної ініціативи буквально з перших днів були задіяні на різних фронтах. Коли у Київ почали звозити цих виродків (тітушок), які били людей і машини, мовчати далі стало неможливо і ми виступили із заявою.

На останньому матчі "Динамо" минулого року ультрас вивісили банер "Нам потрібна європейська весна". Що тоді мали на увазі?

- Ми стараємось робити все грамотно, з підтекстом. Так ми висловлюємо свою позицію. Про прихід європейської весни ще рано говорити. Зараз буде дуже важко. Те саме нам сказав Дмитро Булатов. По суті, тепер ми маємо певну "руїну". Весна прийшла. Поки не європейська, але точно, що українська.

Плануєте якусь акцію на найближчий матч команди?

- Ми хотіли влаштували великий перформанс на "Шахтар". Але зараз це не першочергове завдання. Головне — це безпека на стадіоні.

Зараз навіть питання трансферної політики та тренерства хвилюють мене не в перше і не в другу чергу. Тепер про це взагалі не думаєш. Ми чекаємо на футбольний матч, що провести його з користю для тої ситуації, в якій зараз перебуває Україна.

Коли у Києві вбивали десятки людей, коли людині, з якою ти разом їздив Європою та Україною, разом бився проти опонентів, ампутували частину руки, у нього пробита легеня і 25% опіків тіла, коли дівчина з нашого сектора залишилась без ока, коли у людини зламаний хребет, то результати матчів взагалі неважливі. Слава Богу, що нікого з наших не вбили.

Зараз ви читаєте новину «"Ультрас були по один бік барикад. Є речі важливіші від клубної ворожнечі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути