неділя, 23 травня 2010 18:54

Українські альпіністи підкорили сусідку Евересту

Українські альпіністи підкорили сусідку Евересту

Українці вийшли на восьмитисячник Макалу. Це підкорення стало особливим в історії українського альпінізму. Адже сусідка Евересту (висота 8463м) була останнім на планеті восьмитисячником який до неділі, 23 травня 2010 не підкорявся українцям.

За інформацією, що надійшла від капітана збірної України Юрія Круглова в суботу вперше за останні двадцять днів на маршруті сходження встановилася оптимальна сонячна погода без вітру. Група Сергія Бублика дочекалася свого часу на висоті 8100м на стику японського і французького гребенів.

На висоті 8300 група Бублика виявила тіло американця Джея Сергера. Нагадаємо, два дні тому член української команди Олександр Заколодний в п'ятому висотному таборі на висоті 7800м знайшов особисті речі видатного українського альпініста Владислава Терзіула, зниклого шість років тому безвісти при спуску з Макалу (імовірно в останній день свого земного життя одесит зійшов на вершину в складі казахської збірної і таким чином досяг абсолютної професійної мети, персонально зійшовши на всі 14 існуючих восьмитисячників).

Капітан збірної України Юрій Круглов також поінформував: "У цей же час з класичного маршруту на вершину вийшли двоє людей з однієї з комерційних експедицій. На класичному маршруті є сліди. Прийнято рішення спускатися з класичного маршруту. Тепер головне - спуститися без пригод. Дві інших наших групи виходять наверх. Одна - зустрічати Бублика, Венславовського і Рошка на класичному маршруті, а друга - знімати споряджена з наших висотних таборів".

Нагадаємо, Юрій Круглов перед відправленням в Катманду зізнався, що успіхом буде вважатися, навіть якщо на вершину зійде один з одинадцяти членів експедиції. Нагадаємо також, що українці зробили чисто спортивне сходження. Різниця між спортивним і комерційним полягає в тому, що спортсмени досягають своїх цілей без допомоги кисню і послуг висотних місцевих носильників - шерпів.

Так само особливу цінність в альпінізмі носять першопроходження або проходження по складних маршрутах. Нагадаємо, українці здійснили першопроходження Південнозахідним ребром Макалу але на останній стадії сходження скористалися запасним варіантом і піднялися по Західному ребру, яким першими в далеких 70-х пройшли французи.

Спочатку українці планували підкорити Макалу до Дня Перемоги 9 травня, але штормові вітри на маршруті сходження (до 140М / с) неабияк відкоригували плани.

За матеріалами Турнір

Зараз ви читаєте новину «Українські альпіністи підкорили сусідку Евересту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути