Ексклюзиви
субота, 20 лютого 2021 21:00

Україна отримала суперзірку світового спорту

2 лютого на змаганнях у словацькому місті Банська-Бистриця 19-річна Ярослава Магучіх установила новий рекорд України – 206 сантиметрів. Цей стрибок став четвертим найкращим за всю історію. До світового рекорду болгарки Стефки Костадінової залишилося 3 см.

Магучіх народилася в Дніпрі 19 вересня 2001 року. Займатися легкою атлетикою почала з 7 років. Спорт з'явився в житті завдяки сестрі. У першому класі вона взяла Ярославу з собою на тренування. Дівчинці сподобалося бігати, стрибати і тренуватися загалом.

Нині вона є студенткою другого курсу Дніпровського вищого училища фізичної культури. Ярославу тренує Тетяна Степанова. Першу знащучу перемогу Магучіх здобула у 2017 році, перемігши на юнацькому чемпіонаті світу у кенійському Найробі з результатом 1,92 м.

  В 19 років Ярослава вже є срібною призеркою чемпіонату світу. Фото GettyImages
В 19 років Ярослава вже є срібною призеркою чемпіонату світу. Фото GettyImages

Вже у липні 2018 року на чемпіонаті Європи з легкої атлетики U-18 в угорському Дьєрі був розіграний комплект медалей у жіночих стрибках у висоту. Ярослава завоювала золото. Для перемоги їй вистачило би результату 186 см. Однак на цьому українка не зупинилася і почала погоню за рекордом турніру. З третьої спроби вона зуміла взяти висоту 1,94 м – новий рекорд юнацьких чемпіонатів Європи.

У жовтні 2018 року Магучіх перемогла на Юнацьких Олімпійських іграх в Аргентині. На першому етапі Ярослава показала результат 1,92 м, на другому – 1,95 м, що стало тоді її особистим рекордом.

Позаминулого сезону Ярослава в свої 17 років завоювала золото на чемпіонаті Європи U-20 та перемогла на етапі "Діамантової ліги" в катарській Досі (наймолодша переможниця етапу в історії легкої атлетики). 19 вересня 2019 року їй виповнилось 18 років і менше як за два тижні вона стала другою на дорослому чемпіонаті світу з фантастичним результатом – 2.04 м. Чемпіонка Марія Ласіцкене з Росії випередила Магучіх лише за кількістю спроб.

"Коли на чемпіонаті світу я взяла 2.02 метра з першої спроби, то, напевно, адреналін заграв і я захотіла стрибнути ще вище – 2.04. Чому ні? Хотіла спробувати. Спробувала - взяла. Коли я стрибнула 2.04, то зрозуміла - це вже круто. Взяла з третьої спроби. Досі не вірю в це. Чекала, що будуть такі високі результати у фіналі, це ж дорослий чемпіонат світу. Розуміла, що буде складно. Але я дуже задоволена після своїх стрибків. Перемогла саму себе, напевно. Два особистих рекорди", - розповіла Магучіх.

Я хотіла, щоби Ярослава закінчила змагання після подолання висоти 2.02 метра. Але вона захотіла стрибати на 2.04

За словами тренера Магучіх – Тетяни Степанової подвійного рекорду в Досі могло і не бути: "Я хотіла, щоби Ярослава закінчила змагання після подолання висоти 2.02 метра. Але вона захотіла стрибати на 2.04, і я не заперечувала. А ось далі змагання вирішили не продовжувати, щоб поберегти її. Адже тоді Ярославі виповнилося всього 18 років".

Головний тренер збірної України з легкої атлетики В'ячеслав Тиртишник впевнений, що Ярослава правильно зробила, коли пішла на підкорення другого рекорду: "Коли Магучіх стрибнула 2.02, то це був божевільний вибух емоцій. Те, що зробила Магучіх, це просто фантастика! Вона вже зраділа, коли взяла 2.02. Було зрозуміло, що вона з медаллю і ніхто її не відбере. Вони з тренером ще думали стрибати 2.04 чи ні. Я кажу: звичайно ж стрибати і пробувати. Вона пішла і взяла цю висоту. Два світові рекорди серед юніорів".

  Ярослава не форсує свою спортивну кар'єру. Фото GettyImages
Ярослава не форсує свою спортивну кар'єру. Фото GettyImages

Сьогодні Ярослава Магучіх разом з іншою талановитою стрибункою у висоту Юлією Левченко вважаються нашими медальними надіями на Олімпіаді-2020 в Токіо. На думку Тиртишника, Магучіх і Левченко – потенційні лідери світової легкої атлетики на найближчі роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юлія Левченко перестрибнула висоту 2 метри

"По-перше, треба говорити про те, що Магучіх реально суперталановита дівчинка, як і Юля Левченко. Плюс вони правильно з тренером підбирають роботу для цього віку, не форсують навантаження. Я знаю, як вони тренуються: там немає наднавантажень. Робота проводиться грамотна, достатньо спокійна, планомірна.

У легкій атлетиці бувають "скоростиглі" спортсмени і, найчастіше, це досягається за рахунок непомірних навантажень для даного віку. Але у Ярослави Магучіх і Юлії Левченко цього немає. Тому ми з оптимізмом дивимося в майбутнє: невдовзі ці дівчата почнуть домінувати в світі. Звичайно, Маша Ласіцкене сильна спортсменка, але Іра Геращенко і Юля Левченко її обігрували. Вона також не залізна", - розповів Тиртишник.

На початку 2020 року Ярослава не зупинилася на досягнутому і встановила декілька світових рекордів. Спершу Магучіх упевнено виграла Меморіал Дем'янюка у Львові і повторила рекорд України в стрибках у висоту в приміщеннях, узявши висоту 2,01 м. Цей результат став світовим рекордом серед спортсменок до 20 років в закритому приміщенні.

  Магучіх може замахнутися на рекорд Костадінової. Фото GettyImages
Магучіх може замахнутися на рекорд Костадінової. Фото GettyImages

А через два тижні українка побила свій же рекорд U-20 в приміщенні на турнірі в Карлсруе. Українка стрибнула на 2,02 м.

У новому 2021 році Магучіх феєрично здобула першу перемогу у 2021 році вже третю перемогу. Спершу їй не було рівних на "Різдвяних стартах" у Києві – 2.02 м. Цей результат став повторенням рекорду України у приміщенні. Цікаво, що спортсменка побила власний же рекорд, який встановила у 2020 році у Карлсруе.

Поки що навіть не можу повірити, що мені це вдалося. Щастя переповнює!

Згодом Ярослава здобула перемогу у італійському місті Удіне, де взяла висоту 2 метри.

2 лютого українка зі світовим рекордом тріумфально перемогла на турнірі в Словаччині. Відтепер 2.06 м – новий національний рекорд України зі стрибків у приміщенні. Також ця висота – четверта в історії в світі. Результат Магучіх також став найкращим серед спортсменів до 20 років в історії.

"Перш за все, я щиро дякую моїй тренерці. Без неї цей результат сьогодні не був би можливим. Я їхала в Банську Бистрицю, маючи на меті підняти свій особистий результат на 1 см і подолати 203 см. Але взявши цю висоту, я вже думала зупинитися, адже це наше з тренеркою правило. Але потім вирішили спробувати виконати бодай одну спробу на 206 і це було неймовірно".

"Поки що навіть не можу повірити, що мені це вдалося. Щастя переповнює! Продовжувати змагання далі, мабуть, було б занадто.

Ярослава каже, що зараз у 19 років спорт для неї на першому місці. Тому тренування і змагання займають увесь час. Ну і ще трохи часу йде на навчання. За минулий рік вона суттєво підтягнула англійську. Мета №1 – стати олімпійською чемпіонкою. По завершенні кар'єри планує стати тренером. А до пропозицій стати моделлю ставиться скептично.

Найголовнішим змаганням легкоатлетів цього року буде Олімпіада в Токіо, яка відбуватиметься в липні-серпні. Вже в Японії Магучіх може побити рекорд Костадінової – 209 сантиметрів

Зараз ви читаєте новину «Україна отримала суперзірку світового спорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути