вівторок, 05 вересня 2017 11:09

Україна обіграла Росію
5

Збірна України обіграла Росію на старті відбору до Євро-2000
Фото: sports.ru
Збірна України обіграла Росію на старті відбору до Євро-2000
Збірна України обіграла Росію на старті відбору до Євро-2000
Збірна України обіграла Росію на старті відбору до Євро-2000
Збірна України обіграла Росію на старті відбору до Євро-2000

5 вересня 1998 року збірна України обіграла Росію у відбірному матчі Євро-2000.

Перед грою українські телевізійники запустили скромну рекламу, вершиною якої були слова: "Куме, та ми їм настукаємо!". Росіяни відреагували гостро. Однак чим ближче до гри, тим більше страху було в їхніх офіційних коментарях. Навіть тренер Анатолій Бишовець заявив, що поразка в Києві не стане трагедією для його команди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірна України з баскетболу обіграла Росію

Українці теж розпочали обережно. Перед 82 тис. глядачів наша збірна не побігла в атаку. Лише на 14-й хвилині наші створили перший момент. І відразу забили. Ребров зі штрафного зробив подачу у воротарський майданчик, Шевченко ногою перекинув захисника росіян Ковтуна. М'яч полетів на дальню штангу, де донеччанин Сергій Попов пробив головою точно в кут воріт Росії - 1:0.

На 20-й хвилині небезпечно пробив зі штрафного Андрій Шевченко, і м'яч просвистів над поперечиною. А ще за 5 хв. українці подвоїли рахунок. Ващук перехопив м'яч біля свого карного майданчика, пройшов із ним через усе поле, віддав передачу на відкритого Скаченка, а той елегантно перекинув голкіпера Харіна - 2:0.

У другому таймі Попов ледь не довів рахунок до розгромного. Він прокинув м'яч повз двох захисників і пробив по діагоналі у дальній кут. Вище воріт.

І тут зовсім несподівано росіяни скоротили відставання в рахунку. Мостовий і Коливанов розіграли штрафний, м'яч прилетів точно на голову Варламову - 2:1.

Україна зразу відсунула гру від своїх воріт. На 74-хвилині Ковтун невдало відкинув м'яч воротарю Харіну. На перехоплення стрімголов кинувся Сергій Ребров. Воротар збив київського динамівця. Німецький суддя Мерк миттєво виписав порушнику червону картку. Ребров забив пенальті іншому голкіперу, Станіславу Черчесову - 3:1.

Дмитро Харін у ті часи затято рекламував шоколадні батончики Snickers

Вже після гри російські уболівальники склали епіграму. Річ у тім, що Дмитро Харін у ті часи затято рекламував шоколадні батончики Snickers. У рекламному тексті були такі слова: "І товстий-претовстий шар шоколаду". От йому присвятили такі рядки:

Стоит на воротах Дмитрий Харин.
Занят мыслью простой.
А хорошо ли арахис зажарен?
А будет ли толстым слой?

На 81-й хвилині Сергій Ребров отримав передачу від Калитвинцева й потужно пробив у перекладину. За великим рахунком, матч мав завершитися розгромом Росії, але вийшло навпаки. Знову штрафний, знову нехитрий розіграш?і Онопко з 2 метрів робить розрив мінімальним - 3:2. І навіть після цього росіяни не кинулися на штурм українських воріт. Натомість Дмитрулін з вбивчої позиції не влучив у ворота.

Наступні два матчі українці виграли, а росіяни програли. Особливо дошкульною для підопічних Бишовця стане поразка в Рейк'явіку від Ісландії. Гра котилася до нульової нічиєї, але після подачі когось із ісландців на м'яч стрибнув усе той же Ковтун і поцілив точнісінько в кут своїх воріт.

Того року російський захисник забив кілька голів у свої ворота. Дійшло до того, що уболівальники московського "Динамо" після програшу власної команди про всяк випадок перепитували:

– Ковтун не забив?

Наступного року ситуація кардинально зміниться. Україна втрачатиме очки, а Росія проведе блискучу серію із шести перемог поспіль. Все мало вирішитися в очній дуелі українців і росіян 9 жовтня 1999 року. Але то вже зовсім інша історія.

Зараз ви читаєте новину «Україна обіграла Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути