вівторок, 06 березня 2018 11:09

Українець віддав 5 результативних пасів за один період

Українець віддав 5 результативних пасів за один період

6 березня 1984 року нащадок українських емігрантів Дейл Хаверчук з "Вінніпег Джетс" встановлює досі чинний рекорд НХЛ, віддавши п'ять гольових передач в одному періоді. У той день його команда обіграла в гостях "Лос-Анджелес Кінгз" з рахунком - 7:3.


Свій перший результативний пас Хаверчук адресував Морісу Луковичу на четвертій хвилині матчу і рахунок став - 2:0 на користь "Джетс". Господарі зрівняли його, але передача Хаверчука допомогла "Вінніпегу" знову вийти вперед на восьмій хвилині.


Потім він двічі асистував своєму партнеру по трійці Полу Макліну (на десятій і 14-й хвилинах), а за дев'ять секунд до перерви Хаверчук допоміг Луковичу оформити дубль.
Дейл народився 4 квітня 1963 року в Торонто, в сім'ї Ореста (Еда) Хаверчука і Елеонор Мітчелл. Практично з колиски Дейл почав проявляти інтерес до хокею.
Хокейне становлення вундеркінда проходило в місті Ошава. Саме там маленький Хаверчук просто-таки вражав хокейну громадськість не по роках вмілою і ефектною грою. Так, на відомому дитячому турнірі в Монреалі малюк зовсім не по-дитячому знущався над командою суперників – вісім (!) забитих Дейлом шайб у вирішальній грі буквально приголомшили експертів і вболівальників.


Молодий українець просто підривав устої юнацького хокею, демонструючи неймовірно зрілий, видовищний і результативний хокей. Набираючи просто якусь неймовірну статистику (286 очок за два сезони регулярки плюс 80 очок в плей-офф!), Хаверчук зібрав всі мислимі нагороди на юніорському рівні: два Меморіальних Кубка, титули кращого новачка, бомбардира, MVP сезону і плей-офф, кращого гравця Канади серед юніорів. Навіть чверті завойованих трофеїв і звань вистачило б для того, щоб міцно вписати своє ім'я в міфологію юніорського хокею Північної Америки. Ну а Дейл з усіма своїми регаліями і зовсім став одним з найяскравіших молодих нападників на всі часи.
Юну зірку вибрав Вінніпег, який буквально за два сезони до цього був прийнятий в НХЛ, і провів дебютні роки в найсильнішій світовій лізі, м'яко кажучи, не дуже. Особливо жахливим вийшов сезон 1980/81, в якому Джетс здобули лише жалюгідні дев'ять перемог. Однак система НХЛ завжди дає невдахам унікальний шанс - і право першого вибору на драфті 1981 року стало для Вінінпега саме таким шансом, щасливим лотерейним квитком.


Генеральний менеджер хокейного клубу з Манітоби Джон Фергюсон від самого початку позначив, на кого впаде вибір Джетс. Клуб шукав майбутнього лідера і в особі Дейла бачився ідеальний кандидат для таких високих цілей.


Вже зі свого дебюту в лізі найсильніших юнак почав відпрацьовувати численні аванси і надії. 18-річний дебютант буквально метеором увірвався в турнір і почав тягти слабенький Вінніпег нагору. Хлопець забивав і віддавав майже в кожній грі, отримавши в нагороду Колдер Трофі, приз найкращому новачку, до речі, будучи на той момент наймолодшим володарем цього почесного звання. Результати його рідної команди кардинально покращилися - Джетс після торішнього краху навіть зуміли зачепитися за зону плей-офф.
Хаверчук з року в рік відзначався в Вінніпезі, практично не пропускаючи ігор та приносячи рідній команді залікові очки своїми голами і передачами. Однак Вінніпег перебував далеко від хокейних вершин і долею команди був перший раунд плей-офф. Тільки двічі за часів виступів Хаверчук Джетс вдавалося подолати перший раунд ігор на виліт, але двічі їх трощили Нафтовики з Едмонтона на чолі з Гретцьки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знаменитий хокейний воротар зіграв останній "сухий" матч

У 1990 році Хаверчука обміняли в Баффало. Ну а сам Дейл перебрався в штат Нью-Йорк і почав справно робити те, чого від нього очікували - набирати очки. Звичайно, результативність на новому місці у нападника трохи впала, але тому було багато причин - вік, травми, зміна ролі в команді, зміни в звичному укладі гри і життя, поява нових героїв і наступ нових часів. Клинки, як і Джетс, не претендували на високі місця і часто вилітали в першому ж раунді плей-офф, але Хаверчук був один з останніх людей, кому можна було пред'явити будь-які претензії. Сейбрс, варто зауважити, адекватно оцінили заслуги свого великого центрального нападника і включили його в клубний Зал слави в 2011 році.
Травми і проблеми зі здоров'ям серйозно увійшли в життя Хаверчука в сезоні 1994/95. Починаючи з середини 90-х, український канадець втратив свій бомбардирський запал. Зім'ятий сезон в Баффало, непоказні виступу в Сент-Луїсі і роль "дядька" в Філадельфії - така вийшла кінцівка кар'єри Дейла в НХЛ. Правда, як би не було дивно, але саме на самому схилі своїх виступів в Лізі Хаверчук домігся найвидатнішого клубного успіху, зігравши з Флайєрс в фіналі Кубка Стенлі. Втім, грізний Детройт в 1997 році не залишив жодного шансу ні "льотчикам", ні самому Юку – 4:0 в серії.


Дейл Хаверчук заслужив славу своїми яскравими виступами за збірну Канади. І, не дивлячись на відсутність в послужному списку Дейла головного призу хокейної Америки, він був включений в Зал слави хокею.


Хаверчук завжди любив хокей, він і зараз продовжує працювати на благо гри. У 2010 році Дейл був призначений головним тренером команди Баррі Кольтс з OHL.
В чемпіонатах НХЛ Дейл зіграв1188 матчів (518+891), у турнірах Кубка Стенлі — 97 матчів (30+69). Виступав за "Вінніпег", "Баффало", "Сент-Луіс" і "Філадельфію".
У складі національної збірної Канади учасник чемпіонатів світу 1982, 1986 і 1989 (28 матчів, 9+13); учасник Кубка Канади 1987 і 1991 (17 матчів, 6+5). У складі молодіжної збірної Канади учасник чемпіонату світу 1981.

Зараз ви читаєте новину «Українець віддав 5 результативних пасів за один період». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути