середа, 11 березня 2020 21:00

Учорашній герой Ліги чемпіонів подолав важку хворобу

Учора в матчі Ліги чемпіонів "Валенсія" – "Аталанта" – 3:4, півзахисник італійського клубу словенець Йосип Іличич забив чотири голи. Раніше таким досягненням відзначався інший гравець італійського клубу – Андрій Шевченко.

Іличича міг би пов'язати із Шевченком інший клуб – київське "Динамо". Однак влітку 2013 словенець відмовив киянам, які давали за нього 8 мільйонів євро і залишився в "Палермо". Він не хотів грошей, а хотів кар'єри. І був винагороджений, хоча й не відразу.

З "Палермо" Іличич перейшов до "Фіорентини" й був там не надто щасливий. Але зараз він визнаний лідер "Аталанти". "Трибуна" аналізує, як це сталося.

  Італійську кар'єру Іличич починав у "Палермо"
Італійську кар'єру Іличич починав у "Палермо"

Вболівальники "Фіорентини" так і не полюбили Іличича. Коли влітку 2017-го його продали в "Аталанту", Флорентійська La Nazione писала: "Він іде тихо і непомітно, не залишивши сліду. Величезний потенціал, який залишився нереалізованим ". Клуб отримав за нього п'ять мільйонів євро - на чотири менше, ніж заплатив "Палермо" за чотири роки до цього. Йосип виїжджав скривдженим: на тренерів, які не бачили його визначальним у своїх проектах, і на вболівальників, які називали млявим, байдужим і нестабільним.

Словенець досі засмучений: "У Флоренції на мене повісили ярлик нестабільного гравця, хоча я три роки був кращим бомбардиром команди. Пам'ятаю, як у шести матчах поспіль бив в штангу. Хіба це нестабільність? Я ж не нападник, який зобов'язаний забивати 20 голів за сезон. Якщо я нестабільний, то що говорити про інших? - обурювався він в недавньому інтерв'ю La Gazzetta dello Sport. - Але навіть добре, що вболівальники "Фіорентини" поставили на мені хрест. Після цього я став сильнішим".

Насправді найрезультативнішим гравцем "фіалок" Іличич ставав в двох чемпіонатах - в сезоні 2014/15 для цього вистачило восьми голів. Критика була конструктивною - тіфозі бачили в Йосипі гравця, який може допомогти команді піднятися вище четвертого місця, але виблискує епізодично, не забезпечуючи стабільний результат. "Іличич дивовижний, - говорив колишній одноклубник словенця Алессандро Діаманті. - Якби він постарався, то, з огляду на його сильні сторони, опинився б у "Реалі" або "ПСЖ". У "Фіорентині" він відчував себе неспокійно".

  У "Фіорентині" на Йосипа вішали всіх собак.
У "Фіорентині" на Йосипа вішали всіх собак.

Влітку 2017 го у Іличича було кілька варіантів: "Торіно", "Сампдорія", "Аталанта". Серед клубів без особливих, як тоді здавалося, амбіцій, він вибрав "Аталанту", тому що бергамаски грали в Лізі Європи, а Іличич був знайомий з Джан П'єро Гасперіні. Вони недовго працювали разом в "Палермо", і в 2012-му тренер стримано відгукувався про Йосипе: "Він може стати класним гравцем, але не варто його багато хвалити. Це заважає".

Через вісім років Гасперіні вже не ризикує, роздаючи компліменти Іличичу - в "Аталанті" словенець показує кращий футбол в кар'єрі і дякує за це тренеру. "Гасперіні - кращий фахівець в Італії з фізичної підготовки. Він повністю перевернув моє сприйняття роботи над собою, - каже Ілічіч. - Чому я так додав? Тому що потрапив до Джан П'єро, а ще тепер не нервую через дрібниці. Цьому мене навчила хвороба ".

Влітку 2018 го, після успішного дебютного сезону в "Аталанті" (11 голів і 8 пасів в чемпіонаті), Іличич був за крок від переходу в "Інтер". Клуби узгодили трансфер за 15 мільйонів євро, була призначена дата медогляду, але керівництво "Аталанти" в останній момент передумало. Йосип не приховував, що мріє пограти в Лізі чемпіонів, і був незадоволений зірваним трансфером, але виникли проблеми серйозніше - футболіст захворів.

У липні у Іличича діагностували важку форму бактеріального запалення лімфовузлів з ускладненням на щелепу. Два місяці він провів у лікарні, на антибіотиках, без мінімальної фізичної активності. "Справжнє пекло, - розповідав Йосип. - У такій ситуації розумієш, що насправді важливо. Багато думаєш про життя. Дуже дивно, що я раніше злився або засмучувався через футбол. Футбол відійшов на другий план, я навіть не стежив за результатами "Аталанти". Але все-таки я боявся, що більше ніколи не зіграю ".

На початку вересня Йосип повернувся до тренувань: "Я починав не з нуля, а з мінус десяти відсотків". "Аталанта" не пройшла кваліфікацію Ліги Європи, в чемпіонаті видала двомісячну серію без перемог. Іличич вперше вийшов в старті 21 жовтня і зробив хет-трик у матчі з "К'єво" - 5:1. "Це може бути переломним моментом сезону, - сказав тоді Гасперіні. - Якщо Іличич буде в такій формі, то ми впораємося з проблемами". До кінця чемпіонату словенець забив ще дев'ять разів і оформив сім пасів, а "Аталанта" вперше в історії потрапила в Лігу чемпіонів.

"Я зрозумів, що в житті є не тільки робота, - розповідає Іличич через два роки після хвороби. - Зараз я розважаюся на полі й не думаю про футбол, коли повертаюся додому. Моя перша думка після хет-трику - як принесу моїм дочкам м'яч. Я однаково радію і перемозі команди, і одному своєму голу, і трьом. Коли ти в хорошій фізичній формі і граєш з правильним настроєм, це ідеальне поєднання. Я вирішив всі свої проблеми і відчуваю гармонію".

Футбол відійшов на другий план, я навіть не стежив за результатами "Аталанти"

За підсумками чемпіонату-2018/19 Ілічич потрапив в символічну збірну Серії А як півзахисник. "Напевно, я помилявся! Із завтрашнього дня він буде грати перед захистом", - сказав тоді Гасперіні. Жартував лише частково - в його "Аталанти" Папу Гомес регулярно виявляється на своїй половині поля, розганяючи атаки. Ілічич теж постійно в русі, але набагато більше орієнтований на завершення. У "Аталанти" він розташовується максимально близько до чужих воріт - так не було ні в "Палермо", ні в "Фіорентині".

"Чому я так додав? У "Фіорентині" ми володіли м'ячем, але це було марно. Там у мене був один-два моменти за матч, в "Аталанті" - набагато більше", - пояснював Іличич свій прогрес. Мова не стільки про кількість ударів, скільки про якість моментів. У Гасперіні Йосип грає нападника і набагато частіше отримує можливість бити зі штрафної. До "Аталанти" за сім сезонів він ніколи не завдавав більше 1.2 удару зі штрафної. У Гасперіні цифри постійно зростають: 1.7, 1.8, 2.6. Його нинішні показники на рівні класичних центрфорвардів: Едіна Джеко (2.6) і Гонсало Ігуаїна (2.9).

Але, на відміну від них, Іличич чудовий ще й в дриблінгу. В середньому у нього 3.2 успішних обведення за 90 хвилин, це десятий показник в Серії А серед тих, хто регулярно виходить на поле (лідирує Жеремі Бога з "Сассуоло" - 5.1, у Роналду 1.9). "Я не вмію півгодини стояти і чекати м'яч. В цьому моя сила - у мене немає позиції на полі, я переміщуюся, отримую м'яч глибоко, просуваю його вперед", - розповідає Йосип.

"Мене іноді дуже дратує, що він не дає мені пас, коли я вільний, - скаржиться Ханс Хатебур. - Але секрет Йосипа в його непередбачуваності".

Непередбачуваність - характеристика, яка підходить і всій команді. Джан П'єро Гасперіні за краще максимально універсальних футболістів, які корисні і оборони, і в атаці. "Головне в футбол - не схеми, а ідеї, - говорить тренер" Аталанти". - Мої гравці повинні пресингувати, постійно мінятися ролями, грати через пас низом. Захисники йдуть вперед, нападники допомагають у захисті, все вміють все. Це мій ідеальний футбол".

Наслідки втілення ідей Гасперіні - лідерство "Аталанти" в Серії А по голам (63), ударам (478), ударам у ворота (188) і третє місце по володінню (55,4%) після "Ювентуса" і "Наполі".

Єдиний гравець в команді, який любить залишатися в запасі

"Іличич вміє на полі все, - захоплюється тренер. - Іноді мені здається, що він стримує себе. Іличич неймовірно координований. Ніколи не бачив, щоб в футболіста поєднувалися таке зріст і така гнучкість. Проблема - змусити його стабільно тренуватися. Я ніколи не питаю Йосипа, як у нього справи, тому що у відповідь він постійно бурчить. За це я прозвав його бабусею. Єдиний гравець в команді, який любить залишатися в запасі. Пам'ятаю, як перед матчем з "Сассуоло" сказав йому, що випущу в перерві. Він радів, немов я заплатив за його вечерю. Вийшов на заміну і забив три голи".

На старті сезону-2018/19, коли "Аталанта" провалила початок чемпіонату, Гасперіні попросив гравців написати на дошці головну мету команди. Ніхто не написав "Ліга чемпіонів". Кілька молодих написали "Ліга Європи". Більшість - "Справитися з труднощами". Іличич - "Не вилетіти". Команда перевершила очікування Йосипа, але йому цього було мало.

Влітку Іличич хотів піти з "Аталанти". "Мені потрібен був крок вперед, боротьба за скудетто. Я сказав керівництву, що мені вже не 20 років: чи ми будемо перемагати тут, або я піду. Звали в "Наполі", в інші клуби. Але Гасперіні переконав мене залишитися. Не знаю, як би все склалося. Може, в іншій команді я б забив 30 голів. Але я радий, що залишився", - розповів Іличич в інтерв'ю La Gazzetta dello Sport.

До початку березня у нього 15 голів в чемпіонаті (більше без урахування пенальті забив тільки Іммобіле, 16) - попереднім рекордом були 13 в сезоні-2015/16. У цьому чемпіонаті у Ілчич зробив один покер, один хет-трик і три дублі, тричі Йосип ставав кращим гравцем туру за оцінками газет (як і Іммобіле). Словенець впевнено рухається до сотні голів в Серії А.

"Сто голів були моєю метою і п'ять років тому, але тоді на мене дивилися як на божевільного. Мені важливо не якість голів, а їх кількість - можна забивати хоч коліном. Знаєте, про що я мрію? Про перший гол в Лізі чемпіонів. Ще краще в фіналі Ліги чемпіонів, переможний. Це, звичайно, малоймовірно, так що давайте так - я заб'ю, а "Аталанта" вийде в чвертьфінал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Команда Малиновського розгромила "Валенсію"

Йосип Іличич одружений, має двох доньок

Зараз ви читаєте новину «Учорашній герой Ліги чемпіонів подолав важку хворобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути