субота, 21 травня 2016 12:39

"У мене завжди просять дозволу випити пива, з їжею складніше" - Раньєрі

"У мене завжди просять дозволу випити пива, з їжею складніше" - Раньєрі
Клаудіо Раньєрі. Фото: reuters.com

Наставник "Лестера" Клаудіо Раньєрі в розгорнутому інтерв'ю на порталі campeones.ua поділився відчуттями після історичного чемпіонства і своїм баченням подальших перспектив команди.

- Ви переживаєте дні неймовірних емоцій. Невдачі переносити складніше, ніж успіх, чи не так?

"Чесно кажучи, я б краще залишився вдома і відправив когось віддуватися замість себе. Я краще почуваюся, коли перебуваю під тиском. Я втомлююся і нервую, коли не працюю. Зараз я усвідомлюю, що ми втілили в життя казку про Давида і Голіафа. Італії було потрібно, щоб її підбадьорили якимось успіхом. Ви навіть не уявляєте, скільки людей мені пишуть: з Китаю, Японії, Канади, Бразилії, Уругваю. Зараз все прекрасно. Якби я міг вибрати фінал своєї історії з "Лестером", то було би все саме так: я стаю поруч із Бочеллі, який співає про перемогу в центрі поля. Він подзвонив мені в квітні: "Містер, якщо ви виграєте, я приїду і заспіваю для вас". і коли ми стояли там разом , святкуючи, він постійно повторював: "Я відчуваю неймовірні емоції". А його дружина навіть зізналася мені, що він вперше з радістю полетів на літаку. Особисто у мене до цих пір мурашки по шкірі.

- А що ви відчували, коли минулого літа сіли на літак до Англії?

"Я був радий. Я так хотів повернутися, що прийняв би і команду з Чемпіоншипа. У мене були контакти з ще двома клубами АПЛ, але вони запросили інших тренерів. "Лестер" переконав мене - у них були чудові програма, структура, я познайомився з сім'єю президента, якого називаю по імені, тому що не можу вимовити його прізвище (Вишаї Шривадданапрабха - Прим.). наприклад, я схиблений на відеоаналіз. Уявіть, за часів роботи з "Кальярі" я сам монтував відео з двох камер. А в "Лестері" мені показали спеціальний зал, повний телевізорів - тут записують кожен матч, кожне тренування на кілька камер, а спеціальний відділ переглядає гравців з усього світу, щоб задовольнити мої трансферні вимоги. Перед кожною грою ми готуємо подання суперника на планшеті - всі футболісти з характеристиками. Ідеальна організація ".

- У нинішнього "Лестера" італійський дух.

"Звичайно. Коли я познайомився з футболістами, то сказав їм: "Мені потрібен час, щоб дізнатися вас, тому що вас багато. Але ви повинні знати і слухати тільки одну людину - мене. Я прошу від вас всього одну річ - покажіть все, на що здатні". Ви знали, що багато хлопців не живуть в Лестері? В Італії таке неможливо уявити, але вони їздять з Лондона, Манчестера, Бірмінгема. Але щоб відсвяткувати чемпіонство вдома у Варді , вони замовили номери в одному готелі - команда повинна бути разом".

- Можете розповісти якісь історії з того вечора?

"Я дивився матч "Челсі" і "Тоттенхема" і на самому початку сказав дружині: "Сьогодні ми не станемо чемпіонами". У перерві я спокійно повечеряв, а перед подачею кутового відчув, що зараз "Челсі" заб'є - так і сталося, відзначився Кехілл. "Тоттенхем" атакував, а Розанна, вказуючи на Азара, питала: "Чому він не захищається?". Я відповідав: "він готується забити гол, який принесе нам титул". Так і сталося!".

- Ви вже подякували Хіддінку. Тепер потрібно сказати спасибі Абрамовичу, який вболівав за вас.

"У мене з ним до сих пір чудові стосунки. Він часто запрошував мене в свою віп-ложу на матчі, дарував квитки на фінали Ліги чемпіонів. Вболівальники "Челсі" все ще вдячні мені за те, що я заклав фундамент для успіху команди. Шкода, що Абрамович прийшов у "Челсі" ближче до кінця літа - ми не встигли попрацювати на ринку. В липні він питав мене: "Хочеш Тотті? Хочеш Несту? Я куплю тобі всіх, але для таких трансферів вже пізно".

- Цього літа ви попросите президента "Лестера" порадувати вас напередодні старту в Лізі чемпіонів? Клуб заробив більше, ніж "Мілан" і "Наполі".

"На старті сезону, він говорив мені, що наша мета - закріпитися в АПЛ, а через пару років можна думати про посилення. Нещодавно я йому сказав: "Зробіть вигляд, що цього сезону не було, таке ніколи більше не повториться". Мені не потрібні футболісти по 30-40 мільйонів, які зіпсують атмосферу в роздягальні. Я хочу людей з таким же духом, як у моїх хлопців, яким я кажу: "Я не хочу, щоб ви перемагали, я хочу, щоб ви показували максимум своїх можливостей". І вони так і роблять. і так само гратимуть в Лізі чемпіонів. Знаю, що в багатьох клубах скажуть: "Дуже добре, у нас в групі "Лестер", але в Європі ми зіграємо з таким же настроєм, як у чемпіонаті в цьому році. Зміни повинні бути такі, щоб гравці основи не шкодували про них. Я сказав усім: "Так, ви вже зараз можете піти, куди хочете. Але через рік у вас буде більше досвіду, і коштувати ви будете дорожче".

- Ви стежите за італійським ринком? Кажуть, що "Лестеру" цікавий Джанлука Лападула з "Пескари".

"Звичайно, стежимо і за Італією. Лападула - відмінний гравець. Ми давно за ним спостерігаємо".

- Ви можете стати англійським "Атлетіко"? Що ви думаєте про "Чолізм"?

"Порівнювати повинен не я. Що стосується Сімеоне, то можу тільки сказати, що його команда грає по-італійськи. Не існує безпрограшної тактики або схеми. Але якщо тренер відчуває, що якийсь варіант може приносити успіх, то чому його потрібно міняти? У "Валенсії", наприкінці 90-х, керівництво хотіло бачити тікі-таку, яка вже тоді існувала, але я сказав їм: "Ви помилилися з тренером. Я не збираюся робити ставку на володіння". Був упевнений, що мене відправлять додому, але мені довірилися - гравці літали по полю, як вітер. Звичайно, всі були в захваті від "Барселони" Рівалдо і Фігу, але я намагався пояснити, що ми точно так само б'ємо по воротах і робимо навіси, як і вони. Зараз кажуть, що "Лестер" часто втрачає м'яч, але ми подобаємося глядачам, тому що створюємо багато моментів. Я даю нападаючим свободу дій - досить тільки, щоб при втраті м'яча, ми трималися схеми 4-4-2. Завжди кажу хлопцям: "Пам'ятайте, що я з Італії. Перш за все, ми думаємо про оборону".

- Як народився ваш "Лестер" з точки зору тактики?

"В минулому році вони грали з трьома захисниками, і я відразу вирішив, що поступово переведу команду на схему з чотирма. У товариських матчах я помітив, що нам складно навіть з командами з нижчих ліг, і зрозумів, що потрібно діяти швидко, а не чекати. В атаці ставка повинна була бути зроблена на Ульоа, найкращого бомбардира, але він довго набирав форму, тому я довірився Окадзакі та Варді. Сказав їм: "Грайте, як ніби ви - літаки Королівських військово-повітряних сил Великобританії або італійські Фречче Триколор. Ви бачили, як вони діють проти масивних захисників. І не забувайте, що в центрі поля в нас є Канті. Іноді я думаю, що в нього є брат-близнюк - не може людина так бігати. Він не відпочиває, навіть коли я прошу його про це на тренуваннях".

- За вас тепер уболіває навіть Принц Вільям.

"Так, хоча я думаю, що він дуже засмучений вильотом "Астон Вілли". Послухайте, після кожного матчу тренер суперника говорив мені: "Молодці, ви повинні стати чемпіонами". Я просив команду діяти, як альпіністи:" Дивитися тільки вгору, але не вниз - інакше голова йде обертом, і падіння не уникнути".

- Коли ви зрозуміли, що зможете перемогти?

"Після перемоги на полі "Сіті", але особливо - після того, як ми на 95-й хвилині вдесятьох програли "Арсеналу". Я пам'ятаю, як сказав своєму помічникові Бенетті:" З таким моральним духом ми дійсно можемо чогось досягти".

- Вам довелося міняти дієту в команді? Можливо, все стали пити менше пива ...

"Ні, з приводу пива в мене завжди просять дозвіл. Проблема більше в їжі. Все дуже люблять гострі страви ...".

- В Італії щось подібне могло б статися?

"Тільки в тому випадку, якщо б всім грандам не вистачало стабільності, як це сталося в цьому році в Англії. У англійських клубів багато грошей. Я не кажу, що це забезпечує перемоги, але допомагає залишатися на висоті. "Лестер"- виняток".

- Як ви вважаєте, успіх "Лестера" - найбільша сенсація в історії футболу?

"Ні. Був "Ноттінгем Форест", який вийшов з другого дивізіону, виграв чемпіонат і два Кубки чемпіонів. Сподіваюся, одного разу досягти їхнього рівня".

- У Голлівуді збираються зняти фільм про "Лестері". Вам би сподобалося, якби вас зіграв Роберт Де Ніро?

"Жодної різниці, хто мене зіграє. Досить вже того, що про наш успіх розкажуть в кіно".

- Ви стали головним представником Італії в зарубіжному футболі. Ми знаємо, що ви залишаєтеся в "Лестері", але коли-небудь є шанс побачити вас в ролі тренера збірної? Президент Тавеккьо побажав вам виграти чемпіонат світу з Італією.

"Мені було цікаво дізнатися, як це - працювати зі збірною. Але Греції досить. Звичайно, бути тренером Італії - зовсім інша справа. І я не стану виключати такого варіанту, це було б дуже приємно. Але в "Лестера" така ж синя форма, як і в збірної".

Зараз ви читаєте новину «"У мене завжди просять дозволу випити пива, з їжею складніше" - Раньєрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути