неділя, 30 травня 2021 21:00

У Києві збірна Іспанії стала триразовим чемпіоном Європи

11 червня в Римі стартує чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо переможців попередніх першостей. Чотирнадцятий за ліком чемпіонат Європи проходив в Україні й Польщі. Його знову виграла збірна Іспанії.

Україна і Польща здобули право на проведення Євро в 2007 році в місті Кардіфф, що в Уельсі. Загалом на проведення чемпіонату було подано 5 заявок. На першому етапі відсіялися Греція, яка мала два голоси, і Туреччина із шістьма голосами. Цікаво, що Польща й Україна висіли, буквально, на волосині, оскільки набрали лише 7 голосів і пройшли до фіналу в статусі аутсайдерів. Лідерами почувалися Італія та Хорватія із Угорщиною.
Було зрозуміло бажання УЄФА провести Євро в Східній Європі. Потужностей Хорватії та Угорщини явно бракувало. Ставку було зроблено на Україну й Польщу. У фінальному голосуванні не знадобилося два тури. Україна й Польща здобули 12 голосів проти чотирьох італійських. Долю Євро було вирішено. Перемога у відборі зобов'язувала Польщу з Україною збудувати потужну інфраструктуру. Поляки вклали 20 мільярдів євро, а Україна – 12 мільярдів. Нам не вистачило грошей на дороги. У рамках підготовки до чемпіонату Європи в Україні було збудовано та реконструйовано шість стадіонів – в Дніпрі, Харкові, Донецьку, Одесі, Києві та Львові. Попри нові арени Одеса і Дніпро залишилися за бортом.

Польща й Україна висіли на волосині, оскільки набрали лише 7 голосів і пройшли до фіналу в статусі аутсайдерів

У групі "В" Німеччина продовжила свій тріумфальний виступ, який розпочала 10 перемогами у відборі. Три гри – три перемоги. Португалія мала дві перемоги і друге місце. Данія одну й третє. Харків виявився нещасливим містом для Нідерландів: "помаранчеві" вперше в історії зазнали трьох поспіль поразок у турнірі.

Драматичною виявилася боротьба в групі "С". Хорвати розпочали з перемоги над Ірландією 3:1. Італійці й іспанці розписали нічию - 1:1. З таким самим рахунком закінчилася гра другого туру між Італією і Хорватією. Іспанія познущалася з Ірландії - 4:0.

Було зрозуміло, що доля другої путівки визначиться в матчі Іспанія – Хорватія. Навас забив на 88-й хвилині і відправив хорватів додому. Італія легко впоралася із Ірландією - 2:0.
У нашій групі французи й англійці розпочали із класичної нічиєї - 1:1. Україна у другому таймі стартового поєдинку зі Швецією пропустила від Ібрагімовича. Але швидко відігралася. Подачу Андрія Ярмоленка використав легендарний Шевченко. 1:1 на 52-й хвилині. Ще за сім хвилин ці двоє знову опинилися в центрі уваги. Коноплянка подав кутовий з лівого флангу, Шевченко відірвався від Ібрагімовича і пробив під стійку головою - 2:1.

  Андрій Шевченко забиває переможний м'яч у грі зі шведами. Фото: Reuters
Андрій Шевченко забиває переможний м'яч у грі зі шведами. Фото: Reuters

Однак надалі фаворити своє взяли. Французи не помітили зливи, через яку матч відклали на 45 хвилин, в нещасливому для Україні Донецьку й забили нам двічі - 2:0. Україна, здається, не створила жодного моменту.

Гра Швеція – Англія була більш драматичною. Англійці відкрили рахунок, але потім пропустили двічі. Однак Волкотт урятував для Англії нічию, а Велбек на 78 хвилині приніс вольову перемогу 3:2. Швеція втратила всі шанси на продовження боротьби.
У заключному турі Ібрагімович і компанія таки зуміли здобути перемогу над Францією - 2:0. Україна приймала в Донецьку Англію і пропустила від Руні на початку другого тайму. На 75-й хвилині "відзначилася" суддівська бригада угорця Кашаї. Спочатку арбітри не помітили явний офсайд у Мілевського і в тій же атаці не зафіксували гол, забитий Марко Девічем.
Після гри розлючений тренер України Олег Блохін на прес-конференції запропонував одному із журналістів "поговорити по-чоловічому". Англія виграла групу, а Франція посіла друге місце.

Чвертьфіналів цікавих не було. Італійці після нульової нічиєї дотиснули англійців у серії пенальті. Збірна Чехії не встежила за Кріштіану Роналду, який забив на 79-ій хвилині. Іспанія легко переграла Францію - 2:0. І лише Німеччина забила багато у ворота греків. Німець Лам відкрив рахунок, а грек Самарас його зрівняв. Після цього бундестім прорвало. За 13 хвилин Хедіра, Клозе і Ройс забили тричі. Салпінгідіс із пенальті зробив так, щоби уникнути розгрому - 4:2.

У півфіналах драматургії теж було обмаль. Іспанія і Португалія в Донецьку грали вкрай обережно. Пенальті якісніше пробили іспанці. Натомість Італія присоромила букмекерів, коли переграла Німеччину. Супер Маріо Балотеллі забив двічі у першому таймі варшавського півфіналу. Єдине на що спромоглися німці – це гол Озіла на 92-й хвилині. Часу на завершальний штурм уже не було.

Олег Блохін на прес-конференції запропонував одному із журналістів "поговорити по-чоловічому"

Фінал у Києві довів різну силу фіналістів. Іспанія домінувала, провела чотири голи і могла забити ще. Італія не мала ні сил, ні емоцій опиратися іспанській машині - 4:0. "Червона фурія" втретє відсвяткувала чемпіонство у Старому Світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тренер чемпіонів помер за шість років після тріумфу

Розповідаємо про долю переможців.

Оскільки з минулого Євро пройшло лише чотири роки, кістяк команди, яка перемогла в 2008 зберігся. Про Ікера Касільяса, Серхіо Рамоса, Хаві, Андреса Іньєсту, Сеска Фабрегаса, Давида Сільву й Фернандо Торреса ми вже розповідали. Але були й нові імена.

Захисник Альваро Арбелоа грав у мадридському "Реалі" до 2016 року. Потім перейшов у "Вест Гем", де зіграв лише три матчі. У 2017 оголосив про завершення кар'єри. Одружений, виховує 11-річну доньку й 8-річного сина.

  Іспанія знову стала тріумфатором. Фото: Reuters
Іспанія знову стала тріумфатором. Фото: Reuters

34-річний Жерар Піке грає за "Барселону" й досі. Хоча, здається, його час у клубі підходить до завершення. Загалом зіграв за "Блау-гранас" 358 матчів і забив 22 голи. За збірну Іспанії має 102 виходи на поле й 5 м'ячів. Одружений з колумбійською співачкою Шакірою. Пара виховує двох синів.

32-річний нині Жорді Альба встиг виграти з Іспанією лише Євро-2012. З того ж року й до сьогодні виступає в каталонському клубі. Одружений із моделлю Ромарі Вентурою. Виховують сина.

33-річний Серхіо Бускетс все життя грає в одному клубі – "Барселоні". За збірну Іспанії зіграв 121 матч, забив 2 м'ячі. Одружений, виховує двох синів.

40-річний Хабі Алонсо грав у "Реалі" до 2014 року, а потім ще три роки відбігав за "Баварію". Зі збірною попрощався після невдалого Кубка світу в Бразилії. Тренував дітей в "Реалі", а зараз працює з другою командою "Реала Сосьєдад".

33-річний Хуан Мата досі грає в "Манчестер Юнайтед". На його рахунку – 9 матчів і 1 гол. До цього три роки виступав у лондонському "Челсі".

34-річний Педро до 2015 року без особливого успіху грав за "Барселону". Потім ще 5 років відбігав за "Челсі". Зараз дограє в "Ромі". На його рахунку 25 матчів і 5 забитих голів.

Тренер 70-річний Вісенте Дель Боске до 2016 року тренував збірну Іспанії. Більше особливих успіхів не мав. Зараз на пенсії.

Це був останній великий успіх збірної Іспанії. Вона двічі провалилася на світових форумах у 2014 та 2018. На Євро 2016 іспанці програли Італії в 1/8 фіналу.

Зараз ви читаєте новину «У Києві збірна Іспанії стала триразовим чемпіоном Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути