пʼятниця, 25 грудня 2009 17:54

У Києві відкрили музей Валерія Лобановського

У Києві відкрили музей Валерія Лобановського

Рівно рік тому в Києві з"явилася школа ім. Валерія Лобановського, а сьогодні в ній в урочистій атмосфері був відкритий музей героя України, заслуженого тренера України і багаторічного наставника київського "Динамо".

Цього дня в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів N 319 Голосіївського району міста Києва зібралися близькі люди і друзі Валерія Васильовича - дружина Аделаїда Панкратіївна, його однокласники, з якими він разом вчився з 1946-го по 1956-ій рік, Борис Воскресенський від Федерації футболу України, представники районної влади, а також представники "Динамо" в особі віце-президента клубу Вадима Костюченка. Динамівці прийшли не з порожніми руками, поповнивши музейну експозицію м"ячем і клубною футболкою з автографами гравців команди.

Офіційно відкрила музей Аделаїда Панкратіївна, урочисто перерізавши червону стрічку, після чого всі присутні змогли зануритися в атмосферу 50-х років, яка була повністю збережена в кабінеті фізики. Тут і парта, за якою сидів юний Валерій Васильович, і книга з алгебри 1952-го року випуску, стенди з фотографіями з випускного альбому і знімки його однокласників.

Деякі з них поділилися спогадами та історіями зі шкільного життя, відзначивши, що Лобановський завжди був прикладом ставлення до справи, високоморальною особою і людиною честі. Директор школи Світлана Колесникова завірила, що робота над музеєм не закінчиться ніколи, він постійно поповнюватиметься новими експонатами і з часом придбає значення не тільки міського, але і всеукраїнського масштабу.

А на початок фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року музей буде включений в маршрут визначних пам"яток для туристів та іноземних гостей. Також в планах заснувати турнір на призи музею, щоб ця справа продовжувала жити.

А Вадим Костюченко пообіцяв на роковини відкриття музею організувати експозицію кубків і трофеїв, які коли-небудь вигравав великий футболіст і тренер. Таким чином, життя Валерія Васильовича продовжується і зараз.

Жорж Тимошенко, однокласник Валерія Лобановського:

- На зустрічі, присвяченій 50-річчю з дня закінчення школи, ми вирішили до 70-річчя Валєри відкрити меморіальною дошку, привласнити школі його ім"я, перейменувати зупинку біля неї і відкрити музей. Сьогодні нам вдалося виконати останній пункт нашого плану.

Аделаїда Панкратіївна, дружина Валерія Лобановського:

- Сьогодні я сповнена відчуттям подяки до всіх, хто брав участь у відкритті цього музею, хто прагнув зібрати різні матеріали, і вклав сюди свою душу і серце. Організаторам дійсно вдалося передати той дух і атмосферу, які панували в цьому кабінеті в той час, коли тут вчився Валєра. А найголовніше - вдалося зберегти ауру, ніби ми тільки вчора розлучилися.

"Динамо" (Київ)

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрили музей Валерія Лобановського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути