Ексклюзиви
середа, 24 грудня 2008 18:26

ТОП-10 наймолодших чемпіонів (ФОТО)
20

Спортсмени відрізняються не лише спритністю, вправністю та майстерністю, але й тим, у якому віці їм підкоряються п"єдестали найпрестижніших світових змагань. Британське видання The Telegraph здійснило, історичний екскурс, щоб пригадати ТОП-10 наймолодших чемпіонів.

1. Пеле (Pele)


Едісон Арантес ду Насіменту, знаний як Пеле, був дуже обдарованим і не по роках розвинутим юнаком. Бразилець розпочав грати за "Сантос" у віці 15 років, а у 16 уже дебютував у міжнародних матчах. У 1958 році Пеле потрапив до національної збірної Бразилії. І виявилося, що саме цей юнак приніс Бразилії перемогу на кубку світу у Швеції. Тоді 17-річний футболіст забив єдиний гол у матчі зі збірною Уельсу. Через 10 днів у фінальному матчі зі Швецією він же забив шостий переконливий м"яч. Футболіста нагородили як наймолодшого фіналіста й володаря Кубка світу.

2. Борис Беккер (Boris Becker)


На головну сцену тенісних змагань спортсмен потрапив 1985 року. Тоді 17-річний юнак став володарем титулу Королівського клубу (Queen"s Club), а вже за якихось два тижні підкорив Вімблдон. Ніхто не сподівався, що молодий тенісист, який не був серед фаворитів турніру, зуміє перемогти. Він переконливо подолав Кевіна Керрена й закріпив свою перевагу над улюбленцем публіки перемогою наступного року.

3. "Дітки" з "Манчестер Юнайтед" (Manchester United"s "kids")


Коли "Манчестер Юнайтед" програв "Астон-Віллі" з рахунком 1:3 на відкритті сезону 1995-96 Прем"єр-ліги, Хансен, власник The Telegraph, сміливо відгукнувся про команду: "З дітками ніколи не виграєш!" Проте команда Алекса Фергюсона, що складалася з молодих футболістів, серед яких був і Девід Бекхем, довела протилежне перемогою у Прем"єр-лізі й титулом володарів Кубка виклику.

4. Ронні О"Салліван (Ronnie O"Sullivan)


Ронні-"Ракета" вперше подав сподівання на зіркову більярдну кар"єру в 10-річному віці. Вже у 15 років хлопець став найкращим гравцем Англійського аматорського чемпіонату з більярду 1991 року. А у 1993 році Ронні став чемпіоном Великобританії, причому наймолодшим за всю історію змагань. На той час йому виповнилося майже 18.

5. Майк Тайсон (Mike Tyson)


Після успішної аматорської кар"єри Тайсон дебютував у професійному боксі у березні 1985 року. Із 28 поєдинків 26 спортсмен завершив нокаутом, а 16 з них – у першому раунді. Свій перший чемпіонський титул Тайсон завоював у поєдинку проти Тревора Бербіка. Тоді 20-річний боксер став наймолодшим чемпіоном за всю історію суперважкої категорії.

6. Льюіс Хемілтон (Lewis Hamilton)


Гонщик Mclaren 23-річний Льюіс Хемільтон у сезоні 2008 року став наймолодшим чемпіоном "Формули-1", закінчивши гонку Гран-прі Бразилії на п"ятому місці. Пілот на одне очко випередив найближчого переслідувача Філіпе Масу в загальному заліку. В дебютному сезоні 2007 року Хемілтон став віце-чемпіоном. Крім того, британець перший темношкірий гонщик Формули-1 за останні 20 років.

7. Мартіна Хінгіс (Martina Hingis)


"Швейцарська міс", названа на честь Мартіни Навратілової, побила всі можливі рекорди у першості серед юних чемпіонів. У 12 років вона перемогла на турнірі Великого шолома серед юніорів у Франції, через 2 роки стала наймолодшою учасницею Australian Open. У 1996 році Мартіна разом із напарницею Оленою Суковою завоювали Вімблдон. Хінгіс тоді було 15 років і 9 місяців. А вже у віці 16 років і 3 місяців швейцарська тенісистка стала наймолодшою в історії Вімблдону чемпіонкою в одиночних змаганнях.

8. Яхангір Хан (Jahangir Khan)


Найвидатніший гравець за всю історію сквошу став чемпіоном у 17 років. Тоді він переміг фаворита змагань World Open австралійця Джеофа Ханта (Geoff Hunt). Хану належить рекорд – 555 переможних матчів поспіль.

9. Тайгер Вудс (Tiger Woods)


"Тигр" Вудс міг похвалитися значними досягненнями у гольфі ще до того, як вирішив увійти до професійного спорту. Чи то майстерність юного гравця, чи спортивна удача, однак він тричі поспіль виграв Чемпіонат юних аматорів США. А у 1997 році став наймолодшим переможцем турніру US Masters. Вудсу виповнилось тільки 21, а на його рахунку вже був світовий рекорд – 12 ударів, що на 3 удари більше від попереднього рекорду Джека Ніклауса.

10. Шон Едвардс (Shaun Edwards)


17-річчя регбіст відсвяткував підписанням контракту з Wigan вартістю 35 тис. фунтів. Тож Едвардс став наймолодшим спортсменом, котрий виступав у фіналі Challenge Cup. Рік по тому він уже носив звання наймолодшого капітана на "Вемблі". А у 21 рік Едвардс привів свою команду до чемпіонського п"єдесталу, перемігши суперників Halifax.

rate1
Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 наймолодших чемпіонів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути