субота, 09 червня 2012 20:47

"Типова європейська країна" — шведський бізнесмен про Україну

"Типова європейська країна" — шведський бізнесмен про Україну
43-річний Йорґен Еріксен Фото: Ігор ЛУБ'ЯНОВ

43-річний Йорґен Еріксен, шведський підприємець, організував у фан-зоні "Swedish Corner" ("Шведський куточок") великий бар просто неба для вболівальників своєї збірної. Там збирається найбільше іноземців.

Як ви організували свій бар? Домовлялися з УЄФА?

- Мені розповів один приятель про таку можливість, бо шведи розмістяться в Києві, тож буде попит. Потрібно було зв'язатися з організаторами в Києві та затвердити все через УЄФА. Зі мною тут і бармени приїхали, тож і сервіс — теж шведський.

Скільки ви вже в Україні?

- Ми приїхали у понеділок, щоб збудувати все тут і налаштувати, - це зайняло досить багато часу.

Вже бачили Київ?

- Не дуже. Ми багато працюємо, тож бачимо його здебільшого через вікно автомобіля. Хлопці ще виходять трохи у місто, а я відпочиваю від роботи.

Які перші враження від України?

- Позитивно те, що ми дуже швидко пройшли митницю. Навіть не очікували, що все буде так легко. Думали, довго водитимуть по різних інстанціях. Але виявилось, що й митники, і прикордонники дуже нам допомогли і швидко все оформили. За що я їй дуже вдячний. Нам більше часу зайняло спілкування якраз із польськими митниками, які дуже довго все перевіряли. І це було досить дивно.

А сам Київ як вам?

- Люди чудові просто, але дуже мало хто розмовляє англійською. Це не створює проблем, коли спілкуєшся на вулиці або обслуговуєш українців. Але коли спілкуєшся з робітниками чи колегами, це клопіт.

Як українська інфраструктура? Чимало іноземців нарікають на неї...

- Та трохи є... Дороги і сервіс могли б бути кращими. Гадаю, ми просто у Швеції організованіші, тому все роблять дуже швидко і докладно. Але, можливо, це просто різниця менталітетів між шведами та українцями.

Не відмовляли вас їхати в Україну?

- Було таке. Ми ж усі дивимось новини, знаємо про переслідування опозиції, про особливості вашого політичного життя, порушення прав людини. Проте я сподіваюсь, це не буде проблемою для проведення чемпіонату. Гадаю, як Україна в цілому, так і кияни зокрема, мають бути горді з того, що приймають такий визначний захід. Це рідко кому вдається. І це можливість показати вашу країну всьому світові — не стільки політиків, скільки внутрішнє життя, як українці живуть, що люблять, традиції, звички тощо. І це для пересічних європейців значно важливіше, бо ж ми насправді досить мало досі знали про Україну. І от реальність перевершила наші очікування. Все набагато краще. Типова європейська країна.

Що не сподобалось?

- Найбільше — це те, що на все тут іде багато часу. Люди не цінують його. Щось плануєш, а українець тобі каже — ой, не зараз, давай пізніше. Таке щось, як вічне "manana" в іспанців. Це іноді бісить просто, бо нічого не встигаєш.

Українська кухня подобається?

- Хм, - українське пиво подобається. Оте, з довгою назвою на червоному...

"Чернігівське"?

- Так-так! "Чернігівське"... Неможливо вимовити. Але пиво найбільше сподобалось з того, що я пив. З традиційно кухнею ще не стикався, ми зазвичай їмо в "МакДональдзі" або купуємо продукти в супермаркеті. Проте ще матиму час.

Зі шведською збірною не зустрічалися?

- Ще ні, але дуже на це розраховую. Вони розмістилися в Обухові, тут зовсім неподалік. Але ще не мав змоги, на жаль. Сьогодні має бути прийняття зі шведською збірною, то, може, поспілкуюсь. І на матчі піду, звісно.

Що думаєте про шанси Швеції?

- Ой, що Швеція краще виступить, то гірше буде Україні, правда? - сміється. - Бо ж там ще Англія і Франція... Я б дуже хотів, щоб ми пройшли далі. Цьогоріч у нас дуже добра команда. А там побачимо. В кожному разі ми тут до кінця чемпіонату.

Не важко було домовлятися з українцями? Вимагали хабарів?

- Попервах ми хотіли трошки інше місце. І... - сміється. - Словом, українці нам відмовили. А, коли вже схвалили питання по фан-зоні, то жодних проблем не було. Тож ніяких хабарів не платили, все було чемно.

Зараз ви читаєте новину «"Типова європейська країна" — шведський бізнесмен про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути