понеділок, 11 листопада 2019 13:18

"Тайсон вчинив непрофесійно" - Франков

"Тайсон вчинив непрофесійно" - Франков
Артем Франков вважає, що в сканадальному епізоді потрібно детально розібратися. Фото: соціальні мережі

Головний редактор журналу "Футбол" Артем Франков прокоментував скандальний епізод між Тайсоном та вболівальниками, про це пише "Динамо від Шуріка"

Кілька тез з приводу всього цього неподобства. Ми всі no to racism, але давайте звернемося до суті того, що сталося.

1. Я поки не зустрічав виразного відео або хоча б виразної розповіді. Про те, що саме скандували на трибуні - у фан-секторі "Динамо".

2. Почалося це, наскільки я розумію, відразу після того, як Дентіньйо влетів в Бущана. Скільки фанатів, що саме кричали? Гупали? Бухати? Бухати? Почути б.

З. Що б не відбувалося на трибунах, поведінка футболістів, що біжать до фан-сектору на розбірки, є невірним і непрофесійним. УЄФА багаторазово і люто попереджав, про це прекрасно відомо всім в нашому футболі: якщо навколо поля відбувається щось в цьому дусі, слід звертатися до головного арбітра і тільки - він знає процедуру, він знає, як чинити. І вже точно категорично забороняється реагувати на дії або вигуки трибунних провокаторів - тому що це веде, єдино, до розширення масштабу провокації ( "ти ж розумніший - не відповідай!"). Ні Балотеллі в Вероні, ні Стерлінг в Софії, ні Кулібалі де б то ні було підбігали, наскільки я пам'ятаю, до фанатів, намагаючись особисто відновити справедливість і донести до натовпу свою точку зору - вони саме що зверталися до арбітра. Так чому ж повелися гравці "Шахтаря"?

Футболісти не мають права бігти до трибун

4. Реакція на те, що сталося до болю нагадала класичне і приписуване, як все влучні фрази з нальотом абсурду, Віктору Черномирдіну: "Ніколи такого не було, і ось знову". Ні для кого не секрет, крім, можливо, деяких ельфів і тролів, а також виступаючих з трибуни, що велика частина фанатів, в тому числі українських, дотримується крайніх, екстремістських переконань, а серед цієї більшості переважна більшість праві - тобто з усіма принадами на зразок фашизму і расизму, всіма цими зигами, кельтськими хрестами і 1488. Це і справді існує, живе і розвивається всюди. Більш того, ризикну припустити, що якби умовний ЖР підбіг до одного з секторів з фанатами Ш, він теж зміг би дізнатися про себе багато нового.

5. З расизмом у всіх його проявах (чорний, білий, фіолетовий в цяточку) бореться або повинен боротися весь світ, в тому числі футбольні клуби, що несуть певну відповідальність за своїх уболівальників. Відбуватися цього слід поза якихось історичних комплексів провини і неповноцінності. Одним словом, розслідування неминуче, воно необхідне і воно покликане продемонструвати, що і в якому масштабі сталося в Харкові на "Металісті", як потрібно було робити і як поступили, хто винен.

6. До цього я не хочу розкидатися ярликами, діагнозами і вироками - тобто робити те, до чого мене почали закликати вболівальники на другій хвилині відбувається. Вам все ясно з ходу, неупереджені ви мої? А я от хотів би дочекатися більш виразного і здоровому глузді збору інформації, здійсненого нехай і по гарячих слідах, але максимально відстороненого від емоцій і всякого роду закликів-гасел.

Потрібно зібграти всю інформацію, а не чрозкидатися вироками, ярликами, діагнозами

Для початку відверто поговорите з самим собою і розберіться, що для вас у всій цій історії важливіше, що первинне: боротьба з расизмом взагалі і в футболі України зокрема або покарання київського "Динамо"? З другим, зрозуміло, набагато легше розібратися, ось тільки не варто забувати, що футбол у нас зовсім не якесь суверенна держава в державі, і проблема ця загальна - ось тільки я не чув ні від кого пропозицій зустрітися, обговорити, виробити заходи. Та хоча б проблему сформулювати, чорт забирай! Або вона існує тільки в рамках окремих секторів окремих клубів ?!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" відреагувало на расистський скандал у матчі з "Шахтарем"

Матч 14 туру УПЛ між "Шахтарем" завершився перемогою донецької команди 1:0. Гірники тепер випереджають киян на 13 очок в турнірній таблиці.

Зараз ви читаєте новину «"Тайсон вчинив непрофесійно" - Франков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути