понеділок, 05 листопада 2007 10:01

Суркіс: зі спадкоємністю традицій в "Динамо" покінчено

Через різкое загострення ішемічної хвороби серця головного тренера "Динамо" Йожефа Сабо готувати команду до матчів чемпіонату України і Ліги чемпіонів тимчасово буде його асистент Олег Лужний. Президент "Динамо" Ігор Суркіс прокоментував для "Сегодня" ситуацію, що склалася.

- У Сабо загострилася ішемічна хвороба серця, - говорить президент "Динамо". - Він не раз звертався до лікарів з цього приводу, ще не будучи головним тренером, і ми про це знали. На цей раз довелося вдаватися до послуг "швидкої допомоги", здається, Йожефа Йожефовіча навіть госпіталізували.

- Він повернеться на пост головного тренера після одужання?

- Хай одужає, про решту говорити не варто. Тим більше, не так багато часу залишилася до зими, коли, як ви знаєте, у нас будуть великі зміни. У мене немає претензій до Сабо: він прийшов в розбалансовану команду, але йому не вдалося стати рятівником. У тому, що відбувається з командою, є моя провина і провина всіх, хто працює на клуб. Головне, ми розуміємо це і знаємо, що робити, щоб піднятися. Зимової перерви чекаємо як манну небесну. Тоді ми очистимося від багатьох непотрібних людей, які фактично закінчили грати у футбол. Це стосується як українців, так і легіонерів. На трансферному ринку працюватимемо не на словах, і якщо знайдуться іноземці - зокрема бразильці, - які реально зможуть підсилити команду, ми їх придбаємо. Крім того, введення до складу чотирьох-п"яти молодих українців - питання практично вирішене.

Криза назрівала давно. Після смерті Валерія Лобановського я пішов шляхом, який він мені рекомендував, - збереження традицій. Але люди, які намагалися зберегти ці традиції, не змогли нічого зробити - у них не вистачило ні знань, ні досвіду, ні бажання на межі самопожертвування, щоб керувати такою командою, як "Динамо". Вони всі хочуть трішки працювати і трішки займатися дозвіллям. А так не буває.

Я визнаю помилку. Стратегічна вона була чи ні, покаже час. Ми вже почали змінювати ситуацію, запросивши Чохонелізде гендиректором, переманили грошима провідного італійського тренера з фізпідготовки. Упевнений, і тренера підберемо, гідного київського "Динамо". Зі спадкоємністю традицій покінчено. Нам потрібно рівнятися на результати Лобановського, але не на його тренерську спадщину. На жаль, з відходом самого Лобановського і - зовсім недавно - Зеленцова виявилось, що по цьому шляху вести команду нікому. Тому чистка буде і в клубі. Комусь час на пенсію, комусь - повернутися до тренерської роботи. Базою для пересидки колишніх головних тренерів київське "Динамо" більше не буде. У цьому плані я беру як приклад ситуацію у "Шахтарі". З величезною шаною ставився до Віктора Прокопенка, який пішов з життя. Якби він не був так близько пов"язаний з "Шахтарем" і жив би, даю слово - я запросив би цього великого тренера. Це, на мій погляд, єдиний український фахівець, який зміг би підняти ці руїни. Але свого часу Ринат Ахметов, запросивши Луческу, прибрав Віктора Євгенійовича від команди, щоб не дратувати нового тренера. Ось це ми і зробимо взимку. До зими залишилося вісім матчів, і якщо у цієї команди є честь і совість, то вона збереться і проведе їх гідно.

- А чого ви чекаєте в цій ситуації від Лужного?

- Це та людина, яка дисципліну швидко наведе. А який він як тренер... Я знаю це точно так, як і ви. Давайте подивимося. Вісім ігор - це небагато, але достатньо, щоб себе якось зарекомендувати.

Зараз ви читаєте новину «Суркіс: зі спадкоємністю традицій в "Динамо" покінчено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути