четвер, 21 лютого 2019 11:09

Студент "Політехніки" помер після поразки нокаутом у Львові

 

В лютому 1932 року у львівському театрі "Nowości" проходив чемпіонат Львова з боксу. Змагалися представники семи спортивних клубів, серед них такі відомі, як "Гасмонея", "Чарні", "Лехія", "Погонь". Триденні баталії в неділю, 21 лютого, завершились трагедією. Внаслідок отриманих травм у лікарні після бою помер 23-річний Євгеніуш Годлєвський з "Погоні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть корейського боксера спричинила реформу в боксі

Змагання викликали неабиякий інтерес публіки. Чвертьфінальні і півфінальні поєдинки відвідували близько 600 уболівальників, а на фінали їх зібралося понад тисячу. У вирішальному поєдинку в напівтяжкій вазі зустрілися Герман Гросс з "Гасмонеї" і Євгеніуш Годлєвський з "Погоні". Сили були не рівні. Гросс – багаторазовий чемпіон Львова, віце-чемпіон Польщі. За сім років кар'єри провів понад 100 поєдинків. Його суперник – амбітний, затятий і вкрай заведений викриками публіки: "Не здавайся, дай йому, бий!"

Гросс мав велику перевагу. В третьому раунді вона стала тотальною. Але суперник не здавався, та й рефері не зупиняв поєдинок. Врешті він завершився важким нокаутом студента "Політехніки" Годлєвського. Непритомного його відвезли до лікарні, де він помер близько 10-ї вечора внаслідок розриву кровоносних судин головного мозку.

Годлєвський помер внаслідок розриву кровоносних судин головного мозку

Смерть на рингу викликала жваве обговорення в суспільстві. Місцеві газети задавались питанням, хто винен у трагічній смерті боксера. Називались і рефері Отто Ляндек з Лодзі, один із найвидатніших боксерських суддів, який міг раніше зупинити бій. І організатори турніру, і лікарі, які допустили Годлєвського до бою. Раніше він вже був нокаутований в Бельгії і мав крововилив. А трьома роками перед тим йому заборонили битись через поганий стан здоров'я. Преса звинувачувала і декілька десятків уболівальників, які заводили боксерів своїми вигуками і закликами. Самого ж Германа Гесса арештували після бою, на волю він вийшов 6 березня після внесення застави 500 злотих і продовжив боксерську кар'єру. Інформації про те, чи хтось поніс покарання і чи були зроблені якісь висновки, наразі розшукати не вдалося. Відомо тільки, що трохи більше як за рік, у травні 1933-го, у Львові сталася наступна смерть внаслідок травм, отриманих на ринзі. Того разу загинув німецький боксер Віллі Урбах.

У 1933-1934 роках львів'янин Герман Гесс виступав серед професіоналів. Він провів сім поєдинків, з яких чотири виграв, один програв і два закінчив унічию. Двічі претендував на титул чемпіона Польщі у надважкій вазі, але бої з чемпіоном Адольфом Кантором завершувались унічию і титул залишався у Кантора.

Зараз ви читаєте новину «Студент "Політехніки" помер після поразки нокаутом у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути