понеділок, 23 грудня 2013 10:44

"Сьомін зрадив тих, хто в нього повірив і втік в "Локомотив" за грошима" - Суркіс

"Сьомін зрадив тих, хто в нього повірив і втік в "Локомотив" за грошима" - Суркіс
Суркіс: "Буду робити все, щоб у Блохіна вийшло". Фото: fcdynamo.kiev.ua

Президент "Динамо" Ігор Суркіс в інтерв'ю sport - weekend.com розповів про враження від багаторічного керівництва клубом. Зокрема, він розповів про...

Про Валерія Лобановського

Інтелігентна людина, розвинена, масштабна і така, що не приймає половинчастих рішень. Завжди максималіст по життю і при цьому прагматик - знав, як прийти до поставленої висоті. Як у спорті, так і в житті. Мені особисто він багато чого дав в плані футболу, в якому не буває дрібниць. Зараз на пострадянському просторі подібного тренера немає і, думаю, ще довгі роки не буде.

Ми намагалися його повернути раніше, ніж в 1996 році, але він така людина, яка ніколи не пішла би на голе місце. Він придивлявся до нас, а ми - до нього. Ми розуміли, що саме цей тренер може підняти команду на якісно інший рівень. Що йому і вдалося протягом першого і другого сезонів. Звичайно, потім стала проходити зміна поколінь. Потрібно було потерпіти рік- два, і я впевнений, що він зробив би ще одну велику команду. Але Валерій Васильович пішов з життя... В останні роки він часом не брав участі в тренувальному процесі, але механізм так був налагоджений, що працював і без нього. Він завжди крокував у ногу з часом, розуміючи, що він змінюється. Раніше, коли треба було, поводився жорстко, і його називали "залізним полковником". Коли настала демократія, він зрозумів, що з-під палки зробити нічого не можна. Якщо раніше футболіст був немов солдат, трохи рот відкрив - відразу в дисбат, то сьогодні гравці отримують величезні гроші. Можна сказати, мільйонери. Люди, які відчувають себе вільно, можуть говорити все, що завгодно. Через це часом можуть виникати проблеми - саме щось подібне сталося торік в "Зеніті". Тому наставнику команди потрібно крокувати в ногу з часом, змінюючи акценти у своїй роботі, щоб, не принижуючи гідності футболістів, керувати колективом. У цьому, напевно, і полягає тренерська мудрість. Легіонери? Тільки через стан свого здоров'я Валерій Васильович не міг вже віддаватися роботі так, як він це робив навіть в 1997-99 роках. Будь у нього це здоров'я, повірте, він впорався б з будь-якими легіонерами.

Про період Газзаєва

Я готовий був терпіти і далі, тому що мені було зрозуміло, що робить Валерій Георгійович: він хотів побудувати команду на українських футболістах, зміцнивши її сильними легіонерами. Правда , для цього потрібен був час. Однак сам тренер не захотів цим часом скористатися. Він настільки амбітний і переживає за результат, що хоче все зараз і відразу. Навіть у той момент, коли їм самим затівалася перебудова команди. Південний характер...

Зате команда Валерієм Георгійовичем робилася на роки, і я можу навести приклад: саме він не тільки наполіг на покупці Коваля, Хачеріді, Гармаша і Ярмоленка, але й став стабільно ставити їх в склад. На сьогоднішній день ці футболісти є лідерами київського "Динамо". Однак заграли вони все за Газзаєва, якого тоді нещадно критикували. Цей тренер залишив не випалену землю, а гравців, за якими сьогодні половина Європи ганяється. Можливо, мені не вдалося знайти якихось слів, щоб його утримати. Оскільки я керівник, своєї провини не знімаю. Однак він - тренер, який відбувся, який виграв Кубок УЄФА - сам прийняв рішення піти. Можливо, він відчув, що втратив нитки управління або те, що команда в нього перестала вірити.

Про Юрія Сьоміна

У Сьоміна, можливо, була образа на мене, у мене - на нього. Однак сьогодні я вважаю, що і він багато чого зробив для київського "Динамо": виграв золоті медалі, кілька разів потрапляв у Лігу чемпіонів. Однак у заключний період його роботи в Києві деколи траплялися речі, які я не міг зрозуміти. Як, наприклад, його від'їзд до Москви після поразки від "Шахтаря" з рахунком 1:4. Моє рішення про відставку Сьоміна, швидше, було навіть емоційним. Команда перебувала в такій кризі після великих поразок від ПСЖ і "Шахтаря", що потрібно було не в Москву летіти, а їхати в Київ, щоб вирішувати спільно, яким чином гравців виводити з подібного стану...

Моєю помилкою було те, що я запросив Юрія Павловича вдруге. Чітко визнаю, що не повинен був запрошувати його в 2010 році. Людина, що створила команду, яка виграла чемпіонат з відривом у 15 очок, потрапивши безпосередньо в Лігу чемпіонів, через якусь фінансову складову, яка була в "Локомотиві", побіг з цієї команди і зрадив тих гравців, які в нього повірили. Я вважаю, що він кинув тоді команду! Причому я не попросив у головного тренера жодної компенсації, пішов йому назустріч, розуміючи його вік і борг перед "Локомотивом". Але вийшло так, що у Сьоміна не вийшло в Москві після повернення в свою колишню команду. Також не склалося у нього і після другого пришестя до Києва.

Про проблему пошуку тренера

Не завжди тренер, з яким ти познайомився, поїде сюди. Західні фахівці дивляться, як правило, на такі клуби, як "Челсі", "Манчестер Юнайтед" і т.д. Заманювати ж тренера тільки грошима не здається правильним. Хотілося, щоб ще душа була тут.

Якби у мене вийшло знайти фахівця, як це свого часу зробив Ахметов для "Шахтаря", пройшовши важкий шлях, і щоб цей тренер став душею і серцем команди, я був би найщасливішою людиною. Я ж і з Капелло вів переговори, і з Ліппі. Ну не виявляють вони величезного бажання працювати з "Динамо"! Ліппі, наприклад, хотів очолювати лише збірну. А треба, щоб тренер горів, як це робив Сьомін в перший прихід. У нього було таке завзяття і бажання довести, що він - Тренер! Я був упевнений в тому, що у нього все вийде, готовий був піти на будь-які кроки, прибрав з команди порядку дев'яти футболістів тільки тому, що у головного тренера була така воля. І у нього виходило доводити свою правоту. Правда, потім втік з корабля...

Про поразки

На сьогоднішній день, як би ми не були слабші за ПСЖ і "Шахтар", але не може команда програвати по 1:4. Є різні схеми гри. Якщо ти не можеш на рівних конкурувати з "Барселоною", так ти закрийся, зіграй від оборони. Поразка поразці - різниця. Блохін програв - 0:3 "Металісту", і в нас на цей рахунок була серйозна розмова. На його думку, він пішов ва-банк , і яка різниця - 0:1 або 0:3? А різниця величезна! У психологічному плані. Адже через якийсь час тобі знову грати з тим самим "Металістом". Є речі, які недозволені для великих клубів. У будь-якому матчі можна поступитися, але треба до кінця боротися і залишати шанс змінити ситуацію. А коли програєш з рахунком 1:4 або 0:3, ти вже змінити нічого не можеш.

Про кризу в тренерському корпусі

Криза присутня - однозначно. Трапляється, що хтось довго виявляється не затребуваним, як один час був Фоменко, наприклад, але я завжди розумів, що він - грамотний тренер. Він працював свого часу в київському "Динамо", потім - в інших командах. Вже тоді я прекрасно розумів, що це за фахівець, але тоді він пішов з причини, про яку я буду писати тільки в мемуарах. Проте це тренер, який знає, чого хоче, і з харизмою. У збірній України він довів це, з нічого створивши реальний шанс потрапити на чемпіонат світу. Іноземний тренер "Динамо"? Це повинен бути той, хто буде розуміти філософію клубу. Не скаже, що мені наплювати на те, що було до мене, давайте, мовляв, все робити навпаки, купіть мені десять футболістів, цих я не купував, мені вони не потрібні і т.д.

Про запрошення Блохіна та його цькування

Запрошення Олега Володимировича було абсолютно правильним. Раніше він неодноразово у своїх інтерв'ю говорив : "Динамо" (Київ) пробував тренувати багато хто, але у них не вийшло, а мені, людині, яка гравцем віддала цій команді все, стала тут володарем "Золотого м'яча", збірну вивіла до вісімки найсильніших, такого шансу не надали. Ось я і надав. Я вважаю, що цей футболіст - легенда київського футболу . І я б дуже хотів, щоб Блохін став у цій команді тренером-легендою. І я все для цього роблю. Бачите, які у мене міцні нерви! Ми йшли на п'ятому місці, зараз піднялися трохи вище, а я тренера не знімаю, довіряю йому і підтримую всіляко і впевнений, що у нього все вийде. Сьогодні гра команди потихеньку налагоджується, мікроклімат у ній - теж. Я створив всі умови Блохіну для того, щоб на тренерському містку він себе відчував царем. Він був таким в якості футболіста і зараз пускай доводить, що є царем як тренер.

Блохін, отримавши пропозицію від "Динамо", прийшов до Конькову і чесно йому сказав, що у нього з'явився такий шанс. Як професійний футболіст, який їв свого часу один хліб з ним, президент потиснув йому руку зі словами "Олег, ти мені як керівнику федерації створив проблеми, але як людина я тебе розумію". Точно так само, як Сьомін в 2009 році прийшов до мене і сказав: "Все моє життя була присвячене "Локомотиву", і в мене, повернувшись, буде можливість отримати певну кількість грошей за свої акції. У мене діти, внуки і в кінцевому підсумку - сім'я. Відпустіть мене. Іншої можливості у мене не буде". По-людськи я пішов йому назустріч, хоча, якщо діяти жорстко і професійно, не повинен був на це йти. Хоча, можливо, Сьомін б тоді не працював з душею, а затаїв би якусь образу. Тому що ті суми, які йому обіцяли в "Локомотиві", я не повинен був брати на себе і компенсувати - вони були немаленького розміру.

Блохін не побіг в збірну іншої країни або за грошима кудись. Повірте, у Олега Володимировича в "Динамо" не такий вже великий фінансовий контракт. Він приїхав у Федерацію футболу і чесно запропонував: хочете, я доведу зі збірною цикл до зими. Вони йому сказали: ні. Можливо, все робиться на краще? Знайшли Фоменка, який виявився кваліфікованим тренером і вивів команду в стикові матчі. Блохіна ж, як мені здається, хвороба підкосила. Після такої хвороби не можна вийти і відразу діяти на повну силу - має пройти час. І ось сьогодні я бачу, що Блохін знову працює як і раніше.

Цькування йде по повній програмі! Володаря "Золотого м'яча" труять хлопчики -журналісти, які навіть не бачили, як Блохін грав у футбол! І це замість того, щоб його підтримати. Жодна людина такого шаленого пресингу не витримає, але треба віддати належне: Олег Володимирович - людина стійка. Ледь що сталося - Суркіс розмовляє з Траппатоні. Я ж з італійцем не те що не розмовляв - у мене навіть таких думок не було! Потім вони повідомляють: я злітав до Аргентини і ледь не домовився з Б'єлса. Хоча я завжди заявляю, що повністю довіряю Блохіну і буду робити все можливе, щоб у нього все вийшло.

Зараз ви читаєте новину «"Сьомін зрадив тих, хто в нього повірив і втік в "Локомотив" за грошима" - Суркіс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути