пʼятниця, 15 лютого 2013 12:03

"Сьомін гарантував Роману місце в основному складі. Блохін до переходу сина поставився спокійно" — Анатолій Безус

"Сьомін гарантував Роману місце в основному складі. Блохін до переходу сина поставився спокійно" — Анатолій Безус
"Рома з трьох років не розлучався з м'ячем" - батько футболіста ФОТО: Сергій Дзех

В останній день минулого року півзахисник "Ворскли" Роман Безус перейшов до київського "Динамо". Батько футболіста Анатолій Григорович у розмові з кореспондентом Gazeta.ua розповів про становлення сина як гравця, чому Роман шукав у Туреччині православний храм і який фактор став вирішальним у виборі нинішнього клубу футболіста.

"Усе життя пропрацював дитячим футбольним тренером. І коли народився Рома, чітко знав, чим він буде займатися. Син і сам прикипів до футболу. Вже з трьох років не розлучався з м'ячем, а у шість міг жонглювати ним не гірше за професійного футболіста. Тоді я і зрозумів: у сина є талант, який треба розвивати. Взяв його у свою футбольну групу і почав ганяти. Причому більше за інших. Хотів перевірити, наскільки вистачить йому характеру і волі.

Тренування були важкі, а він хоч і дитина та жодного слова ніколи не сказав, усе терпів. А вже у 15 років перейшов у дорослу місцеву команду "Кремінь", яка грає у другій лізі. Там вже йому важко довелося, бо грати треба було проти здорових мужиків. Через те і до стартового складу рідко потрапляв. Виходив здебільшого на останні 15 — 20 хвилин."

Якщо він не був основним гравцем, як у Романа виник варіант з переходом до "Ворскли"?

"Колишній тренер полтавців Микола Павлов інколи приїжджав до Кременчука на ігри "Кременя". Запримітив Рому. Мабуть, йому сподобалося, як син вміє працювати з м'ячем, його техніка. Тоді Микола Петрович і запропонував Роману переїзд до Полтави. Навіть не зважив на його нерегулярну ігрову практику. Я зразу сказав: "Тобі треба рости. У "Ворсклі" хороші гравці і там ти зможеш зробити крок вперед у кар'єрі". Син згодився, без вагань зібрав речі і поїхав у Полтаву. Отак у 18 років став гравцем команди прем'єр-ліги."

Важко було адаптуватися у новому клубі?

"З гравцями він швидко знайшов спільну мову. Особливо подружився з хорватом Денісом Главіною. Часто дзвонив і розповідав, як Деніс допомагає йому у побуті, підказує ігрові нюанси. А от Павлова Роман спершу боявся, розказував: "Як гляне на мене Микола Петрович, то і душа в п'ятки іде". Найважче йому було на тренуваннях. Пам'ятаю перші його збори у Туреччині. Дзвонить: "Тато, все болить - і руки, і ноги. Та я обов'язково витерплю, а далі вже легше буде, бо організм звикне". Коли йому найтяжче було, Рома шукав у Туреччині православний храм і молився. Це дуже допомагало."

Що Роману дав полтавський період кар'єри?

"Він почав грати набагато швидше, навчився думати на полі. Телефонував і казав мені: "Різниця з другою лігою просто колосальна!". А коли до Ліги Європи потрапив, то взагалі у захваті був: "Тату, я хочу грати у такий же швидкий футбол". Я його заспокоїв: "Все у тебе буде. Головне — не поспішай, а просто грай у своє задоволення".

Тоді у Романа з'явилась можливість перейти у "Динамо".

"Так. Рому дуже хотів бачити у своєму складі колишній наставник киян Юрій Сьомін. Він так і казав: "Переходь. Бачу тебе гравцем тільки основного складу". Син був готовий, але нас зупинив Микола Павлов. Порадив ще трішки потерпіти. Прислухалися до тренера."

Чому син не переїхав до Києва у літнє міжсезоння, коли Павлов пішов з "Ворскли"?

"Тут вже нас почав вмовляти президент полтавців Олег Бабаєв. Каже Ромі: "Пограй до зими, поможи клубу гідно виступити і тоді вже ніхто ніяких перепон тобі не чинитиме". По-людськи ми просто не могли відмовити. Все таки "Ворскла" дуже багато дала Роману. Пояснили це і президенту "Динамо" Ігорю Суркісу. Рома тоді пообіцяв Ігорю Михайловичу, що взимку перейде тільки до київського клубу."

Невже у Романа не було бажання перейти до європейського клубу? Ходили чутки, ним цікавилися клуби з Німеччини та Італії.

"Якби Рома не пообіцяв нічого Суркісу, то можливо б так і вчинив. Ближче до зими почали з'являтися чутки, що ним активно цікавиться італійська "Болонья". Стали якісь агенти надзвонювати, свої послуги пропонувати. Та син нікого не слухав, чітко вирішив, що піде тільки у "Динамо". Хоча я б особисто хотів, аби він пограв під керівництвом європейського тренера. Можливо, це його чекає у майбутньому."

Взимку у "Динамо" вже не було Юрія Сьоміна. Чи хотів бачити Безуса у складі "Динамо" новий тренер Олег Блохін?

"Він спокійно поставився до переходу Романа. Тільки і сказав: "Все у твоїх руках. Хочеш грати — прояви себе. За красиві очі я в склад не поставлю". Ромі сподобалася така відвертість. Він страшенно загорівся бажанням проявити себе у "Динамо". Я добре знаю, що якщо він захоче, то зі шкіри вилізе, але цілі доб'ється."

Якщо Роману не вдасться заграти у "Динамо" — ваші подальші дії?

"Знаю, що у "Динамо" не змогли проявити себе колишні гравці "Ворскли": Сергій Кравченко, Олександр Мелащенко, Руслан Ротань. Але орієнтуватися на невдалі приклади — не в нашому стилі. "

Зараз найкращий клуб України — "Шахтар". Коли "Динамо" зможе піднятися до рівня гірників?

"Це дуже делікатне питання. Знаючи крутий характер Блохіна, я впевнений, кияни стануть дуже скоро боєздатною одиницею. Але точні терміни називати не беруся. У цьому сезоні кияни можуть претендувати максимум на друге місце в чемпіонаті. Хоч, як на мене, "Дніпро" у чемпіонаті має кращі шанси на срібло. Дніпропетровськ — найбільш прогресуюча команда країни, у них колосальний потенціал і дуже сильно поставлена командна гра. Та навіть, якщо кияни взагалі не потраплять до трійки призерів, нічого страшного. Хай краще зроблять крок назад зараз, задля прориву у наступному сезоні."

Як оцінюєте перспективи збірної України на чолі з Михайлом Фоменком у відборі на Кубок?

"Фоменко в одному інтерв'ю сказав: "Дайте мені гравців "Барселони" і я зроблю класну команду". Мене ці слова розчарували, адже наставник по суті висловив недовіру своїм футболістам. Такого робити не можна, бо це прямий шлях до провалу. Тому я щиро бажаю Михайлу Івановичу переглянути свої погляди. Якщо він повірить у своїх гравців і мотивує їх, збірна має всі шанси зіграти у Бразилії. Підростає золоте покоління футболістів — Безус, Ярмоленко, Коноплянка, Гармаш, Зозуля. Ці хлопці не гірші за європейських зірок. З ними можна вирішувати серйозні завдання."

Зараз ви читаєте новину «"Сьомін гарантував Роману місце в основному складі. Блохін до переходу сина поставився спокійно" — Анатолій Безус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути