четвер, 11 червня 2015 17:38

Сьогодні збірна України стартує на жіночому Євробаскеті

Сьогодні збірна України стартує на жіночому Євробаскеті
Суперниками збірної України стануть Франція, Чехія, Румунія та Чорногорія ukrbasket.net

Сьогодні збірна України стартує на жіночому чемпіонаті Європи в Румунії та Угорщині.

Відбірковий цикл

Минулий рік для жіночої збірної України став несподівано надуспішних. Через війну проти російських окупантів ФІБА-Європа заборонила нашій національній команді грати домашні матчі відбіркового турніру до Євробаскету-2015 в рідній країні, але навіть при цьому підопічні Вадима Чечуро дуже переконливо здолали кваліфікаційний бар'єр до чемпіонату Європи. У шести матчах з Чорногорією, Фінляндією та Німеччиною українки програли лише одного разу - в останньому матчі з балканками, коли завдання виходу на Євробаскет-2015 вже було оформлено.

08.06.2014. Україна - Фінляндія - 83:49
10.06.2014. Фінляндія - Україна - 52:75
15.06.2014. Німеччина - Україна - 72:81
17.06.2014. Україна - Німеччина - 92:76
23.06.2014. Україна - Чорногорія - 75:71
25.06.2014. Чорногорія - Україна - 76:70

Головний тренер

Вадим Чечуро працює зі збірною України з літа 2012-го року і з того часу жодного разу не піддавався критиці з боку баскетбольної громадськості. Влітку 2012-го він вперше за шість років вивів команду на Євробаскет, але з того часу його підопічні, здається, лише прогресували. Секрет торішнього успіху збірної в її омолодженні і здоровій "командній хімії". У порівнянні з виступами на Євробаскеті-2013, команду покинули відразу кілька ветеранів - Інна Кочубей, Олена Жержерунова, Олена Огороднікова, Ірина Цекова. Зате Чечуро став давати шанс проявити себе зовсім молодим гравцям, які на той момент навіть не мали практики виступів за кордоном.

Команда

У минулому відборі збірна України не прагнула грати у швидкий баскетбол, зате користувалася досвідом і фізичними даними своїх центрових і форвардів. На жаль, нинішньої весни Вадим Чечуро зіткнувся з кадровою кризою - відразу шість гравців колективу, який здобував путівку на Євробаскет-2015, не зможуть брати участь у румунсько-угорському турнірі. Капітан команди Олександра Курасова в 29 років завершила ігрову кар'єру і зосередилася на своїй сім'ї, Олеся Малашенко, Валерія Бережинська та Олеся Мазниченко отримали травми, а Таїсія Бовикіна відмовилася від участі в турнірі у зв'язку з народженням дитини. Нема у складі Анни Зарицької, а от Христина Мацко цього року не потрапила до складу за рішенням тренера.

Таким чином, склад збірної змінився на половину, причому випали зі складу дівчата, які рік тому набирали для збірної України 45% всіх очок і 45% всіх підбирань. Рівноцінно замінити лідерів Вадим Чечуро, звичайно, був не в змозі, але, з іншого боку, навіть у нинішній збірній України майже немає гравців, для яких рівень Євробаскету був би зовсім новим. Це можна сказати хіба що про центрову 22-річну Олександру Чек або 20-річну "форвардесу" Тетяну Антонюк - вони вперше зіграють на такому рівні.

Решта гравців вже мають досвід виступу на подібних турнірах. Незважаючи на свою відносну молодість (середній вік нашої збірної - 25 років), кожна з виконавиць вже не раз грала за збірну України в офіційних матчах - будь то відбір на Євробаскет або його фінальна частина.

Лідер

Лідером збірної України на майданчику була і буде Аліна Ягупова. Ягупова в 2014-му році увійшла до десятки найкращих гравців континенту за версією ФІБА-Європа, а в торішньому відбірковому циклі вона була лідером збірної абсолютно з усіх важливих статистичних компонентів - очки, підбори, передачі, перехоплення, втрати, двоочкові і триочкові кидки. Це не дивно, адже Аліна сьогодні є, можливо, найсильнішим атлетом серед усіх баскетболісток Європи. Більш того, за фізичними даними вона без перебільшення дасть фору багатьом спортсменам-чоловікам. Мінус Ягупової - її складний характер. Зовсім небагатьом тренерам вдавалося контролювати її дії на майданчику - більше того, навіть якщо в Ягупової щось не виходить, вона в силу свого егоцентризму все одно буде регулярно брати гру на себе.

Управляти Ягуповою за допомогою "батога і пряника" також не вийде - це загрожує конфліктами і, як наслідок, зіпсованою атмосферою в колективі. Раніше Чечуро все ж таки вдавалося знаходити баланс у відносинах з непростою підопічною. Кращі методи для цього - вмовляння і поступки. Цього разу такою поступкою стало призначення Ягуповою капітаном команди - враховуючи, як багато Аліна значить для колективу, рішення наставника виглядає більш, ніж логічним. Ну а якщо форвард, як запевняє Чечуро, подорослішала і стала більш відповідальною, це лише підвищує шанси збірної вийти з групи на Євробаскеті-2015.

Манера гри

Втративши безліч "великих" гравців, Вадиму Чечуро довелося перебудовувати гру збірної на швидкий баскетбол. За словами свідків товариських матчів, поки у нашої команди така гра виходила не дуже добре - дівчата допускали багато браку, але при цьому їм часто не вистачало думки на майданчику. Втім, після тих товариських ігор вже пройшло чимало часу, а значить, збірна могла підійти до Євробаскету в набагато кращій формі.

Інші ключові особи

Крім Ягупової, на перший план повинні вийти гравці, які були в розташуванні збірної Чечуро рік і два роки тому. Насамперед, це центрова Вікторія Мірчева, форвард Катерина Дорогобузова, а також захисниці Олена Самбурська, Євгенія Спітковська та Олена Дубровіна. Важливо, що майже всі володіють непоганим триочковим кидком - напевно, головною зброєю нашої збірної на Євробаскеті.

Склад:

Центрові: Олександра Хоменчук (Агю Спор, Туреччина), Вікторія Мірчева (Кале, Франція), Олександра Чек (ЛТБ 29, Франція)

Форварди: Аліна Ягупова (Кастор Брейне, Бельгія), Катерина Римаренко (Рибник, Польща), Катерина Дорогобузова (Гдиня, Польща), Тетяна Антонюк (Горизонт, Білорусь)

Захисниці: Ольга Дубровіна (Гасково 2002, Болгарія), Вікторія Шматова, Євгенія Спітковська (обидві - Окжетпес, Казахстан), Олена Самбурська (Арад, Румунія), Аріна Білоцерківська (Відзев, Польща)

Група і розклад

Матчі своєї групи збірна України проведе в румунській Тімішоарі. Суперниками команди Вадима Чечуро стануть Франція, Чехія, Румунія та Чорногорія. У наступний етап турніру вийдуть три найкращі команди з цього квінтету.

11.06.2015. Україна - Франція (21:30)
12.06.2015. Україна - Чехія (19:00)
13.06.2015. Україна - Румунія (21:30)
15.06.2015. Україна - Чорногорія (19:00)

Українське ТБ трансляції матчів жіночого Євробаскету не планує

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні збірна України стартує на жіночому Євробаскеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути