четвер, 27 серпня 2020 21:00

Що треба знати про тренера переможця Ліги чемпіонів

Що треба знати про тренера переможця Ліги чемпіонів
Хансі Флік був гравцем "Баварії". Фото ФК "Баварія"

Ганс Флік прийшов в "Баварію" перед початком нинішнього сезону для посилення тренерського штабу Ніко Ковача. Хорват сам запропонував кандидатуру кваліфікованого фахівця на роль асистента, а Улі Хенесс з радістю погодився найняти знайомого баварця. Шанс покерувати командою був справою часу для Фліка - з перших місяців сезону стало зрозуміло, що Ковач не впорається.

Ніко - пристойний тренер, але не для "Баварії". Він став жертвою трансферних невдач керівництва і підходив на роль цапа-відбувайла. Однак співчуття до нього немає - навіть у таких умовах тренер повинен проявити себе краще. Ковач не знайшов спільної мови з лідерами роздягальні і обмежував команду своїм футболом. Після ганебної поразки у Франкфурті сторони припинили взаємні муки, а кермо тимчасово отримав Ганс Флік. Про це пише soccernews

Мюнхенські боси випробовували Фліка поступово: дали тиждень - розгром "Дортмунда" і 6:0 за два матчі, почекали до Різдва - команда змінилася і продовжувала прогресувати, залишили головним тренером до кінця сезону - Баварія виграла Лігу чемпіонів.

Ефектний футбол, результати, задоволені футболісти. Логічним наслідком цих явищ став повноцінний контракт для коуча на 3 роки. Фліку в певному сенсі пощастило. "Баварія" не мала гарного варіанта на заміну Ковачу (хорвата, мабуть, так і не звільнили б, якби він сам не подав у відставку), а після втрати тренера метушливо почала перебирати шорт-лист. Арсен Венгер, Жозе Моурінью, Макс Алегрі і Маурісіо Почеттіно, звичайно, не підійшли, а Еріка Тен Хага і Томаса Тухеля потрібно було чекати як мінімум до літа. Здавалося, що саме для когось із них Флік повинен був тримати місце.

Між наставником і гравцями напружена атмосфера, команда виглядає блідо і не реалізовує свій потенціал, а тут приходить добряк, якого всі люблять. Він хвалить підопічних, знаходить найкраще застосування зіркам, результати помітно поліпшуються. Знайома ситуація? Ні, це не Моурінью, Сульшер і МЮ, хоча з першого погляду дуже схоже, переплутати не важко. В обох випадках керівництво клубу, по суті, має запропонувати тимчасовому тренеру повноцінний контракт. Втім, мінімальне занурення в деталі - і відмінності стають очевидними. Не применшуючи заслуг Сульшера, потрібно визнати, що ривок "Юнайтед" головним чином був наслідком емоційного сплеску і везіння. Тоді як в основі прогресу "Баварії" Фліка структурні поліпшення гри. Позитивні результати "Баварії" підкріплюються фантастичною грою. Контракт для Фліка зовсім не виглядає поспішним рішенням. "Баварія" перетворилася в найсильнішу команду Європи. Це справжній аргумент на користь Ганса.

Ковач їхав на мюнхенському Феррарі 100 км/год і не більше. Цього вистачало, щоб випередити всілякі несправні "мазди" в гонці Бундесліги, але обережність хорвата мало кому приносила задоволення - всі бачили, що можна гнати краще. Ганс Флік зняв ногу з гальма і машина полетіла. Так, ризики зросли, але нарешті Феррарі виглядає, як Феррарі. Флік в порівнянні з Ковачем розкрив футбол "Баварії" в обидва боки. Агресивна гра попереду передбачає більше моментів біля чужих воріт, а висока лінія оборони з Боатенгом збільшує ризики гострих випадів на власні ворота. Для "Баварії", з огляду на перевагу в класі над конкурентами, такий розмін вигідний. Базова статистика це доводить вже на дистанції декількох місяців. Мюнхенці після зміни тренера виграли 18 матчів з 21 (9 розгромів, 12 ігор "на нуль"), а Леверкузену і Гладбаху крупно пощастило побити Фліка.

Мюнхенські боси випробовували Фліка поступово: дали тиждень - розгром "Дортмунда" і 6:0 за два матчі, почекали до Різдва - команда змінилася

До цього сезону Флік був не надто відомим широкому загалу, але у нього є все необхідне для посади головного тренера "Баварії". По-перше, клубна приналежність, яка так цінується на "Зебенер Штрассе". В кінці 80-х Ганс грав за "Баварію" 5 років і взяв з командою 4 чемпіонства. Флік - успішний тренер з регаліями. Він асистував Йоахиму Льову в збірній Німеччини 8 років, впродовж яких Бундестім незмінно сходила на п'єдестал Євро та Кубка Світу. Його внесок в успіхи величезний: від підготовки стандартів до відпрацювання тих же перехідних фаз. У 2014 Ганс поміг німцям виграти Кубок світу і попрощався зі збірною. "Без Ганса ми б не стали кращою командою світу", - заявляв Йоахім Льов. З часів збірної Флік зберіг чудові стосунки з нинішніми "сенаторами" "Баварії". Нойер і Мюллер навперебій сиплють компліментами на його адресу. Асистуючи Льову і Ковачу, Флік згладжував відносини між тренерським штабом і футболістами, мотивував незадоволених. Коли команда позбулася Ковача, атмосфера значно покращилася. Футболісти відчули, що на чолі правильна людина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Баварія" виграла всі свої матчі в Лізі чемпіонів

"Баварія" минулому сезоні взяла Кубок Німеччини, виграла Бундеслігу й Лігу чемпіонів.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про тренера переможця Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути