неділя, 30 грудня 2018 20:11

Що треба знати про тренера "Манчестер Юнайтед"

"Манчестер Юнайтед" без шансів програв "Ліверпулю". Терпіння босів "МЮ" закінчилось і португалець Жозе Моурінью був відправлений у відставку. На місце кризового менеджера спочатку сватали легенду "дияволів" Майкла Карріка. Але за кілька днів, стало відомо що до кінця поточного сезону головним тренер "Юнайтед" буде Уле Гунар Сульшер(в деяких джерелах Сольск'яєр), також легенда, але на відмінну від Карріка з досвідом роботи на посту головного тренера, хоч і лише в скормних "Кардіфі" та "Мольде".

Тренерська кар'єра Сульшера складається дуже подібно до кар'єри гравця. Норвежець розпочинав грати в "Мольде", а вже в "Юнайтед" став зіркою та одним з кращих норвежських гравців в історії.

  Сульшер виступав за "Мольде" з 1994 по 1996
Сульшер виступав за "Мольде" з 1994 по 1996
В 1996 році Уле Гунар перейшов в "Юнайтед". В "манкуніцнів" зірвався трансфер з одним із найкращих тогочасних бомбардирів англійського футболу — Аланом Ширером. Альтернативою британцеві став Сульшер, якого через деякий час назвали "норвезьким Ширером". Фанати "червоних дияволів" не надто райдужно сприйняли придбання невідомого нападника і вимагали більш зіркового бомбардира. Але вже після дебютного матчу на "Олд Траффорд" Уле змусив англійських уболівальників переглянути ставлення до себе. У перший же сезон Сульшер забив 18 голів і склав чудовий дует форвардів з Еріком Кантона.
  Сульшер провів в "Манчестері" 12 років своєї кар'єри
Сульшер провів в "Манчестері" 12 років своєї кар'єри
"Я забив два непоганих голи за збірну Норвегії у ворота Азербайджану, потім мій агент сказав, що МЮ був вражений моєю грою і зацікавлений у мені. Все відбулося дуже швидко, власники Мольде орендували приватний літак і відправили мене на ньому до Манчестера. Вони бачили, наскільки я хотів поїхати туди. Я дуже ціную те, як тоді до мене поставилися.

Коли я добрався до Олд Траффорд, туристичний гід подумав, що я збираюся піти на екскурсію ареною. Він багато говорив, а наприкінці запитав мене: "То що ти тут робиш?". Я відповів, що приїхав підписати контракт! У нього не знайшлося слів для відповіді, але він дав мені ручку, і саме цією ручкою я й підписав контракт", - розповідає про свій перехід Сульшер.

За час проведений в складі "дияволів" норвежець зіграв 366 матчів, в яких забив 126 м'ячів, став п'ятиразовим чемпіоном Англії.
В 2006 році він завершив кар'єру гравця та залишився в структурі "МЮ". Пропрацювавши 2007 рік як тренер нападників "Юнайтед", в 2008 році став головним тренером резервного складу "Манчестер Юнайтед". У липні під його керівництвом команда виграла Ланкаширський кубок (вперше з 1969 року), перемігши у фіналі "Ліверпуль". А у сезоні 2009/10 виграв з командоною резервну Прем'єр-лігу.
В 2010 роцв Сульшер був призначений головним тренером "Молде". В дебютному для себе сезоні привів клуб до першої в історії перемоги в чемпіонаті Норвегії.

В січні 2014 році Уле Гуннар Сульшер вперше спробував себе в АПЛ. Він був призначений головним тренером валлійського клубу "Кардіфф Сіті", що виступав у англійській Прем'єр-лізі. Але не пропрацював там і року, у вересні 2014 року був звільнений через погані результати команди. Після цього в 2015 році повернувся в "Мольде" підписавши з клубом новий контракт строком на три з половиною роки. І от півтора тижні тому, "МЮ" відірвав Сульшера від роботи в "Мольде", для порятнку сезону в Англії.
  Уле Гуннар мав геніального вчителя в особі Алекса Фергюсона
Уле Гуннар мав геніального вчителя в особі Алекса Фергюсона
"Це було абсолютне задоволення, грати під керівництвом Фергюсона. Кілька років тому я зустрів Патріса Евра, він тоді виступав за Ювентус і сказав мені, що насолоджується життям у Турині, проте відзначив, що відчуває, наче кожного дня ходить на роботу.

У Юнайтед ми приїжджали на нашу базу в Керрінгтоні та наполегливо працювали, але ніколи .не відчували, що перебуваємо на роботі. Сер Алекс створив прекрасну атмосферу в колективі та мотивував нас демонструвати на полі усе найкраще, на що ми здатні. Гіггзі, Паллі, Рой Кін, Браян Макклейр, Кантона, Шмейхель – ми завжди віддавали себе грі на всі сто відсотків.

У 2000-х я почав занотовувати певні моменти з наших тренувань. Я й зараз використовував ці нотатки. Я зрозумів, що той досвід окрім мене могли отримати лише мої одноклубники, сер Алекс є унікальною особистістю. Для нього не існувало дрібниць. Він ніколи не говорив годинами, кожне його слово завжди мало велику вагу", - розповідає норвежець про роботу з Алексом Фергюсоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий тренер "Манчестер Юнайтед" дебютував феєричною перемогою - відео

Сульшер призначений тренером "Манчестер Юнайтед" до кінця сезону. Але якщо він продовжить в тому ж дусі що й почав(дві перемогу з загальним рахунком 8:2), то в нього будуть всі шанси затриматись в Манчестері ще на кілька років.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про тренера "Манчестер Юнайтед"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути