четвер, 13 серпня 2020 21:00

Що потрібно знати про сезон у першій лізі

Що потрібно знати про сезон у першій лізі
Василь Кобін привів "Минай" до перемоги в першій лізі. Фото: ФК "Минай"

Сезон у першій лізі 2019/20 вийшов доволі цікавим інтригуючим, надзвичайно довгим та дуже складальним.

Відразу 3 команди за результатами сезону отримували право підвищитися в класі. 7 клубів вели боротьбу за путівки в УПЛ.

Сезон розтягнувся більше, ніж на календарний рік. Чемпіонат тривав рекордні 13 місяців. Команди мали паузу у майже у 7 місяців. Перша частина сезону завершилася наприкінці осені, а змогли поновити виступи тільки наприкінці червня наступного року. Клуби мали 4 місячну пазу за регламентом, а ще майже скільки пропустили через пандемію коронавірусу. Власники клубів та ПФЛ довгий час вирішували, чи варто догравати сезон. Але через велику кількість бажаючих грати в УПЛ вирішили в спортивному принципі вирішити переможців турніру. Тому починаючи із 24 червня по 13 серпня команди провели 11 турів.

"Агробізнес" не проходив атестацію, через відсутність інфраструктури грати на вищому рівні

Керівнику Професіональної футбольної ліги Сергію Макарову клуби висловили недовіру. В першу чергу, функціонер втратив свою роботу через невизначенність із дограванням сезону. Рішення приймало дуже важко. Клуби звинувачували один одного в тому, що ПФЛ діє на стороні суперників. Крім того, вистачало суддівських сканадалів.

Першим від амбіцій грати в УПЛ відмовився "Агробізнес" із міста Волочиськ. Команда навіть не проходила атестацію, через відсутність інфраструктури грати на вищому рівні. Команді із Хмельниччини потрібно серйозно зайнятися реконструкцію стадіону. Власник клубу Олег Собуцький вирішив не витрачати зайві гроші на оренду стадіону та додаткові переїзди. Крім того, власник "Агробізенса" був дискваліфікований пожиттєво із футболу, після того як після матчу проти "Минаю" побив головного арбітра матчу Юрія Іванова.

"Оболонь Бровар" та "Металіст 1915" не мають ніяких проблем зі стадіоном, але на фінішній прямій відстали від першої трійки, втрачаючи очки.

За тур до завершення відразу 4 команди претендували на вихід в УПЛ – "Інгулець", "Минай, "Волинь" та "Рух".

Лідеру турнірної таблиці "Інгульцю" потрібно було в гостях не програти одному з аутсайдером "Балканам". Команда із Петрового вже 3 роки претендує на вихід в УПЛ. За цей час зібрався вже доволі поєднаний колектив, який вже набрався подібного досвіду. Команда скандального президента клубу із Кіровоградщини Олександра Поворознюка вперше у своїй історії виборола право грати в УПЛ.

Закарпатська команда не тільки успішно виступала в першій лізі, але і вишила у півфінал Кубка України, де поступилася майбутньому переможцю турніру "Динамо"

Львівський "Рух" виборов другу путівку в УПЛ. Після вильоту "Карпат" місто Лева не залишиться без футболу. Клуб міцно стоїть на фінансових ногах завдяки президенту клубу Георгію Козловському, який зібрав боєздатний склад та запрошував працювати протягом сезону таких іменитих тренерів, як Юрій Бакалов та Леоніда Кучук.

Головною несподіванкою став вихід в УПЛ команди "Минай", що з одномірного села під Ужгородом. Закарпатська команда не тільки успішно виступала в першій лізі, але і вишила у півфінал Кубка України, де поступилася майбутньому переможцю турніру "Динамо". В останньому турі "Минай" розігрував путівку в УПЛ з "Волинню". Закарпатці здобули перемогу 1:0 та підвищилися у класі. Сила "Минаю" - в головному тренері Василю Кобіну. Ексгравець "Шахтаря" зміг зліпити доволі боєздатну команду. Запросивши до молодих футболістів вже досвідчених гравців Андрія Ткачука, Олега Голодюка. Сплав молоді та досвіду, відсутність тиску через результат дозволили команді виграти першу лігу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Став відомий календар чемпіонату України з футболу

Перша ліга сезону 2020/21 має розпочати новий сезон 4 вересня. Ліга буде розширена до 18 команд.

Зараз ви читаєте новину «Що потрібно знати про сезон у першій лізі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути