пʼятниця, 24 травня 2019 08:00

Що потрібно знати про найуспішнішого тренера молодіжних збірних України

Що потрібно знати про найуспішнішого тренера молодіжних збірних України
Олександр Петраков. Фото: ФФУ

Олександр Петраков є найуспішнішим тренером в системі юнацький збірних України. У 2014 році він виводив збірну Ю -19 на Євро в Англії. Через рік вже грав у Кубку світу в Новій Зеландії із тою самою командою. Минулого року став бронзовим призером Євро серед 19 річних, залишивши за спиною Англію та Францію. 24 травня юнацька збірна України Ю -20 стартує в Польщі на Кубку Світу під керівництвом Петракова.

Gazeta.ua спробувала розібратися в особливостях роботи Олександра Петракова, та його тренерській роботі.

"Олександра Петракова я дуже гарно знаю – каже футбольний тренер Олег Федорчук. -Можна сказати, що це мій близький знайомий. Разом вчилися у вищій школі тренерів. Свого часу, він був талановитим футболістом. Грав на позиції центрального захисника, але травма не дозволила йому розкрити всі свої таланти в футболі. Певний час він працював із професійними командами. Наприклад, в тому ж " ЦСКА", а потім пішов займатися молодими гравцями. Мало хто знає, але Дениса Гармаша саме відкрив Петраков. Досвід, коли людина спочатку працює із професійними дорослими командами, а потім йде займатися дітьми йде на користь тренерам. Здобувається величезний досвід. Спочатку Петраков був дуже емоційним тренером, але коли почав працювати із юнаками став дуже спокійним та врівноваженим".

Відкрив для футболу Дениса Гармаша

В історії українського футболу не було таких тренерів, які так успішно працювали із юнаками. Петраков зміг вивести двічі збірну Ю -20 на Кубок світу та двічі грав із Ю -19 на Євро.

"Головне чеснота Петракова - вміння налагоджувати гарні відносини із гравцями та створювати хорошу атмосферу в середині команди – каже головний редактор журналу " Футбол" Артем Франков. - В нього дуже хороші особисті та футбольні якості. Він із повагою відноситься до кожного гравця, а футболісти поважають його. Жодного разу не було в команді Петракова ніяких скандалів. Тільки повне порозуміння".

Для нас вихід на юнацький Кубок Світу – це вже досягнення. Ми поки не німці чи іспанці на рівні футболу. Якщо вже ми виходимо із групи – це успіх для всього нашого футболу.

Петраков має дуже хороші особисті та футбольні якості

Особливістю роботи Петракова є гра від оборони. Юнацька збірна України грає в три центральні захисники. Такий футбол важко назвати сучасним, чи футболом розвитку, але він дає результат.

"Петраков має власне бачення футболу. Якого дотримуватися вже не один відбірковий цикл. Побудова команди відштовхується від оборони. Я не думаю, що варто щось змінювати в поглядах тренера. Це його бачення, із яким він має працювати, особливо, якщо досягає результату. Поки в нього виходить досягати результату та готувати гравців для збірної вище – продовжує Франков"

Крім того, в Олександра Петракова доволі сильний тренерський штаб. У сучасному футболі багато якраз залежить від помічників. Тут варто виокремити В'ячеслава Кернозенка та Андрія Анненкова. Роль їхня в успішних результатах юнацької збірної доволі значна. Сучасний футбол – це команда робота. Один тренер не досягне результату.

"Сила Петракова в тому, що він вміє налаштовувати психологічно гравців та працювати індивідуально із футболістами. Вміє знаходити підхід до кожного гравцям. Тому я абсолютно не здивований успіхом його юнацьких команд. – підсумовує Олег Федорчук."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно знати про юнацький Кубок світу, який стартує в Польщі

Збірна Укарїни 24 травня стартує на молодіжному Кубку Світу в Польщі. Серед суперників українців на грувій стадії будуть збірні США, Нігерії та Катару.

Зараз ви читаєте новину «Що потрібно знати про найуспішнішого тренера молодіжних збірних України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути